Erkan Baş'tan Özgür Özel'e yanıt: 'Helalleşmeye' yoktuk, 'normalleşmeye' de yokuz

Erkan Baş'tan Özgür Özel'e yanıt: 'Helalleşmeye' yoktuk, 'normalleşmeye' de yokuz
TİP lideri Erkan Baş, AKP ile CHP arasında başlayan ve partilerin "helalleşme" ile "normalleşme" olarak adlandırdıkları süreçte olmayacaklarını vurguladı. Baş, Özel'e "Herhangi bir partinin aldığı oyu küçümsemek siyasetten çok ayıptır" diye yanıt verdi.

Artı Gerçek - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Baş, Meclis’te haftalık basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında 8 Ekim günü Meclis’te düzenlenen kapalı oturuma değinen Baş, konuşmasının büyük bölümünü kadın cinayetlerine ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in TİP’i hedef alan açıklamalarına ayırdı.

"Geçtiğimiz hafta Meclis açılışında Erdoğan'ın Türkiye'nin hedefte olduğunu, İsrail'in yeni hedefinin Türkiye olduğunu söylediği açıklamasının ardından dün hepimizin bildiği gibi bir kapalı oturum gerçekleştirildi" diyen Baş, siyasette kapalı oturumlara karşı olduklarını söyledi.

'YAŞADIKLARIMIZIN ÜZERİNİN ÖRTÜLMESİ İKTİDARIN İHTİYACI'

"'Türkiye hedefte açıklaması neyin ürünü olarak ortaya çıktı" diye soran Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Yaşadıklarımızın üzerinin örtülmesinin iktidar tarafından bir ihtiyacıydı. Yani iktidar diyordu ki bize, ‘Siz yoksul olabilirsiniz, aç olabilirsiniz, çok zor günler geçiriyor olabilirsiniz ama ülkemiz hedefte. O yüzden susmanız gerekiyor’. Bunun için bir bahane arıyordu iktidar, bu lafı üretti."

'BU ÜLKEDE KADIN KIRIMI YAŞANIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü grup konuşmasını dinlediğini belirten Baş, "Gerçekten mafyaların, uyuşturucu kaçakçılarının, çetelerin, kadın düşmanlarının, kadın katillerinin cirit attığı bir memlekette, birinci dereceden siyasi sorumlu bir insanın nasıl bu kadar pervasız olabileceğini bir kez daha hayretle izledim. Ülkede gerçek gündemler bunlarken, bunlarla ya hiç ilgilenmeyen, ya bunları görmek, göstermemek için çaba sarf eden ya da herkes bunları görürse ‘O zaman ben bunu kendi iktidarım için nasıl kullanabilirim, ben bunu nasıl iktidar koltuğumu sağlamlaştırmak için bir koz haline getirebilirim’ diyen bir iktidar var. Bakıyorsunuz, gencecik iki tane kadının ölümünden ‘yeni anayasa’ tartışmaları için koz türetmeye çalışıyor. Yani bu ülke artık bir kadın kırımı yaşıyor, iktidar buna çare üreteceğine, buna çözüm üreteceğine, bunu kendisi için bir koza dönüştürmenin yol ve yöntemlerini arıyor" diye konuştu.

MECLİS AÇILIŞ TÖRENİNE 'MASKELİ BALO' BENZETMESİ

"Meclis’in yeni yasama yılı açılış törenine katılmayacağımızı, bu maskeli balonun parçası olmayacağımızı söyledik" ifadesini kullanan Baş, devamında şunları söyledi:

"Siyaset bazen haklılığınızın yıllar sonra ortaya çıktığı bir alan ama bazen sadece dakikalar içerisinde haklılığınız bir kez daha tescillenebiliyor. Buradan hatırlatmak zorundayım, bizim geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantının hemen arkasından çeşitli basın yayın organlarına düşen görüntüler memlekette hiçbir şey olmamış gibi, hiçbir şey yaşanmamış gibi milletvekillerinin burada şölen havasında bir gün geçirmek istedikleri yönündeki iddiamızın ne kadar haklı olduğunu gösterdi. MHP Genel Başkanı güne Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'na ‘şahsı çürük’ diyerek, Sinan Ateş davasını takip eden gazetecileri hedef göstererek başladı, ardından CHP Genel Başkanı'yla son derece sıcak görüntüler vererek ‘Biz bunları siyaseten söylüyoruz, birbirimizi kırmıyoruz inşallah’ diyerek bitirdi. Bunlar anbean herkesin gözü önünde, kameraların önünde yaşandı.

