Meclis Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa konusunda bütçe görüşmeleri sonrası adım atılacağını söyledi.
İBB Başkanı İmamoğlu, 'yeni çözüm süreciyle' ilgili konuştu. İmamoğlu "Daha önce el sıkışanlara neden vatan haini dendi" diye konuştu. İmamoğlu Kaboğlu'nun Anayasa'da ''olumlu değişiklikler'' yapılabileceğine ilişkin sözlerini de eleştirdi.
İstanbul Baro Başkanı ve adayı Filiz Saraç, HÜDA PAR'ın anayasanın ilk 4 maddesini tartışmaya açan çıkışını ‘hadsizlik’ olarak değerlendirdi: İktidar anayasa değişikliğinde sabıkalıdır. Önce AYM kararlarını uygulasın, sonra anayasa tartışması yapsın
Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın 3'üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Numan Kurtulmuş’a tepki gösterdi. "Anayasanın maddesini tartışmaya açmak bölücülüktür" dedi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş Anayasa'nın 3'üncü maddesindeki 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ifadesinin değiştirilmesi gerektiği sözlerine Özgür Özel tepki gösterdi: 'Elini uzatanın elini kıracağız'
1924 Anayasası’nın 36 yıllık ömründe geçirdiği revizyonların sayısı ve değişen maddelerin karmaşık hikayelerinin genel hatlarıyla da olsa anlaşılmasının derinlikli bir içerik analizi için yararlı ve belki de elzem olduğuna inanmaktayım.
Ankara Barosu hafta sonu seçime gidiyor. Mevcut Baro Başkanı ve adayı Mustafa Köroğlu Artı Gerçek'e konuştu: Yargı bağımsızlığına dönük hamlelere karşı baronun en güçlü seslerden biriyiz. Sözde değil özde mücadele eden bir baroyuz.
1924 Anayasası'nda yapılan revizyonları incelediğimizde gördüğümüz şudur: 1928-37 döneminde yapılan değişikliklerle, 1924 Anayasasının toplam 15 maddesinde değişiklik yapılmıştır. Bu maddeler de sonrasında değiştiği için, değişiklik sayısı daha fazladır.
1924 Anayasası bağlamında bence daha çarpıcı olan mesele, bu anayasanın bizzat sahibi tarafından adeta yok hükmünde sayıldığı, 1924-1938 dönemindeki uygulama sürecidir.
Siyasi partiler, dindar muhafazakarlar, solcular, Atatürkçü/Kemalist kesim tekçi-despotik zihniyet kodlarından sıyrılıp “insan onuruna saygı”yı esas alan bir anayasa inşasının toplumdaki öncüsü olabilecekler mi?
1920-1923 döneminde yaşanan rekabet bağlamında baktığımızda, Başkan'ın ve Meclis'in aynı anda bu kadar güçlü olduğu başka bir döneme rastlamak mümkün değildir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hüda Par'dan gelen 'anayasanın dördüncü maddesinin kaldırılması gerektiğine yönelik açıklamalarla başlayan yeni anayasa tartışmasına ilişkin konuştu: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan tartışma yoktur.
Şu anda Tek Adam Rejimi'nde “adalet” konusunda T.C. Anayasası'na aykırı fikir serdeden üç kaynak var. 1) AKP’li CB Erdoğan; 2) HÜDA PAR; 3) Yargıtay.
Mustafa Kemal ve çevresi, anayasal revizyon meselesini cumhuriyetin ilanına indirgemeyi başarmış ve bunun için en çok kullandıkları argüman da 'bir süredir zaten Ankara’da adı konulmamış bir cumhuriyet rejimi yaşandığı' iddiası olmuştur.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Partili cumhurbaşkanlığı sistemi" diye bir modelin olmadığını savundu. Uçum, "Başkanın partili olması bir zorunluluk değil, sistemin sunduğu bir imkan" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şanlıurfa'da yaptığı konuşmada Anayasa'nın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırdıklarını belirtti. Türkiye'nin ikinci yüzyılında, tamamen vesayetçi ruhtan arındırılmış bir anayasa hedeflediklerini vurguladı.
29 Ekim revizyonunda da 1921 Anayasasının görece ademimerkeziyetçi özelliğinin değiştirilmesi söz konusu olmayacaktır. Merkeziyetçi yönetim anlayışını görmek için altı ay sonraki 1924 Anayasasını beklemek gerekecektir, bu ‘sapma’ ayrıca tartışılmalıdır.
Lozan görüşmeleri devam ederken Türkiye’deki gelişmelere baktığımızda Osmanlı ortadan kalkmasına rağmen, 1876 ve 1921 Anayasalarının eş zamanlı olarak yürüklükte olmalarından kaynaklı 'iki anayasalı dönem'in ortadan kalkmadığını görürüz.
Birinci Meclisi dağıtarak yeni Meclisin kurucusu olacak İkinci Meclisin seçilmesine yol açan 1 Nisan 1923 anayasal revizyonuna genel bir bakış bile yeni bir rejimin kuruluşuna doğru bilinçli bir adım olduğunu görmemizi sağlar.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, “iktidarın yargıya müdahalesi ve yargının bağımlı halinin” Meclis tarafından araştırılmasını talep etti.
Tekçi otoriter Türkiye rejimleri tarafından unutulmaya terk edilmiş olan ve son zamanlarda halkçı, çoğulcu ve ademimerkeziyetçi özellikleriyle muhalifler tarafından mitleştirilen 1921 Anayasasının günümüzde daha iyi anlaşılmasına ihtiyaç olduğu açıktır.
Anayasal revizyon, anayasanın belli maddelerinin değiştirilmesini, metinden çıkarılmasını ve maddelerde değişiklikler yapılmasını kapsayabilmektedir. Anayasa değişikliği kavramını ise mevcut anayasanın yerine yenisinin konulması anlamında kullanıyorum.
Kurtulması, geçmişte ve bugün yaşadıklarını ileride yeniden yaşamaması ise kuruluştan bu yana yapılan hataları tartışarak, bunların bir daha olamayacağı bir 'demokratik cumhuriyet' inşa etmesiyle mümkün bence.
Bugün yeni anayasa için (gerekli olduğu iddia edilen) uzlaşı mevcut olmadığı gibi, radikal değişiklikler gerçekleştirebilecek (devrimci/dönüştürücü) siyasetin şansı da objektif olarak mevcut değildir…
DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, yeni anayasa gündemiyle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü.
Keyfi yönetimin en temel kaynağı ise yasal mevzuatın dilinin muğlaklığı. Bu muğlaklık yürütmeye yasaları dilediği gibi yorumlama serbestisi getirmiş durumda.
AKP’nin belirlediği gündem ve söyleme esir düşmeden, gerçekten özgürlükçü ve çoğulcu demokratik bir anayasa için durmaksızın tartışmak, mücadele etmek ve yeni anayasa hazırlıklarına devam etmek gerekiyor.
Türkiye devletinin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecine damgasını vuran ve bugün de devam eden temel sorunları arasında birinci sırayı 'kimlik sorunu' alır.
Asıl mesele, anayasalar söz konusu olduğunda hem hazırlık ve kabul süreci hem de içerik/metin bağlamında sivilliğin, her zaman demokratikliğin garantisi olamayacağının öncelikle kabul edilmesidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'nin anayasa teklifine 'niye olmasın' dediğini aktardı. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Erdoğan'a yanıt verdi: Özgür Özel öyle bir ifade kullanmadığını belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.