Erdoğan’ın Sivas Katliamı sanığını affetmesi Meclis’te tartışıldı

HDP, 50 tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, Erdoğan’ın insani değil siyasi karar aldığını belirtti. CHP ise kararın siyasi ayrımcılık olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın Sivas Katliamı sanığını affetmesi Meclis’te tartışıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Madımak Katliamı’nın faili olan hükümlü Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezasını kaldırması kararına tepkiler devam ediyor. Erdoğan’ın, Kılıç’ı "affetmesi" Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma konusu oldu.

ÖZEL: KARAR SİYASİ KAYIRMACILIKTIR

Konuya ilişkin Meclis’te konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2019 verilerine göre 50 hasta tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, bu yönlü yapılan 7 bin başvurunun yanıtsız kaldığı bilgisini verdi. Özel, "Madımak'taki ateş hâlâ yüreklerimizde yanarken, Madımak'taki kurum bu ülkenin adaletinin üstünü karalamışken bugün gelinen noktada, bu kişinin evine gidenler ellerinden öptükleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak acıları tazelemekte, yürekleri yakmakta ve maalesef verilen bu af kararının siyasi olduğu konusundaki tüm endişeleri haklı çıkarır bir tutum takınmaktadır. Adli Tıp Kurumu'ndan verilmiş ‘Hastanede tedavi edilmelidir, cezaevinde kalamaz.’ raporları Cumhurbaşkanının önünde dururken, 50 kişi cezaevinde ölmüşken Sivas'ın katiline, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını almış olan kişiye bu affın uygulanması ve bu affın uygulandığı yerin herhangi bir suç değil, insanlığa karşı işlenmiş bir suç, bir katliam olduğu düşünülürse Cumhurbaşkanının verdiği karar, Adalet ve Kalkınma Partisinin verdiği karar siyasi kayırmacılık, orada hayatlarını kaybetmiş olanların hatıralarına saygısızlık, ailelerine ve onların acısını yüreklerinde hissedenlere karşı vicdansızlıktır" dedi.

AKP’Lİ AKBAŞOĞLU: ANAYASAL YETKİ

Özel’in açıklamalarına karşı AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu söz aldı. Akbaşoğlu, Anayasa’nın Cumhurbaşkanına çeşitli yetkileri kullanma hakkı tanıdığını belirterek, "Bunlardan bir tanesi de 104'üncü maddenin 16’ncı fıkrasında sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması hadisesidir. Bu da Adli Tıp Kurumundan alınan, ihtisas kurullarınca verilen sağlık raporları çerçevesinde sayın cumhurbaşkanlarınca bugüne kadar takdir edilmiş ve ortaya konmuştur" dedi.

OLUÇ: KARAR İNSANİ DEĞİL, SİYASİDİR

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, hasta tutukluları her fırsatta her yerde gündeme getirdiklerini belirterek, "İHD’nin verilerine göre şu anda bin 334 hasta tutuklu ve hükümlü vardır. Bunun 457'si ağır hastadır ve son üç yılda 50 kişi cezaevlerinde hayatını kaybetmiştir yani 50 kişi ailelerini bile göremeden hayatlarını kaybetmişlerdir, bazıları hastanede, bazıları cezaevinde. Şimdi, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre bir yetkisi vardır ama Cumhurbaşkanı bunu tamamen siyasi tercihlerine göre kullanmaktadır, siyasi tercihlerine göre. Yani Cumhurbaşkanı insani ve vicdani davranmamaktadır, siyasi davranmaktadır. En son icraatı bunu göstermektedir. Biz bir kez daha bunu söyleyelim, söylemeye devam edeceğiz. Bizim derdimiz, cezaevindeki hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili tamamen insanidir, vicdanidir. Meselenin siyasi tartışma ve polemik konusu olması yanlıştır. Bir kez daha vurgulayalım: 457 ağır hasta vardır, bunların içinde acilen salınması gereken insanlar vardır. Bu konuda Cumhurbaşkanı eğer vicdani ve insani davrandığını iddia ediyorsa, samimi olduğunu iddia ediyorsa mutlaka buna el atması gerekir ama bizim kanaatimiz odur ki siyasi tercihlerine göre karar almaktadır" şeklinde konuştu. (MA)

erdoğan HDP chp cumhurbaşkanı Sanık Madımak sivas katliamı