Erdoğan: HÜDA PAR siyasallaşma gayreti olan bir siyasi parti

Erdoğan, davet edilen gençlerle bir araya geldiği yayında HÜDA PAR'la ilgili soruya, "yerli ve milli" vurgusuyla yanıt verdi. HÜDA PAR için "Terör örgütüyle alakası yok" diyen Erdoğan, "Siyasallaşma gayreti olan bir siyasi parti" savunması yaptı.

Erdoğan: HÜDA PAR siyasallaşma gayreti olan bir siyasi parti

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir yayına "davet edilen" gençlerin sorularını cevapladı.

Yayın devam ederken gazeteci Alican Uludağ, "Gençler Soruyor" formatıyla ilerleyen yayın için "Gençler soruyor" dedikleri olaydaki gençlerden biri, "AKP Mamak İlçe Gençlik Kolları" üyesi çıktı" dedi. Yayın, Twitter'da da gençler tarafından "halkın her kesiminden gençleri kapsamıyor" eleştirisi aldı.

Erdoğan'ın tartışmalı canlı yayındaki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Selo (Selahattin Demirtaş), Diyarbakır'da 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan bir teröristtir. Bu ölüme neden olan bir kişi şu anda terör odaklı bir fiili işlediğinden dolayı cezaevinde. Fikir suçu veya siyasetten dolayı değil. Böyle bir insan sokaklarda elini kolunu sallaya sallaya mı dolaşsın? Bu adam bunun bedelini ödemesi lazım. Çektiği ceza da bunun nedenidir.

'CEZAEVİNDE ÇOK SAYIDA GAZETECİ OLDUĞU YALAN'

("Cezaevinde çok sayıda gazeteci var" iddialarına ne dersiniz?" sorusuna yönelik) Cezaevinde bol miktarda gazeteci basın mensubu yok, bu yalan. İsim vermeyeceğim, iddia edilen kişilerden iki tanesi de HDP'den bu seçimlerde milletvekili adayı oldu. Bunlar bu işin fikir babası olarak ortada dolaşanlardır.

Cezaevlerinde şuan böyle iddia edildiği gibi bol miktarda gazeteci, basın mensubu yok. Ben fikir suçundan içeri girmiş bir başkanım. Ama ben belediye başkanıyken bana bu cezayı verdiler. Neden verdiler; Ben milli eğitim bakanlığının kitabındaki şiiri okudum. Bundan içeri aldılar. Kimseyi öldürmedim. Selo'nun yaptığını yapmadım.

TCG de bizim için önemli. İHA, SİHA, Akıncı da önemli. Burada maalesef kendini bilmez bazı kişilerin fiyatlar üzerindeki dalgalanmalara neden olduğu ortada. Fiyat düştü son olarak. Seçimden sonra bunların yargı yolu açık olmak kaydıyla bunları yargıda terleteceğiz. Benim milletimi sömürmelerine müsaade etmeyeceğiz.

'KIZILAY KONUSU BENİ ÜZDÜ'

Bu konu beni üzdü. Kızılay, çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Biz Kızılay'ı çadır üretiminde sürekli aktif hale gelmesi için teşvik ettik. Kızılay'ın çadır dendiği zaman en ufak bir probleminin olmaması gerekir.

'HÜDA PAR'IN TERÖR ÖRGÜTÜYLE ALAKASI YOK'

(HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'na katılmasıyla ilgili soru üzerine) HÜDA-PAR'ın geçmişte terör örgütüyle anılması olayı, tamamen HDP'nin kendisine bir çıkış yolu aramasından kaynaklı. HÜDA-PAR'ın geçmişteki terör örgütüyle alakası yok. Kaldı ki böyle bir durum söz konusu olsa bizim de beraber yürümemiz söz konusu olmazdı. Biz HÜDA-PAR'ı özellikle Kürt vatandaşlarımızın siyasallaşması noktasında beraber bu yolda yürüyelim istedik. Onların hem yerli hem milli, vatanseverlik noktasında HDP ile mukayese edilmeyecek bir konumu vardır. Onlar zaten reddediyorlar. Bizim bunla alakası yok dediklerine göre zorla HDP HÜDA-PAR'ı böyle vasıflandırıyor diye mi kabul edeceğiz. HÜDA-PAR'ın böyle bir durumu söz konusu değil. Siyasallaşmanın gayreti olan bir siyasi partidir. Bu seçime onlar kendi logolarıyla girmek suretiyle adım atmışlardı o da parlamentoya girmek, düşüncelerini sesini daha ideal bir şekilde çıkarmaktır. Bu söylemleri, onlara yapılan yakıştırmaları kabul etmemiz mümkün değil.

'BİR CUMHURBAŞKANININ 6 YARDIMCISI OLUR MU?'

21 yıl içerisinde çok ama çok faydasını gördük. Zira size çok seri karar alma imkanı veriyor. Çok seri adımlar atma imkanı veriyor. Başkanlık sistemini kesinlikle savunuyoruz. Düşünebiliyor musunuz, bir cumhurbaşkanının yanında 6 tane yardımcı olacak. Ya böyle bir ülke olur mu? Yürümez, böyle bir şey olmaz."

CEZAEVLERİNDEKİ GAZETECİLER

Erdoğan'ın "Cezaevinde bol miktarda gazeteci basın mensubu yok, bu yalan" iddiasının aksine Türkiye, basın özgürlüğü konusunda oldukça geride kalmış ülkeler arasında. Sadece, Diyarbakır ve Ankara merkezli Özgür Basın çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 34 gazeteci tutuklandı.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke içerisinde 165. sırada. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre ise 1 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 42 gazeteci, gazetecilik faaliyeti nedeniyle Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. (HABER MERKEZİ)