Emek ve Özgürlük İttifakı toplanıyor: 'Ayrı aday mı ortak aday mı?' sorusu yanıt bulacak

Emek ve Özgürlük İttifakı toplanıyor: 'Ayrı aday mı ortak aday mı?' sorusu yanıt bulacak
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yarın yapacağı toplantısında, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimlere hangi formülle girileceği tartışılacak. İttifakta ayrı aday eğilimi güçlenirken, 'ayrı aday mı ortak aday mı?' sorusu yarın yanıt bulacak.

Kemal AVCI


ANKARA - Emek ve Özgürlük İttifakını oluşturan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun genel başkanları ve eş genel başkanları yarın Ankara’da toplanacak. Masada cumhurbaşkanlığı adayı, parlamento seçimleri, genişleme ve bundan sonra izlenecek yol haritası var.

Toplantının önemli gündemlerinden biri, HDP'nin ayrı aday çıkaracağını dair açıklama olacak. Yarınki toplantıda HDP’nin bu kararı değerlendirilecek. Toplantıda 'ayrı aday mı ortak aday mı?' sorusu yanıt bulacak. Ancak, ayrı adaykonusunda uzlaşma sağlansa bile isim şubat ayında yapılacak toplantıda netleşecek.

Altılı Masa’nın HDP’ye ve Emek ve Özgürlük İttifakı’na yönelik 'görmezden gelme' tutumunu sürdürmesi nedeniyle ayrı aday eğilimi güçleniyor.

HDP: ORTAK LİSTE; EMEP VE TİP: KARMA YÖNTEM

Toplantıda öne çıkmasına kesin gözüyle bakılan bir diğer başlık da parlamento seçimlerine girme yöntemi olacak. Bu konuda her partinin seçim komisyonun ayrı ayrı yaptığı çalışmalar masaya yatırılacak.

HDP, Türkiye genelinde ortak listeyle seçime girilmesini önerirken, EMEP ve TİP ise ittifakın milletvekili çıkarma ihtimali yüksek olan yerlerde ortak listeyle, en az 41 ilde ise her partinin ittifak çatısı altında kendi parti kimliğiyle seçime girilmesini öneriyor.

Genişleme konusu da toplantının bir başka gündem başlığı olacak. İttifak içerisinde yer almak isteyen bazı parti ve siyasi oluşumların talepleri değerlendirilerek karara bağlanacak. Genel başkanlar ayrıca, 15 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleşen mitingin sonuçlarını değerlendirecek ve bundan sonra yapılacak ortak eylem ve etkinlikleri takvime bağlayacak.

Öne Çıkanlar