Külliye'de Can Atalay buluşması: Erdoğan önce Devlet Bahçeli, ardından da Numan Kurtulmuş ile görüşecek
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Can Atalay ile ilgili verdiği hak ihlali kararları sonrası sıklıkla Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. 16 Ocak Salı günü Meclis açılmadan hemen önce yapılan görüşme saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşiyor.
Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada; "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti" denildi. Bahçeli İle Erdoğan'ın görüşmesi sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.
Erdoğan ayrıca saat 17.00'de, Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısına olumsuz yanıt vermesi nedeniyle muhalefet partilerinin eleştirilerinin odağındaki TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görüşecek. Erdoğan'ın iki iismle yapacağı görüşmesnin Yargıtay 3. Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'a ilişkin olduğu düşünülüyor.
NUMAN KURTULMUŞ GERİ ADIM ATMIŞTI
Can Atalay ile ilgili verdiği hak ihlali kararlarına uymamasına yönelik geri adım atan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'in alacağı tutuma ilişkin olarak “TBMM hukuki bir tartışmanın tarafı değildir” demişti.
Can Atalay kararı konusunda yaklaşık üç ay önce “AYM kararı ortada. Meclis gereğini yapacaktır” açıklamaları yapan Kurtulmuş, dün ( 10 Ocak) ise “Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemik içine çekilmesine müsaade etmem, suhuletle çözülmesi en doğru yol” diye konuşmuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Can Atalay kararından ötürü sık sık AYM'nin yeniden yapılandırılması ya da kapatılması çağrısında bulunuyor.
NE OLMUŞTU?
AYM, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermiş ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu karara uymamıştı.
Bunun üzerine Atalay’ın avukatları dosyayı yeniden AYM’ye taşımıştı. Başvuruyu genel kurul gündeminde ele alan AYM, oy çokluğuyla ihlal kararı vermişti. AYM, paylaştığı açıklamada hem yerel mahkemenin hem de Yargıtay’ın Anayasayı ‘gözardı’ ettiğini kaydetmişti.
AYM ayrıca yerel mahkemenin ihlali gidermekle görevli olduğunu belirtmesine rağmen mahkeme dosyayı yeniden Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay yine karara uymamış ve AYM’nin kararının ‘hukuki değerlerden yoksun’ olduğunu savunmuştu.
Muhalefet kararı ‘darbe girişimi’ olarak yorumlarken, AKP kanadından da krizin çözümü için yeni anayasa yapılması teklifi gelmişti. (HABER MERKEZİ)
Kurtulmuş, CHP'nin olağan üstü toplantı çağrısını reddetti: Anayasa ve içtüzüğe göre mümkün değil
Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: Taraf olmamak için yazıyı göndermedik
Numan Kurtulmuş, Can Atalay için 'Çözeceğine inansam Meclis'i ben toplantıya çağıracağım' demişb