Erbaş: Kobanê eylemlerinden AKP sorumlu, yaptıkları kendi suçlarını gizleme telaşıdır
HDP PM Üyesi Erbaş, 'Atılan tweetler, yapılan açıklama ve konuşmalar suç ise neden 6 yıl beklediniz? Burada suçluluğun telaşı var' dedi.
IŞİD’in Şengal’de gerçekleştirdiği katliamın ardından, 15 Eylül 2014’de Kobanê’ye yönelmesi üzerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 6-8 Ekim tarihlerinde Türkiye’nin farklı kentlerinde protesto gösterileri düzenlemişti. Saldırıların önüne geçilmesi taleplerinin karşılık bulmadığı koşullarda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim günü gittiği Antep’te sarf ettiği "Kobanê düştü düşecek" sözüyle de gerginlik artmıştı.
Polis ve askerin müdahalesi ile büyüyen olaylarda İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre 46, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre ise 48 sivil yaşamını yitirdi. Aradan geçen 6 yılda bu ölümlerinin büyük bölümünün failleri hala ortaya çıkarılmış değil.
Ölümlerle ilgili şüpheli polis ve askerler hakkında başlatılan soruşturmalarda ise "kasıt yok", "kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde kararlar verildi.
6 yıldan sonra raftan indirilen Kobanê dosyasına eklenen aralarında HDP’nin o dönemki Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi yaşamını yitiren 37 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Fakat HDP’lilerin ölümünden sorumlu tutulduğu 37 kişiye dair otopsi raporları dahi iddianamede yer almadı. Savcılığının avukatların yaptığı bir açıklama üzerine duruşmaya günler kala istediği otopsi raporları henüz dosyaya eklenmiş değil.
6-8 Ekim olaylarının araştırılması ve yaşamını yitirenlerin sorumlularının bulunması için HDP tarafından Meclis’te verilen araştırma önergelerinin tümü AKP-MHP oylarıyla reddedildi. En son 29 Nisan’da verilen önergeyle birlikte HDP’nin şimdiye kadar değişik tarihlerde aynı konuda verilen 11 önergesi reddedildi.
Mezopotamya Ajansı'ndan Zemo Ağgöz, Kobanê Davası ile ilgili parti bünyesinde kurulan komisyonda yer alan HDP Parti Meclisi Üyesi Doğan Erbaş'la, protestolarda yaşanan ölümler ve yıllar sonra açılan davaya dair konuştu.
Türkiye’ye yönelik o dönem yapılan somut çağrılara değinen Erbaş, "Kobanê’nin Türkiye sınırında olması nedeniyle bir insani yardım koridoru oluşturulmalı, IŞİD’e karşı savaşan direnişçilere yardım götürülmeli diye tüm çevrelerden peş peşe açıklamalar geldi. Fakat Türkiye bütün bunlara kulaklarını tıkıyordu. 6-8 Ekim’e giderken artık IŞİD’in Kobanê kent merkezine girdiğini görmeye başlamıştık. Tam o günlerde partimiz ‘demokratik tepkilerinizi gösterin’ diye halka bir çağrıda bulunmuştu. Ama partimizin bu çağrıyı yapmasından önce 25 Eylül’den itibaren zaten Türkiye’de insanlar sokağa çıkarak iktidarın tutumunu protesto etmeye başlamışlardı" diye belirtti.
'ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI, TEK BAŞINA ELE ALINAMAZ'
Erbaş, protestoların Erdoğan’ın 7 Ekim 2014’te yaptığı konuşmaya kadar barışçıl bir şekilde hiçbir ölüm ve yaralanma yaşanmadan gerçekleştiğinin altını özellikle çizdi. Erdoğan’ın müjde verir gibi, "Kobanê düştü düşüyor" dediğini söyleyen Erbaş, "Sadece bu açıklama da değil. Bundan önce de Türkiye’nin IŞİD’le doğrudan ya da başka şekillerde bir işbirliği içinde olduğu, desteklediği, IŞİD mensuplarının Türkiye sınırlarından çok rahat geçtiği, yaralılarının Antep başta olmak üzere sınır bölgelerinde tedavi edildiği, lojistik destek sağlandığı medyaya yansımıştı zaten. Aslında AKP’nin o dönem bir Ortadoğu projesinde selefi gruplarla bir işbirliğine gitmek, Suriye’de farklı bir rejim oluşturmak, Mısır’da farklı bir rejim oluşturmak yeni Osmanlı hayallerini Ortadoğu’nun tümünde hakim olmak vb. bunların bir parçası olarak gündeme gelmişti. Sadece o konuşma tek başına ele alınamaz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın açıklamasının ardından sokaklarda farklı bir havanın hakim olmaya başladığını dile getiren Erbaş, bu havayı şöyle açıkladı: "İlk öldürme Varto’da oldu. O da partimize mensup bir arkadaşımız, kolluk birimlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. O günlerde olayların daha fazla büyümemesi için partimizle İçişleri ve Adalet Bakanlığı hükümet nezdinde çok çeşitli görüşmeleri de olmuştu. O görüşmelerde ‘olayların çığırından çıkmasını nasıl önleyebiliriz’ yolunu bulmak için işbirliği içindeydi. Ama o dönem Efkan Ala’nın ‘devlet içerisinde kontrol edemediğimiz gruplar ve güçler var’ açıklaması geldi."
'BURADA BİR TELAŞ VAR, SUÇLULUĞUN TELAŞI'
Kobanê protestolarında yaşayan tüm ölümlerden iktidarın sorumlu olduğunu söyleyen Erbaş, "Bir ülkeyi yöneten iktidar, eğer olayları önleyememişse sorumlusu kendisidir. Dolayısıyla sorumluluklarını üzerlerinden atmaya çalışıyorlar ve bir taraftan da partimizi böyle hedef haline getirerek o ölümlerden dolayı partimizi suçlu göstermeye çalışıyorlar. Kobanê Davası 6 yıl sonra gündeme geldi. Eğer o zaman arkadaşlarımızın yaptığı açıklamalar, partimizin attığı tweetler, yapılan konuşmalar suç idiyse, neden 6 yıl beklediniz? Burada bir telaş var, suçluluğun telaşı. Partimizi hedef haline getirmek, partimizi diğer demokratik güçlerle birlikte hareket etme noktasında da zor duruma düşürmek ve üzerimizden Türkiye’deki demokratik güçlere de mesaj vermek istiyorlar. Tam bir intikam ve kumpas davası olarak isimlendirdiğimiz bir dava gündeme geldi. Kendi suçlarını gizleme telaşıdır yaptıkları" dedi.
'SANKİ KENDİ ÜYELERİMİZE YÖNELİK EYLEM YAPMIŞIZ GİBİ SONUÇ ÇIKIYOR'
Erbaş, protestolar sırasında yaşanan ölümlere polis ve askerlerin açtıkları ateş sonucunda ya da onların olaylara müdahale etmesinden cesaret alan bazı çeteci grupların yol açtığını da ifade etti. Yaşamını yitiren 37 kişinin 27’sinin bir şekilde HDP ile ilgisi olduğunu söyleyen Erbaş, pek çok ilde avukat arkadaşlarının araştırma yaptıklarını, lakin iddianameye yansıdığı rakamla 37 kişinin tam olarak nasıl öldürüldüğünün hala aydınlatılamamış olarak kaldığını kaydetti. Erbaş, "Sanki burada genel merkezimiz o dönem yaptığı çağrıyla kendi üyelerimize yönelik bir eylem yapmış gibi sonuç çıkıyor ki işin tuhaf yanlarından biri bu" diye konuştu.
'NE YAPARLARSA YAPSINLAR, BU GERÇEĞİ DEĞİŞTİREMEZLER'
Kobanê protestolarının araştırılması için parti olarak verdikleri onlarca önergenin reddedilmesi üzerinde de duran Erbaş, şunları söyledi: "Önergeler reddedildi ama dava konusu yapıldı gerçekler ortaya çıkmasın diye. O dönemde neler olduğu tam olarak anlaşılmasın, olaylar karanlıkta kalsın diye. Oradan HDP’yi yargı eliyle bir kumpas kurarak mahkum ettirebilir miyiz uğraşındalar. Bu nedenle araştırma önergelerini de reddettiler."
Hukuktaki ‘objektif sorumluluk’ kavramına değinen Erbaş, "Yetkiliyseniz, görevliyseniz sizin yetki ve görev alanınızda oluşan bir olaydan dolayı doğrudan katkınız olmasa bile önleyememiş olmakla sorumlusunuz. Bu anlamda iktidarın hukuki, siyasi sorumluluğu çok açık ve net. Ne yaparlarsa yapsınlar bu gerçeği değiştiremezler" ifadelerini kullandı.
'SİYASİ FIRSATÇILIKLA HIZLI BİR MAHKUMİYET KARARINA GİDİLİYOR'
Kişilerin nasıl öldürüldüğünü en iyi belgeleyen resmi evrakın otopsi raporu olduğunu vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti: "Ama hiçbir otopsi raporu yok. Dolayısıyla gerçekten insan ölümlerinin iktidar tarafından ne kadar ciddiye alınmadığı rakamlardan ibaret gördüğünü de göstergesi. İktidarın niyeti o döneme gerçekten açığa çıkarmak değil. Siyasi fırsatçılık yaparak hızlı bir şekilde mahkumiyet kararına gidilmek isteniyor. Yargılamanın ilk gününde de niyetin bu olduğu anlaşıldı zaten. Dava için özel bir heyetin oluşturulması da zaten olağan üstü bir yargılamanın olacağının göstergesiydi. Bir günde belki de bir buçuk ayda yapılması gereken işler bitti. 3 bin 530 sayfalık iddianame bir günde okundu. Özetin özetinin özeti şeklinde. Duruşma salonundan ziyade güvenlik güçleri tarafından işgal edilmiş bir salon vardı."
'BİZ ASLA GÖSTERMEKLİK BİR YARGININ PARÇASI OLMAYACAĞIZ’
Erbaş, 18 Mayıs’a ertelenen dava yargılamasına ilişkin ise "Süreç devam ediyor. Önceki celsede yüzlerce avukat duruşma salonuna geldi, uluslararası dayanışma güçlüydü. Bundan sonra da gerek partimiz gerekse yargılanan arkadaşlarımız bu oyunun bir parçası olmayacaklar. Biz asla bu göstermelik yargının bir parçası olmayacağız. Haklı olmanın, hakikati temsil etmenin, gerçekleri dile getirmenin rahatlığıyla duruşma salonunda yargılayan taraf biz olacağız" dedi.
İktidarın Kürtlere, Kürt halkının iradesine saldırmayı görev edindiğini dile getiren Erbaş, "İmralı’da sayın Öcalan üzerinde devam ettirilen tecrit, Güney Kürdistan’a yönelik geliştirilen askeri operasyon ve bu dava bunun bir parçası. Ancak tarihten de biliyoruz ki diyalog ve çözüm olmadan, barış sağlanmadan devasa tarihsel sorunlar çözüme kavuşturulamaz. Türkiye halkları bu sistem karşısında asla boyun eğmez. Acilen toplumsal barışın sağlanmasına yönelik adımların atılması lazım" diye konuştu.