Esad sonrası geri dönüş tartışmaları: Antep'teki Suriyelilerin bazıları kararlı, bazıları temkinli
Esad'ın devrilmesi sonrası gözler, yeni cihatçı yönetimin dönüş çağrısı yaptığı Suriyeli sığınmacılara çevrildi. Antep'te Suriyelilerin bazıları dönüş hazırlığı yaparken bazıları yeni Suriye'nin' nasıl şekilleneceğini görmek için bekleyeceklerini söyledi.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Suriye'de Beşar Esad yönetimini deviren El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve geçici hükümetin başbakanlığa getirdiği Muhammed el Beşir'in ülke dışındaki sığınmacılara peş peşe yaptığı "Ülkenize geri dönün" çağrılarının ardından, başta Türkiye ve Lübnan olmak üzere birçok ülkede Suriyeli sığınmacıların yeni gerçekliğe nasıl yaklaştığı merak konusu. Resmi verilere göre yaklaşık 450 bin sığınmacının yaşadığı Antep’te Artı Gerçek'e konuşan Suriyelilerin bazıları, ülkelerine dönmek için gün saydıklarını belirtti. Bazıları ise güvenlik ve ekonomiye dair endişelerini dile getirerek Suriye'ye dönmek için bir süre daha bekleyeceklerini anlattı.
ANTEP SOKAKLARINDA 'YENİ' SURİYE BAYRAKLARI
Şam'da yönetimin değişmesinin ardından Antep’te Suriyeli esnafın yoğunlukta olduğu İnönü Caddesi'nde, iç savaşın başından beri Esad yönetimi karşıtlarının simgesi haline gelen üç yıldızlı 'yeni' Suriye bayrakları satılmaya başlandı. Ellerinde bayraklarla sokak sokak gezen bir Suriyeli sığınmacı, "Bu Suriye'nin yeni bayrağı. Gençler bayraklara ilgi gösteriyor. Esnaf da bayrak alıyor. Satışlar iyi" diye konuştu.
'BURADA GEÇİNEMİYORUZ, ESAD DÜŞÜNCE DÖNMEYE KARAR VERDİM'
İç savaşın başladığı 2011 yılında Halep’ten Antep’e gelen dört çocuk babası Ahmed Şerif, ilk fırsatta ülkesine döneceğini belirtti.
Esad'ın devrilmesinin ardından yeni açtığı ayakkabı dükkanını faaliyete geçirmekten vazgeçtiğini söyleyen Şerif, şunları anlattı:
"Burada her şey çok pahalı. Kiralar çok yüksek. Gurbetçi olmak çok zor. Çocuklarım gitmek istemiyor ama burada geçinemiyoruz. Burada 12 bin 500 liraya dükkan kiraladım. Evimin kirası 7 bin 500 lira. Dükkanda geçen hafta tadilat yaptım. Bu hafta faaliyete geçirecektim ama Esad devrildikten sonra vazgeçtim. Halep’te evlerimiz var, dönmek istiyoruz. Kısa sürede orada her şeyin normale döneceğine inanıyorum. Oradayken de ayakkabıcıydım, durumum çok iyiydi. Oraya dönüp mesleğime devam etmeyi düşünüyorum."
'ELBETTE DÖNECEĞİZ AMA SURİYE'DE DURUMUN BİRAZ DÜZELMESİ GEREKİYOR'
Antep’te Eblehan Mahallesi'nde 10 yıldan bu yana bakkal dükkanı işleten başka bir esnaf ise "Birçok Suriyeli dönmek istiyor vatanına ama orada savaş belirsiz. Bize buraya geldiğimizde, 'neden ülkeniz için savaşmadınız?' diyorlardı. Orada kimin, kiminle savaştığı belli değildi. Şimdi savaş durdu ama orada hastane, okul yok. Elektrik yok, iş yok. Elbette döneceğiz ama biraz düzelmesi gerekiyor. Şu an gidersek ne yapacağız Suriye’de" diye konuştu.
'YILBAŞINDAN ÖNCE GİTMEK İSTİYORUZ'
2013 yılında henüz 9 yaşındayken Halep’ten Antep’e gelen 22 yaşındaki Muhammed Battal da ülkesine gitmeye hazırlandığını söyledi. Amcasına ait baharat dükkanında çalışan Battal, "Savaş büyüyünce biz de çıkıp geldik. Her şey için Türkiye’ye teşekkür ederim. Bize sahip çıktılar. Babam birkaç gün önce Halep’e gitti. Oradaki evimize ve iş durumuna bakacak. Yılbaşından önce gitmeyi düşünüyoruz. Ramazan Bayramına kadar kalanlar Kurban Bayramına kadar mutlaka gitmiş olacak" dedi.
'SURİYE KADINLAR İÇİN HÂLÂ GÜVENLİ DEĞİL'
2015 yılından çatışmalardan dolayı Halep’ten Antep’e gelmek zorunda kalan 8 çocuk annesi 51 yaşındaki Fatma ise Suriye’ye dönmek istemediğini söyledi.
Fatma, "Suriye’de ne olacağını bilmiyorum. Burada düzen kurdum, iş buldum, çalışıyorum. Çocuklarım burada büyüdü. Kimisi burada evlendi. Ben ve küçük çocuklarım burada kalacağız. Büyük çocuklarım, evlenen kızlarım dönmeyi düşünüyor ama ben burada kalacağım. Orası kadınlar için hâlâ güvenli değil. Belki bir gün evimi görmeye gidebilirim" diye konuştu.
HTŞ geçici hükümetinin başbakanından Suriyeli sığınmacılara 'geri dönün' çağrısı