Erdoğan’a iki 'sultan makamı'

Erdoğan’a iki 'sultan makamı'
  CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Erdoğan’ın Saray’a bir ‘sultan tahtı’ koydurduğunu, Meclis’e de bir ‘Sultan Odası’ yaptırdığını söyledi. Şafak...

 

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Erdoğan’ın Saray’a bir ‘sultan tahtı’ koydurduğunu, Meclis’e de bir ‘Sultan Odası’ yaptırdığını söyledi.

Şafak YILMAZOĞLU

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, tartışma yaratacak bir iddiayı dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saray’a sarı bir sultan tahtı koydurduğunu söyleyen Yarkadaş, ‘Subliminal mesaj veriyor. Tek adam olacağını söylüyor’ dedi.

Yarkadaş’ın sözünü ettiği koltuk, Erdoğan’ın televizyon söyleşilerinde de görüntülere yansıyor.

MOZAİKLERİN ÜSTÜNE HALI

Yarkadaş, bunun yanı sıra Meclis’te de sultan odası hazırlıklarına başlandığını vurguladı. "Meclisin bütün mekanının karakterini değiştiriyorlar" diyen Yarkadaş, şunları anlattı.

"Bir kimlik yok edilme çalışması yapılıyor. Mesela yerlerde her şeyiyle tasarlanıp yapılmış mozaikler vardı onların üstüne halı seriyorlar. Hem de mavi turkuaz halılar."

PROJEYİ ERDOĞAN YÖNETİYOR

Meclis’teki değişiklik projesini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğünü, mimari projelerin Saray’a getirilip götürüldüğünü vurgulayan Yarkadaş, yapılan değişikliklerden Meclis Başkanı’nın bile haberi olmadığını belirtti. Muhalefet partilerine de bilgi verilmediğinin altını çizen Yarkadaş’ın verdiği bilgilere göre yapılan değişiklikler şöyle:

SULTAN MAKAMI

– Ana binada İnsan Hakları Komisyonu’nun olduğu bir oda vardı. O odayla birlikte üç odayı birleştirdiler, Cumhurbaşkanı’na bir oda yapıldığı söyleniyor. Adına da Sultan Makamı diyorlar.

– Özal zamanında yapılan odaları yıktılar yeni bir bina yapıyorlar. Halkla İlişkiler Binası. Vekilleri oraya taşıyacaklar. Mimarisini Saray’a götürdüler, Erdoğan ‘bu kadarbüyük olmasına gerek yok’ dedi. Projeyi küçülttüler.

– Üç kere mescit yaptılar ve yıktılar. O halkla ilişkiler binasının altına. Önce 600 kişilik mescit yapıyorlar, Erdoğan bu büyük diyor. Sonra 300’e indiriyorlar. Bu da büyük diyorlar. Şimdi 150 kişilik VİP mescit yapıyorlar.

– Meclisin mekansal bütünlüğü yok ediliyor. Türk tarihi efsanelerinin ve Türk devletlerinin sembollerini kaldırıyorlar.

– Merdivenlerin yanında trabzanlar vardı, onları kaldırıyorlar. Üzüm saldımları, aslanlar, yılanlar vardı. Onları da kaldırıyorlar. 16 lamba vardı, Türk devletlerini temsilen. Haç işareti diyerek onları hep kaldırdılar.

– Muhalefet kulisini kaldırdılar. İktidar kulisiyle birleştirdiler.

– Meclisteki kulis bölümleri yapıldığında ses emici bir şey alet koymuşlardı. Sesin yankı yapmasını ve konuşulanların duyulmasını engelliyordu o alet. 15 Temmuz’dan sonra o aleti kaldırdılar. Şimdi kulislerde her konuşmayı herkes duyuyor. Yani kulis özelliğini kaldırdılar.

– Bakanlar milletvekili olmayacağı için genel kuruldaki oturma düzenini de değiştirdiler. Meclis Başkanlık divanının iki yanında 25’er kişilik koltuklar vardı. Biri bakanlar için diğeri komisyon üyelerinin oturduğu koltuklar. O 50 koltuğu yeni seçilecek vekillere verecekler.

‘İŞ MERKEZİNE ÇEVİRDİLER’

Yarkadaş, Meclisin altı üstüne getirildi derken "AVM, iş merkezine çevrildi. Oysa bir çivi çakarken bile izin alman gerekiyor. Evlerin tadilatı bile böyle yapılmaz. Meclisin tarihi anlamını yok ediyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar