Erdoğan: Mınbiç’te işbirliği istiyoruz

Erdoğan: Mınbiç’te işbirliği istiyoruz
Günübirlik ziyaret için Moskova’da bulunan Erdoğan, Suriye’de daha fazla işbirliği isterken, Putin ise ekonomi ve turizm dedi. DÜNYA – Cumhurbaşkanı...

Günübirlik ziyaret için Moskova’da bulunan Erdoğan, Suriye’de daha fazla işbirliği isterken, Putin ise ekonomi ve turizm dedi.

DÜNYA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurgularken Putin, "Türk firmalarına iş vizesi yasağı kaldırılacak" dedi.

Basın toplantısında ilk olarak Putin konuştu ve "geleceğe dönük hedefler, planlar belirlediklerini" ifade etti.

‘TÜRKİYE ORTAKLIK YOLUNA GERİ DÖNDÜ’

"Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Rusya ve Türkiye çok yönlü ortaklık yoluna geri döndü. Rusya Türkiye'yi en önemli ortaklarından biri olarak görüyor ve siyasal diyalogu en üst düzeyde geliştirmek istiyor," diyen Putin, yeni ortak yatırım fonu kurulduğunu söyledi.

Akkuyu projesinin devam ettiğini de belirten Putin ayrıca, iki ülke ticaretin milli para birimlerinin kullanılması konusunu görüştüklerini belirtti.

Gelecek ÜDİK toplantısını İstanbul'da yapacaklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı, davet için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke arasında komşuluk ilişkilerini geliştirmeyi amaçladıklarını, yeni işbirliği alanları tesis ederek münasebetleri geliştirdiklerini belirtti.

‘ÇOK ZAMAN KAYBETTİK

"Köklü ve özel ilişkilerimizi geliştirmede kararlıyız. Maalesef 2015 yılı sonunda bizleri derinden yaralayan bir hadise sebebiyle çok zaman kaybettik" diyen Erdoğan, iki ülke ilişkilerini normalleştirme konusunda önemli aşamalar kaydettiklerini vurguladı.

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti: "Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk. Türk- Rus Ortak Yatırım Fonu'nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulması atılmış ciddi bir adımdır. Suriye konusu üzerinden hassasiyetle durduk. Karadeniz Ekonomik İşbirliği üzerinde hassasiyetle durduk. Karabağ konusu üzerinde durduk.’’

İSTİHBARATTA İŞBİRLİĞİNİ TAKDİR EDİYORUZ

Türkiye ve Rusya'nın Suriye için istihbarat paylaşımıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu paylaşım sayesinde ateşkesin sağlandığını belirtti ve "İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz" dedi.

SONRAKİ HEDEF MINBİÇ

Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizen Erdoğan ise, "Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurguladı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda Bab'dan sonra Minbiç'le ilgili de konuşan Erdoğan, bu konuda "Koalisyon güçleriyle işbirliği istiyoruz" dedi.

Putin, ‘’iş vizesi konusunda yasaklama kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık. Türkiye'ye turist akımı, Türkiye'ye ekonomi konusu da önemli. Ruslar için hayatımızın parçası oldu. Son yıllarda milyonlarca Rus vatandaşı tatil yaptı Türkiye'de. Ben de şahsım olarak Moskova'da çalışmadığım zamanlar tatil yaptım’ dedi.

Öne Çıkanlar