Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'ya NATO tehdidini yineledi

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'ya NATO tehdidini yineledi
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği talebi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemize verilen sözler tutulana kadar, bu konudaki ilkeli ve kararlı tutumumuzu koruyacağız" dedi.

Artı Gerçek- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27. Dönem 6. Yasama Yılı’nın açılışı dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitabında İsveç ve Finlandiya'nın Rusya'nın özel operasyonu sonrası onlarca yıldır devam eden bağlantısızlık politikasını bozarak yaptığı NATO'ya giriş talepleri hakkında konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın, verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediğini titizlikle takip ettiklerini söyleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elbette nihai kararı milletimiz adına Gazi Meclisimiz verecek. Biz ülkemize verilen sözler tutulana kadar, bu konudaki ilkeli ve kararlı tutumumuzu koruyacağız. Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, on binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülke olarak, bu konuda kimseye taviz verecek durumumuz yok." dedi.

Finlandiya ve İsveç Mart ayında NATO'ye katılmak için resmi başvurularını yapmıştı.

İki İskandinav ülkesi Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri karşısında ittifaka hızlı bir giriş ummuş ancak Türkiye bunu bir dizi şart öne sürerek engellemişti.

İki ülkenin de Kürt silahlı hareketine sığınak olduğunu savunan Erdoğan özellikle PKK bağlantılı kişilerin Türkiye'ye iadesini talep etmişti.

Üç ülke arasında Haziran ayında yapılan anlaşmayla bilgi paylaşımı ve bazı iadelerle ilgili uzlaşı sağlanmıştı ancak Türkiye ve Macaristan bu iki ülkenin NATO'ya katılımıyla ilgili kararı meclislerinde onaylamadı.

NATO'nun geri kalan 28 üyesi ise bunu parlamentolarında onaylamış durumda.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar