Erdoğan ilk birkaç gün için Adıyaman'dan helallik istedi

Erdoğan ilk birkaç gün için Adıyaman'dan helallik istedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Maraş depreminden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a gitti. Erdoğan'a MHP lideri Bahçeli de eşlik etti. Erdoğan burada helallik istedi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin en çok etkilediği yerlerden olan Adıyaman'da yaptığı açıklamada helallik istedi. Erdoğan "Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık" dedi. Adıyaman'da 6 bin 13 kişi vefat etti. Erdoğan ayrıca, Ahbap'a çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay'a yönelik eleştirilere de "Bir taraftan Kızılay'a bir taraftan AFAD'a saldıran dalkavuklara asla kulak asmayın" diyerek yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ziyaret ettiği Adıyaman'da konteyner kentte açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

HELALLİK AÇIKLAMASI

“Hamdolsun Adıyaman çok değişti. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde yaşadığımız güçlü depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri Adıyaman'dır. Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Sizden helallik istiyoruz. Her şeyin farkındayız. Gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

“44 bin 374 vatandaşımız vefat etti. Adıyaman'da da milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti.”

TAHLİYE SAYISI VERDİ

“62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız diğer şehirlerimize tahliye edildi. Yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacağız.”

“Depremin bölgesinin tamamında 553 bin 415 bölümün yıkık ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma işlemleri hızlandı. Zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzere. Çadır kentlerdeki 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor.”

"Konteyner veya kira yardımı talep eden 70 bin Adıyamanlı kardeşimizden hiçbirinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz."

"Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık."

"Yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her konuda çiftçilerimizin yanındayız."

“Deprem bölgesinde inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. İnşası başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681 köy evi yapacağız. Bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı müştemilatı da yerine getireceğiz.”

"Adıyaman'da yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz."

"Martta 30 bin konuta başlıyoruz."

"Kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak başta olmak üzere tüm şehirlerimizi en kısa sürede afetlere hazırlıklı hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız."

"Kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak başta olmak üzere tüm şehirlerimizi en kısa sürede afetlere hazırlıklı hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız."

"Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız şehirlerimizin yapısal değişime uğramasına göz yumamayız."

"Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz."

"Fay hattına yakın, zemin sıvılaşması olan bölgelerde yapılaşmaya, eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında ise yüksek binaya izin vermeyeceğiz."

KIZILAY ELEŞTİRİLERİNE YANIT

"Bir taraftan Kızılay'a bir taraftan AFAD'a saldıran dalkavuklara asla kulak asmayın."

"Elbette her fani gibi bizimn de kusurlarımız eksikliklerimiz olabilir."

"Depremin yaralarını bir yıl içinde büyük ölçüde saracağımızın sözünü milletime veriyorum."

"Sarmalı kıyılmış tütünden aldığımız ÖTV'yi, tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma zaten yürütüyorduk. Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerimizde faaliyet gösterilen sarmalık kıyım üreten kooperatiflerimiz için hızlı düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Düzenleme birkaç gün içinde hayata geçecek."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilerleyen saatlerde Adıyaman Gölbaşı'nda ikinci kez açıklama yaptı. Erdoğan "Şehirler bir yıl içinde ayağa kalakacak" dedi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar