Erdoğan: Maliye, belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak

Erdoğan: Maliye, belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak
31 Mart seçimlerinde belediyelerin çoğunluğu muhalefete geçerken, hükümet yıllardır tahsil edilmeyen borçları hatırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak" dedi.

Artı Gerçek - 31 Mart'taki yerel seçimle birlikte AKP yönetimindeki çok sayıda belediye, büyük borçlarla birlikte başta CHP olmak üzere muhalefete geçti. Personel maaşlarının dahi zorlukla ödendiği bir tabloyla karşılaşan yeni yönetimler, borçların büyük bölümünün ise SGK'ye olan prim borçları olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamayla, belediyeleri daha zorlu günlerin beklediğini ilan etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e emekli maaşları için 'çağrı' yaparak, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin" diyen Erdoğan, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok" ifadelerini kullandı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, CHP'yi hedef aldı. Enflasyonun tek haneye indireceklerini söyleyen Erdoğan, muhalefetin eleştirilerini 'havanda su dövmekle' olarak niteledi. "CHP'li belediyelerin yolsuzluk, hırsızlık girdabına vatandaşlarımız tekrar sürüklendi" diyen Erdoğan, Özel'e "Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarına söyleyin. Bedava yapacağız diyerek söz verip 3 ayda 3-4 kez zam yaptıkları hizmetlerin fiyatlarını düşürsünler" diye seslendi.

'BİRİKMİŞ BORÇLARINI ÖDESİNLER'

Muhalefetin emekli maaşlarıyla ilgili çağrılarına yanıt veren Erdoğan, "Emeklilere faydanız olsun istiyorsanız belediyeleriniz SGK'ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır" dedi.

BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI

Belediyelerin birikmiş SGK borçları, 31 Mart seçimlerinin ardından yeniden gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) en çok borcu olan 5 belediyenin CHP’li belediyeler olduğunu açıklamıştı ancak Sayıştay verileri Bakan Işıkhan’ı doğrulamamıştı.

Verilere göre SGK’ye en çok prim borcu olan 5 büyükşehir belediyesinin 3’ü AKP’li, 2’si ise CHP’li. Bu kapsamda SGK’ya en borçlu belediyelerin Bursa (AKP) Adana (CHP) Sakarya (AKP) Eskişehir (CHP) ve Ordu (AKP) olduğu belirlendi.

Sayıştay raporlarındaki verilere göre SGK’ya borcu en yüksek olan belediye 670 milyon 252 bin TL ile Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu. İkinci sırada 503 milyon lira ile Adana Büyükşehir Belediyesi, üçüncü sırada 171 milyon lira ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi, dördüncü sırada 161 milyon lira ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve beşinci sırada ise 137 milyon lira ile Ordu Büyükşehir Belediyesi yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar