Erdoğan ve Putin birbirine muhtaç
Alman basınında Erdoğan'ın Moskova ziyareti yorumlandı: Türkiye ve Rusya arasında gergin olan ilişkilerin yerini pragmatizme dayalı dostluk alıyor. POLİTİKA- Bir...
Alman basınında Erdoğan'ın Moskova ziyareti yorumlandı: Türkiye ve Rusya arasında gergin olan ilişkilerin yerini pragmatizme dayalı dostluk alıyor.
POLİTİKA- Bir yıl önce Türkiye ve Rusya neredeyse savaş halindeyken şimdi Erdoğan ve Putin dostluklarını pekiştiriyor. Ortak düşmanları Batı üzerinden birleşmek en çok işlerine yarayan konu. Her iki ülkenin de ekonomik ve jeopolitik büyük projelerini gerçekleştirmek için birbirlerine ihtiyaçları var.
Alman basınının önemli gazeteleri Frankfurter Allgemeine, Die Zeit ve Spiegel online, iki ülke başkanları arasındaki bu görüşmeyi her ikisinin de pragmatist politikaları üzerinden gördü. Spiegel Online’da Christina Hebel ve Hasnain Kazim imzalı yazıda, Erdoğan ve Putin buluşması ‘Birbirlerine muhtaçlar’ başlığıyla şöyle analiz edildi:
Avrupa ülkeleri ve hükümet başkanları Brüksel’de toplanırken, Erdoğan, Moskova’da Wladimir Putin’le buluşuyor. Bununla Erdoğan ‘ben Batıya bağımlı değilim' mesajı veriyor.
Rusya ve Türkiye başkanları geride bıraktıkları zor ayların ardından safları sıklaştırmayı kutluyorlar. Erdoğan ve Putin, Batı ile ilgili hayal kırıklığında birleşiyorlar. Soğuk Savaş sonrası eski dünya düzeni geçerliliğini yitirince ilişkiler belirsiz hale geldi. Bu durumda birbirlerine ihtiyaçları var. ABD Başkanı Donald Trump ise kendisiyle ve ülkesiyle meşgul.
Türk-Rus pragmatizmi
Erdoğan ve Putin, ekonomik ve jeopolitik konularda pragmatizme dayanan bir evlilik sürdürüyorlar. Oysa daha 16 ay önce iki ülke neredeyse savaşın eşiğine gelmişlerdi.
Moskova Doğu Enstitüsü’nden Amur Gadschiew, "Suriye çatışmasında Ankara Kremlin’e bağlıdır. Rusya Eylül 2015 askeri müdahalesinin başından beri üstünlük kazanmıştır. Her iki ülke de IŞİD’e karşı savaşıyor ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana" diyor.
Rusya ile Türkiye arasında borç erteleme anlaşması var. Rusya, Türkiye’ye Suriye sınırını korumasına izin verebilir, böylece Türkiye Suriye’de otonom bir Kürt bölgesi kurulmasının engellenmesine yoğunlaşabilir. Buna karşılık Türkiye, Astana’daki barış görüşmelerinde Rusya’nın planını tolere edebilir.
Ayrıca Türkiye, Rusya ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve Rus turistleri rahatlatmak isterken, Rusya da tekrar doğal gaz ihracatına başlamak istiyor. Erdoğan ve Putin planlanan doğal gaz boru hattı anlaşmasını imzalamışlardı. Ruslar, Akkuyu’da da bir nükleer enerji santrali inşaatı yapmayı planlıyorlar.
Türk yetkililer Moskova ziyareti öncesi silah alımının da yapılacak görüşmelerde ana konu olduğunu söylediler.
Ankara, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleriyle ve başka modern askeri silahlar almak isiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu planı doğruladı.
Rusya’da çoğu kişi, Türkiye’nin NATO’ya sırtını dönmesini hayal ediyor. Rusya’nın sağ popülist lideri Wladimir Jirinowski, "Böylece NATO’nun güney kanadı çöker, bu da askeri ittifaka büyük zarar verir" diye özetliyor bu beklentiyi.