Vallahi başkaları nasıl bakar, nasıl değerlendirir, ne söyler bilmiyorum ama biz nerede, ne zaman, kaç kişi olursak, hangi ortamda olursak, kameraların önünde, kameraların arkasında öyle laf olsun diye hiçbir şey söylemiyoruz. Neye inanıyorsak, neyi doğru biliyorsak, neyi haklı görüyorsak onu bütün benliğimizle ifade etmeye çalışıyoruz. İşte geçen hafta ‘Biz bu maskeli baloda yokuz’ derken bunu kastetmiştik, ‘Türkiye'de siyasetin bir maskeli baloya dönüştürülmesinin parçası olmayı reddediyoruz’ demiştik. Yurttaş bize ‘Bu maskeli balonun parçası olmayın’ diye oy verdi, biz de buna layık olmak için çalışıyoruz."

HELALLEŞME VE NORMALLEŞME ÇIKIŞI

Bu vesileyle bir konuya değinme ihtiyacı hissediyorum. Biz ‘Bu maskeli baloyu reddedelim’ derken aslında Saray Rejimi’nin, Saray Rejimi eliyle ortaya çıkan yeni süreci, ‘normalleşme’ adı altında memleketin acılarının, memleketin zorluklarının, yoksulluğun, açlığın üzerinin örtülmesine de karşı çıktığımızı ifade etmiştik. En son söyleyeceğimizi başta söyleyeyim: Biz zamanında helalleşmeye de yoktuk, şimdi bugün bu anlamdaki bir normalleşmeye de Türkiye İşçi Partisi olarak yokuz! ,

ÖZEL'E YANIT

CHP yönetimi bu tavrının gerekçelerini paylaşmak yerine, kendisini eleştiren yurttaşlara yanıt yetiştirme telaşına girmiş gibi gözüküyor. Özgür Özel'in katıldığı bir televizyon programında TİP'i hedef alarak söylediği sözleri gerçekten şaşkınlıkla izledim. Herhangi bir partinin aldığı oyu küçümsemek siyasetten çok ayıptır. Özgür Özel gibi deneyimli bir siyasetçinin 'Onlara sözü ben verdim' diye tekrar tekrar ifade etmesi anlaşılabilir bir durum değil; zaten bu gerçek de değil. Bu iktidara karşı toplumsal direnci zayıflatan bir yaklaşım içerisinde.

Keşke Özgür Özel TİP'i, AKP'ye karşı eksik muhalefet yaptığı için eleştirseydi. Bir muhalefet partisinin, başka bir muhalefet partisini 'Sen fazla kararlısın, sen eğilmiyorsun' diye eleştirmesi, tek kelimeyle şaşkınlık verici bir durum. Bu tavrı hiç doğru bulmuyorum. Enerjimizi iktidara karşı mücadeleye karşı harcayalım. İktidarla normalleşirken muhalefetin kendisine benzemeyen unsurlarını kötü bir dile muhatap edenleri halkımıza şikâyet ediyoruz."

ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Medyascope yayınına katılan Özgür Özel, CHP'nin ayağa kalkmasını eleştiren TİP'i "Bir tanesi çıkmış biz kimsenin karşısında ayağa kalkmayız… Ya partinin oyu yüzde 1.5 ve bizden giden tepki oylarıyla alıyorsun. Meclis’teki her konuşmanı biz devrettik geçmişte sana, ben devrettim" sözleriyle hedef almıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar