Erdoğan'dan yüksek yargı mesajı: İhtilafı gidermek zorundayız

Danıştay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki yetki tartışmasına ilişkin konuşan Erdoğan "Taraf değil hakem mevkiindeyiz, ihtilafı gidermek zorundayız" dedi. Danıştay'ın 450 hakim-savcı için iade kararını da eleştirdi, sekizinci yargı paketine işaret etti.

Erdoğan'dan yüksek yargı mesajı: İhtilafı gidermek zorundayız

Artı Gerçek - Yargıda 'hızla' çözüm bekleyen sorunlar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bu konuda ilk adımlar 8'inci yargı paketiyle atacaklarını söyledi. Danıştay'ın 'FETÖ' soruşturmaları kapsamında ihraç edilen hakim ve savcılardan 450'ü hakkında göreve iade kararı vermesine de tepki gösteren Erdoğan "Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazıları ile ilgili verdiği tartışmalı kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor" dedi.

Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldı. Kura törenine katılarak konuşma yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ADALET TEŞKİLATI İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK: Türkiye geçmişte adaleti salması gereken kurumların başka güçlerin etkisi altına girmesinin bedelini ağır ödedi. Adalet teşkilatımızı yeniden milletimiz adına karar veren bir güç haline getirmek için çok uğraştık. Hep birlikte 28 Şubat döneminde yargı desteğiyle postmodern darbe yapıldığına da 17-25 Aralık'ta ve 15 Temmuz'da yine yargı desteğiyle yine darbe teşebbüsünde bulunulduğuna şahit olmadık mı? Merdivenaltı bir anlayışla yürüyen sistem vardı. Şimdi artık dört dörtlük fiziki imkanlarla hizmet veren bir yapı var. Terör örgütlerinin güvenlik güçlerimizle birlikte yargı mensuplarımızı da hedef aldığı dönemler yaşadık. Adalet sistemimizin mevzuat alt yapısını geliştirmek için başlattığımız reformları devam ettiriyoruz.

YARGI PAKETİNİ YENİLİKLER TAKİP EDECEK: Yargımızın hala çözüm bekleyen sorunları var. Bir kısmı Anayasa ve yasalarda yapılması gereken değişiklilerle ilgili. 8'inci Yargı Paketi ile itiraz, istinaf ve temyiz yollarındaki başvuru süreleri 2 hafta olarak düzenleniyor. Meclisimizin takdiri ile hayata geçirileceğine inandığım bu yargı paketimizi önümüzdeki dönemde yenileri takip edecektir.

YÜKSEK YARGI KURUMLARI ARASINDAKİ İHTİLAFI GİDERMEK ZORUNDAYIZ (Yetki tartışmasına ilişkin): Bu konuda taraf değil hakem mevkiindeyiz. Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazıları ile ilgili verdiği tartışmaları kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz. İlk adımları 8'inci Yargı Paketi ile atmaya başladık. Hem anayasa hem yasa düzeyinde çalışması gereken daha pek çok husus olduğunun farkındayız. Bize düşen, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir.

YENİ ANAYASA MÜMKÜN OLMASA DA...: Yüksek yargı kurumlarımızın anayasada belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Uzunca süredir ülkemizin ihtiyacını karşılayacak yeni anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyoruz. Meclis'te mutabakat temin edilirse meseleyi kökten çözeceğiz. Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız. Amacımız, ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan kurtulmalıdır. (HABER MERKEZİ)