Anayasa tarihi, Osmanlı ve Türkiye demokrasi tarihinin kaçınılmaz temel parçalarından birini oluşturur. Anayasa ve anayasacılık tarihi kaynakları, hukuk tarihiyle olduğu kadar siyasi ve düşün tarihi kaynaklarıyla da çakışmaktadır.
Türkiye, Cumhuriyet’in 29 Ekim 1923’teki îlânından bu yana, eşit yurttaşlığa ödünsüz bir biçimde saygı gösteren, özgürlükçü ve halkın kendi kendisini bizzat yönetmesi ideâline yaklaşmaya gayret eden demokratik bir devlet olmayı başaramamamıştır.
Elçin Sangu, sanatçıların politik konularda görüşlerini beyan etmesine yönelik baskılara itiraz ederek ifade özgürlüğünü savundu. Sangu, “Ben de bu ülkenin vatandaşıyım, fikrimi beyan etmek anayasal hakkım” dedi.
Anayasa tarihi konusunda çalışmaların muhakkak sağlam bir teorik-kavramsal çerçeve içinde gerçekleştirilmesi gerektiği açıktır. Öncelikle anayasa denilen şey hakkında bir kez daha düşünmek ve bazı sorularla meseleyi temelden deşmek iyi olabilir…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bazılarının belediye başkanı seçebildiği, bazılarının belediye başkanı seçemediği yerde anayasada eşitlik ilkesi varsa da uyulmuyor demektir" dedi. Özel, "Her doğana anayasa yaparız, Erdoğan'a anayasa yapmayız" diye konuştu.
Mayıs ayı sonunda Meclis'e sunulması planlanan 9. Yargı Paketi taslağının en tartışmalı başlıklarından birisi "etki ajanlığı" oldu. Av. Fikret İlkiz 'İrfan Aktan ile Dipnot' programında tartışmaları değerlendirdi, "Ceza kanununa tamamen aykırı" dedi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuştu. Temelli, "Hakikatle yüzleşmeden, Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri'nin sesine kulak vermeden demokrasi adına bir adım atmak mümkün olmayacak" dedi.
Erdoğan'ın danışmanı Mehmet Uçum, 27 Mayıs ile "ABD-NATO darbeciliği için uygun ordu yapısı kurulduğunu", MGK ve Anayasa Mahkemesi'nin 'vesayet kurumları' olarak düzenlendiğini ifade etti. Uçum, yeni anayasanın referanduma sunulması gerektiğini savundu.
DEM Parti’nin, 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği sonucu göz önünde bulundurarak, yeni anayasa ve normalleşme tartışmalarının neresinde durduğuna bakmak gerekir. Düşmanlaştırma ve şeytanlaştırmaya rağmen 85 belediyeyi 'kayyım işgalinden' kurtardı.
Anayasa turunu tamamlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarında içerik tartışmalarının yeni yasama döneminde başlayacağını söyledi: "Ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir."
Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Sabah, televizyon konuşmasında meclisin feshedildiğini ve bazı anayasa maddelerinin askıya alındığını duyurdu.
Etki ajanlığı yasası çıkarsa, bilime, sanata, edebiyata, gazeteciliğe ve siyasete yeni bir pranga daha vurulmuş olacak. Anlaşılan iktidar için “normalleşme” derken kastettiği şey anormal olanı kurumlaştırıp kabul ettirmekten ibaret.
DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, "Kobanê Davası bir eşik. Normalleşme dediğimiz bir süreç başlayacaksa bence ilk sınavları bu olacak" dedi. Koçyiğit, ‘Kürtler hariç’ diyerek normalleşmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Meclis’te hazırlanıp referanduma sunulan bir anayasanın kalıcı ve meşru olmayacağını ifade eden hukukçular uygulanmayan AYM ve AİHM kararlarına dikkat çekti: 'AYM ve AİHM kararları uygulanmadan yeni anayasadan söz etmek suni tartışma'
Geçen haftaki ziyarette anayasa sürecine katkı isteyen Numan Kurtulmuş'a DEM Partililer, “Kapatılma söylemleri ve kayyım tartışmaları yürütülürken, nasıl bir yeni anayasa yapacağız?" diye sordu. Kurtulmuş'un cevabı "doğru diyorsunuz" oldu.
Türkiye seçimlerin ardından yeniden yeni anayasayı tartışıyor. Doç. Dr. Serkan Köybaşı'na göre “Kuvvetler ayrılığı olmadan anayasa olmaz”.
Yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Mevcut anayasaya uymayan bir anlayışla anayasa yapılmaz” dedi.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yeni anayasa tartışmalarına değinerek 'birleştirici, kucaklayıcı, bütünleştirici' vurgusunda bulundu. Uzlaşma ve diyalogdan yana bir parti olduklarını söyleyen Doğan, "Bu durumun kazandıracağını düşünüyoruz" dedi.
Hukukçular, 1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen emekçilerin polisin sert müdahaleleriyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Yoleri gözaltıların Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında, olağan kongre için çalışmaların başlatılması kararı çıktı. Erdoğan'ın toplantıda kongreleri başlatma talimatı verdiği ve olağan kongrenin eylül ya da ekimde yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Bursa'da düzenlenen 1 Mayıs mitinginde konuştu. Atalay'ın gündeminde asgari ücret, enflasyon, işçi hakları ve vergi sistemi vardı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için siyasi parti gruplarıyla görüşmelerine yarın devam edecek. Kurtulmuş, yarın DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi gruplarını ziyaret edecek.
Erdoğan ile Özgür Özel arasında 2 Mayıs Perşembe günü yapılacağı görüşmelerin ayrıntılarına ulaşıldı. Erdoğan ve Kurtulmuş’un yeni anayasayı konuşmak istediği Özel, ekonomi ve yargı krizi ile belediyelerin onay beklediği yatırımları gündeme getirecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Çayyolu'ndaki konutunda ziyaret etti. Yerel seçimin ardından Bahçeli'yle ilk defa yanyana gelen Erdoğan, saat 15:50'de konuta geldi. Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel'in buluşmasında AYM ve AİHM kararlarının gündeme gelmesi bekleniyor. Artı Gerçek'e konuşan parti kurmayları, henüz AKP’den görüşme randevusunda bulunmadıklarını aktardı.
Anayasa tartışmaları gölgesinde Meclis'te bu hafta gündem yoğun. Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için görüşmelerine bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaret ile başlayacak. Fahiş fiyatla mücadeleye dair kanun teklifinin Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin hazırladığı 100 maddelik anayasa taslağının ayrıntılarını açıkladı: "Hazırladığımız anayasa, 400 milletvekilinin oyu ile Meclis’ten geçse bile yine de halk oyuna sunulmalı. Son sözü halkımız söylemeli."
Yeni anayasa ile ilgili görüşmelerin bu hafta başlaması beklenirken AKP'liler arasında farklı görüşlerin olduğu öne sürüldü. Bazı milletvekilleri mevcut sistemi 'güçlendirmek' isterken bazı milletvekilleri ise sistemin değişmesi gerektiğini savunuyor.
Numan Kurtulmuş, yeni anayasa vurgusu yaparak "Türkiye'nin ihtiyacı olan, darbenin ürünü olan fikirlerden kurtulmuş yeni bir anayasayı yapması boynunun borcudur" dedi. Önümüzdeki haftayı işaret eden Kurtulmuş, önce partilerle temas yapılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan "Anayasa değişikliği ile sapkın akımların hedefindeki aile müessesini koruyacağız" dedi. Erdoğan, başörtüsüne de anayasal güvence kazandırılacağını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.