Etimesgut’ta Cumhur İttifakı’ndan kopuşun nedeni ekonomi

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken geçtiğimiz genel seçimlerde Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’nın başa baş yarıştığı Ankara'nın Etimesgut ilçesinde yurttaşlarla konuştuk. Ekonomik koşullar, Cumhur İttifakı tabanını eritiyor.

Etimesgut’ta Cumhur İttifakı’ndan kopuşun nedeni ekonomi

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ-Oğulcan ÖZGENÇ

ANKARA - 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken seçim sonuçlarına ilişkin merak da gün geçtikçe büyüyor. Cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarının kesinleşmesiyle beraber saha çalışmalarına başlayan muhalefet partileri, genel seçimin büyük bir değişimi beraberinde getireceğini söylüyor. Kamuoyu yoklamaları, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağına garanti gözüyle bakarken Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenler de var.

Tartışmalar ve anketler devam ederken merak edilen konulardan bir tanesi de geçen genel seçimde ittifakların başa baş bir yarış içinde olduğu ilçelerde durumun ne olduğu. Bu özelliği taşıyan yerlerden bir tanesi de Ankara’nın Etimesgut ilçesi. 2018 yılında gerçekleşen genel seçimlerde Cumhur İttifakı yüzde 49,5 oy alırken Millet İttifakı yüzde 44,2 oy aldı. HDP’nin aldığı oy oranı ise yüzde 2’ydi. İttifaklar arasındaki yaklaşık 20 binlik oy farkı, ilçe özelinde önümüzdeki genel seçimlerde bir değişim olup olmayacağı sorusunu güçlendiriyor.

İlçedeki insanlar temel olarak mevcut ekonomi politikalarına tepkili. Durumun, önceden AKP’ye oy vermiş yurttaşların 14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı’na yönelmesine sebep olduğu görülüyor.

EKONOMİK KOŞULLAR CUMHUR İTTİFAKI TABANINI ERİTİYOR

İlçenin meydanında konuştuğumuz yurttaşlar, seçimlere dair konuşmayı kabul etse de görüntü vermek konusunda çekingen. PTT’de de çalışan ve geçen genel seçimlerde AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir yurttaş da bunlardan birisi. Geçen genel seçimlerde Cumhur İttifakı’nı desteklediğini belirten yurttaş, bu seçimlerde Millet İttifakı’nı destekleyeceğini açıkça ifade ediyor. Temel nedenin ise ekonomik koşullar olduğunu belirtiyor. Kendisini ilçenin meydanındaki diğer insanlardan yaşı itibariyle ayıran yurttaş, “Gençler hiçbir şey yapamıyor. Ben de gencim ama bakın burada oturuyorum” cümlelerini vurguluyor. Kendisine “Peki, bu genel seçimlerde Etimesgut’ta sonuç sizce nasıl olacak?” diye sorduğumuzda “Burada çok yaşlı var o yüzden AKP alır” cevabını veriyor.

Ekonomik politikalar sebebiyle Cumhur İttifakı’na oy vermeyeceğini söyleyen bir başka yurttaş da “20 yıldır ne gördüm de tekrar oy vereyim?” diyor. Önceki genel seçimlerde hangi partiye oy verdiğini sorduğumuzda ise “Cumhur İttifakı” yanıtını alıyoruz. Bu yurttaş, az evvel konuştuğumuz yurttaşın AKP’ye oy vereceğini düşündüğü “yaşlılardan”. Ancak ifadeleri, tercihinin Cumhur İttifakı olmayacağı yönünde.

Rizeli olduğunu söyleyen ve yaşça büyük bir başka yurttaş ise kendisiyle konuşmak istediğimizde şu ifadeleri kullanıyor:

“Şimdi ben konuşsam siz, bunu çarpıtıp başka türlü kullanırsınız.” Medyaya dair güvenin sarsıldığını işaret eden bu cümlelerin ardından şöyle diyor: “Ben Rizeliyim. Oraya da gidip geliyorum. Orada da Erdoğan’a karşı büyük bir tepki var. Önceki seçimlerde AKP’ye oy vermiştim ama bu kez Millet İttifakı’na vereceğim.”

TERCİHİNİ SÖYLEMEK İSTEMEYEN DE VAR, ERDOĞAN’I DESTEKLEYEN DE

Onların yanından ayrıldıktan sonra sohbet eden iki erkeğin yanına yaklaşıyoruz. Seçimlere dair ne düşündüklerini ve bu seçimlerde kime oy vereceklerini sorduğumuz an alaycı bir biçimde gülüyorlar. Ardından şu cümle geliyor:

“Seçim pusulası önümüze geldiğinde karar veriyoruz biz.” Geçmişteki siyasi tercihlerine konuşmaya başladığımızda ise eskiden “Ecevitçi” olduğunu belirten yurttaş, AKP’ye de oy verdiğini söylüyor. Elindeki Pazar poşetindeki limonları ekonomik krize dikkat çeker biçimde gösterse de kime oy vereceğini belirtmek istemiyor. Tercihinin seçim gününde netleşeceği konusunda ısrarlı.

Kadınların pek görünmediği ilçe meydanında iki erkek yurttaşla daha görüşüyoruz. Bu sefer çizilen manzara daha farklı. “Seçimler hakkında ne düşünüyorsunuz? Kime oy vereceksiniz?” sorusuna, birisi net bir ifadeyle “Tabii ki Erdoğan, her koşulda Erdoğan” diyor. Kendisinden önce konuştuklarımızın ekonomik kriz vurgusunu hatırlatacak olduğumuzda “Bu memlekette aç yok, gariban yok. Ben patlıcanın, soğanın fiyatına bakmıyorum” diye yanıt veriyor. İçerde ve dışarda Erdoğan düşmanlığının körüklendiğini şiddetli bir biçimde savunan yurttaş, konuyu 6 Şubat depremlerine getirerek şu ifadeleri kullanıyor:

“Allah korusun başımızda Millet İttifakı olsaydı orada taş üstüne taş koyulamazdı. AFAD zamanında gitmemiş, yardım yetişmemiş… Bunlar boş işler. 10 il etkilenmiş, bölgeye yardım götürmek kolay mı?” Deprem sürecinde birtakım eksikliklerin olduğunu belirtse de “Zaten kabul ediyorlar. Herkes hata yapabilir. En azından özür dilemeyi, helalleşmeyi biliyorlar” diye temellendiriyor cümlelerini.

İLÇE BAŞKANLIKLARI SEÇİM SONUÇLARINDAN YANA UMUTLU

Etimesgut’ta görüştüğümüz HDP ve İyi Parti İlçe Başkanlıkları, Etimesgut halkının “doğru” seçimi yapacağını ve muhalefete bakışın olumlu olduğunu belirtiyor. HDP İlçe Başkanı Dinçer Dağ, bu seçimde Yeşil Sol Parti ile beraber çalıştıklarını vurgulayarak “Halkla birebir temas halindeyiz. Etimesgut’ta şu an hiçbir sorun görünmüyor. Halkın bizi bağrına bastığını öngörebiliriz. Olumlu sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Temel hedefimiz 3’üncü bölge olarak milletvekili çıkarmaktır” ifadelerini kullanıyor.

İyi Parti İlçe Başkanı Fatih Sultan Mehmet Hamzaçebi, Etimesgut halkının Millet İttifakı’nı teveccühle karşıladığını vurguluyor ve ekonomik krize şöyle dikkat çekiyor: “2018 yılında bugünkü gibi ekonomik sorun yoktu. O gün Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında çok oy farkı yoktu. Bugünkü koşullarda yurttaşların ev alma hayali ortadan kalktı. İnsanların aldığı maaş evinin kirasına ve faturalarına yetmiyor. Vatandaşların bunu gözetmesi lazım.”

İyi Parti İlçe Başkanı Fatih Sultan Mehmet Hamzaçebi

Etimesgut’ta bir bölgenin ekonomik durumunun iyi, bir bölgenin ekonomik durumunun daha kötü olduğunu belirten Hamzaçebi, ekonomik durumu iyi olan bölgeye daha fazla yatırım yapıldığını vurguluyor. Saha çalışmalarındaki gözlemlerini paylaşan Hamzaçebi, Etimesgut halkının yardım kolilerine muhtaç bırakıldığını ve muhtaç olma duygusunun halk tarafından içselleştirildiğini söylüyor.

Hamzaçebi cümlelerini şöyle tamamlıyor:

“Seçim sürecinde sandıklarımıza sahip çıkacağız. Yurttaşın verdiği oyun gerçek adresine gitmesini arzuluyoruz. Saha çalışma programlarını da yoğun şekilde yürütüyoruz. Etimesgut’ta gezmediğimiz esnaf kalmadı. Kadın adaylarımız da ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bölgedeki kanaat önderleriyle de görüşüyoruz. Etimesgut halkında da korku imparatorluğunun etkisi var. Kime oy vereceksiniz sorusuna kimse açıkça cevap veremeyecektir. Ama insanların bize büyük bir teveccüh göstereceğine inanıyoruz.”