'Evet'in ömrü uzun olmaz'

AKP kurucularından ve parti programını yazan isimlerden eski bakan Ertuğrul Yalçınbayır: Anayasalar uzun erimli yapılır ama Türkiye’de böylesine hazırlığı...

'Evet'in ömrü uzun olmaz'

AKP kurucularından ve parti programını yazan isimlerden eski bakan Ertuğrul Yalçınbayır: Anayasalar uzun erimli yapılır ama Türkiye’de böylesine hazırlığı olmayan, meşruiyet bakımından tartışmalı anayasalar uzun ömürlü olmamıştır.

Candan YILDIZ

AKP, Türkiye’nin yönetilememe krizinin can suyu olarak iktidara geldiğinde merkez sağdan isimlerin yanı sıra, Milli Görüş çizgisinden "Yenilikçi" sıfatıyla kopan isimlerin ağırlıkta olduğu bir partiydi.

O isimler arasında "özgül ağırlığı" yüksek olanlardan çoğu AKP’nin resmi internet sitesinde de görüleceği üzere "Kurucu Üyeler" listesinde yer almıyor artık.

Kurucu Genel Sekreter olmanın yanı sıra parti programının yazılmasında önemli katkıları olan eski bakanlardan Ertuğrul Yalçınbayır, partiden ayrılmak zorunda kalıp da eleştirilerini açık söylemekten çekinmeyen nadir isimlerden biri.

BAŞKANLIK PARTİ PROGRAMINDA YOK

Artı Gerçek’e konuşan Yalçınbayır, AKP’nin anayasası olarak tanımladığı parti programında "Başkanlık" sisteminin yer almadığını, getirilmek istenen sistemin parti programına da aykırı olduğunu söyledi ve "Program hala yerinde duruyor, bu programa karşı fiili durumdur, karşı direniştir" dedi.

Parti programında yer almayan "Başkanlık sistemi" resmi olarak partinin 1 Kasım Seçim Beyannamesi’nde yer aldı.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU’NU BAŞKANLIK DİNAMİTLEDİ

Yalçınbayır’a gore 2011’de çalışmalarına başlanan ve başkanlığını Cemil Çiçek’in yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu "Başkanlık" dinamitledi ve Cemil Çiçek de buna ses çıkarmadı. Zira komisyon çalışmalarına Meclis’teki 4 parti de katılmış, 60 madde üzerinde uzlaşılmıştı. Uzlaşılamayan başlıklardan biri de "Başkanlık" sistemiydi.

Referanduma sunulacak değişiklikleri " Tayyip Bey Tipi Anayasa" olarak tanımlayan AKP eski kurucularından Yalçınbayır; "Güvenoyu yok, hükümet programlarının okunması yok, gensoru yok. Araştırmalarda , genel görüşmede bile hükümetin temsilcisi oturmayacak. Fevkalade kendine özgü bir anayasa. Dünya lügatında yok. Yeni anayasa haksızlıkların kaynağı olacaktır. Bundan sonra yargı önünde eşitlik olmayacak. Partizanlık her şeyin önünde olacak" ifadelerini kullandı.

MECLİS’İN DENETİM ROLÜ ÖRSELENECEK

Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi durumunda (Referandumda) Meclis’in 6 ay boyunca çalışmayacağına da dikkati çeken Yalçınbayır, " Meclis sadece bu anayasa doğrultusunda çıkarılması gereken işleri yapacaktır. Bu anayasanın geçici maddesinin gereğidir. Zaten çalışması itibariyle etkin ve verimli olmayan bir parlamento var. Bundan sonra daha da verimsiz daha da etkinliği azalmış, denetim rolü fevkalade örselenmiş bir parlamento olacaktır" dedi.

BU ANAYASA DEĞİŞİME MAHKUM

Yalçınbayır, "Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa nasıl bir Türkiye ile karşı karşıya kalırız" sorumuza ise "Anayasalar uzun erimli yapılır ama Türkiye’de böylesine hazırlığı olmayan, meşruiyet bakımından tartışmalı anayasalar uzun ömürlü olmamıştır. Ömrü 3 Kasım 2019’a kadar sürmez. Bu anayasa yine değiştirilmeye mahkum olur" yanıtını verdi.

Referandumun herkes için bir sınav olduğunu belirten Ertuğrul Yalçınbayır, totaliter dönemlerde insanların vicdanen, kalben reddettiğini, demokratik dönemlerde ise sözle reddettiğine vurgu yaparak " Sadece vicdan yetmiyor, vicdan sizinle ilgilidir, sandıkta bir oydur. O bir oyu iki oya çıkarmak dille olacaktır. Şimdi zaman dili kullanma zamanıdır. Yazıyı kullanma zamanıdır. Bunlara engeller sınırlamalar her zaman gelecektir. Buna tevessül edenler, tuzak kuranlar tuzağa düşer" dedi.

anayasa akp ertuğrul yalçınbayır