Erkan Baş: Atalay tahliye edilmezse 1 Ekim'de Hatay’a gidiyoruz

Erkan Baş: Atalay tahliye edilmezse 1 Ekim'de Hatay’a gidiyoruz
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AYM'nin 1 Ekim'e kadar Can Atalay hakkında karar vermemesi durumunda Hatay'dan Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını söyledi. Baş, Atalay'ın tahliye edilmemesini 'hukuksuzluk' olarak nitelendirdi.

Artı Gerçek - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay'ın tahliye edilmemesini 'hukuksuzluk' olarak nitelendirdi. Baş, Atalay tahliye edilmediği takdirde TBMM’nin açılacağı 1 Ekim tarihinde Hatay’da olacaklarını ve Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını duyurdu.

TELE1’de Gökmen Karadağ ile Açıkça programına konuk olan Baş, "1 Ekim günü Meclis açıldığında eğer Can Atalay tahliye edilmemiş olursa o gün biz Hatay’a gidiyoruz. Çünkü zaten 1 Ekim günü Meclis’te sadece Tayyip Erdoğan’ın gelip konuşma yapacağı bir gündem var ve bu eksikliği kabul etmeyeceğimizi Hatay’da ilan edeceğiz. Hatay’daki yurttaşların bizden beklentisi eğer tahliye edilmez ise başlayalım Defne’den, Samandağ’dan, Arsuz’dan gerekirse günlerce, aylarca sürecek bir yolculuğa hep beraber çıkalım, Ankara’ya kadar yürüyelim. Bu haksızlığı, bu adaletsizliği kabul etmediğimizi, sindirmeyeceğimizi bunun böyle normalleştirilmesine izin vermeyeceğimizi gösterelim" ifadelerini kullandı.

'CEZAEVİNDE BİR MİLLETVEKİLİNİN YAPABİLECEĞİ HER ŞEYİ YAPIYOR'

Atalay'ın tutukluluğu nedeniyle Türkiye’de oy kullanan her seçmenin haksızlığa uğradığını belirten Baş, "Hepimizin hakları gasp ediliyor, seçmen olarak hakkımızı gasp ediliyor ama bir de Hatay’ın özgün bir durumu var. Hatay 6 Şubat depremini en ağır şekilde yaşamış, on binlerce insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın şehri terk etmek zorunda kaldığı ve şu anda insanların hala çadırlarda, konteynerlerde su elektrik gibi en temel ihtiyaçlara bile ulaşamadan yaşamak zorunda kaldıkları, mücadele ettikleri bir kent. Biz biraz da Can’ı Hatay’dan milletvekili adayı gösterirken onun mücadeleci kimliğine, onun kent suçları konusundaki geçmiş birikimine, onun Hatay halkıyla beraber oradaki yeniden inşa sürecinin ranttan, birilerinin kar hırsından arındırılarak yurttaşın ihtiyaçlarını temel alan biçimde kurulmasına katkı yapabileceğine inandığımız için özel olarak Hatay’dan milletvekili adayı göstermiştik. Dolayısıyla şunu ifade etmem lazım. Şu anda bu sürecin en büyük mağduru Hatay halkıdır. Bize oy versin ya da vermesin. Tüm Hataylı yurttaşların bir milletvekili çalışamıyor. Can gerçekten büyük bir özveri gösteriyor. Cezaevinde bir milletvekilinin yapabileceği her şeyi yapıyor. Çalışıyor, soru önergeleri hazırlıyor, Hatay gündemlerini çok yakından takip etmeye çalışıyor ama dört duvar arasında yapılabileceklerle dışarıda yapılabilecekler arasında fark var. Dolayısıyla biz artık Hatay halkının bu mağduriyetinin bir an önce sona ermesi için Can Atalay’ın gezici irtibat ofisini kuruyoruz… Her gün Hatay’ın bir ilçesine Can Atalay adına avukat arkadaşlarımız, parti yöneticileri, danışman arkadaşlarımız giderek yurttaşın derdini dinleyecek, çözebileceksek bize ileterek o faaliyeti tamamlamaya çalışacaklar ama açık söyleyeyim yurttaşlar artık bu sürecin sona erdirilmesi konusunda çok kararlı bir duruş sergilediler" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası kapsamında geçtiğimiz sene 18 yıl hapis cezasına çarptırılan avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilmişti.

Anayasa’nın 83. maddesinde yer alan "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" ifadeleri kapsamında milletvekili seçilen Atalay'ın serbest bırakılması gerekirken; tahliye edilmiyor.

Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından Anayasa'nın 83. maddesi kapsamınca serbest bırakılması için Yargıtay'a başvurulmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar