Erdoğan - Özgür Özel görüşmesi: CHP önce dinleyecek, sonra 'asıl sorunlar'ı anlatacak

Erdoğan - Özgür Özel görüşmesi: CHP önce dinleyecek, sonra 'asıl sorunlar'ı anlatacak
Erdoğan ile Özgür Özel arasında 2 Mayıs Perşembe günü yapılacağı görüşmelerin ayrıntılarına ulaşıldı. Erdoğan ve Kurtulmuş’un yeni anayasayı konuşmak istediği Özel, ekonomi ve yargı krizi ile belediyelerin onay beklediği yatırımları gündeme getirecek.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında 2 Mayıs Perşembe günü Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılması beklenen görüşme siyasetin en önemli konu başlıklarını oluşturuyor. İki ismin görüşmesi de siyasetin geleceği açısından önem taşıyor. Görüşmeye ilişkin yeni ayrıntılar da ortaya çıkmaya devam ediyor.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Erdoğan, Özel ile yapacakları görüşmede yeni anayasa konusunu gündeme getireceklerini belirtiyor. Kurtulmuş, bugün saat 11.30’da Özel’i ziyaret edecek. Erdoğan ile Özel de 2 Mayıs Perşembe günü bir araya gelecek. CHP kurmayları ise bu gündemin 'iktidarın gündemi' olduğunu söylüyor.

'ANAYASA ERDOĞAN'IN GÜNDEMİ'

CHP'li kurmaylar, Özel’in seçim sonrası birkaç yerde yaptığı açıklamadaki “Artık milletin gündemi olmayan hiçbir konu, Meclis’in de siyasetin de gündemi olmamalıdır” sözlerine dikkat çekerek “Yeni anayasa Erdoğan’ın gündemi” diyen partililer, “Genel başkanımız, Numan Bey için de Erdoğan için de “İletişime kapımız kapalı değil” diyor.

YARGI KRİZİ ANLATILACAK

Kurmaylar, ancak anayasaya uymayan biri için anayasa yapılmayacağını da vurguluyor. Bu nedenle de görüşmelerde Anayasa gündeme gelirse Can Atalay üzerinden yaşanan yargı krizi gibi konuları anlatacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Bunun dışında Özel’in, halkın beklentilerine göre bir gündem oluşturduğunu belirten CHP’liler, “Bu görüşmeyle birinci parti olarak artık ülkedeki kutuplaştırmayı düşürmeyi hedefliyoruz. Ülkedeki kutuplaşma en çok Erdoğan’a ve AKP’ye yarıyor.

Kutuplaşma, bize oy vermeyen seçmenin bizi hiç dinlememesine yol açıyor. Biz de iletişime açık olduğumuzu göstererek onlara da ulaşmak istiyoruz. Ve gündemimizin onların da gündemi olduğunu gösteriyoruz. Genel başkanımızın gündeminde ekonomik krizin ana unsurları olacak. Enflasyon, asgari ücret, emekli maaşları, çareyi yurtdışında arayan gençler, yargı krizi, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve belediyelerin onay bekleyen yatırımları gibi konular var” değerlendirmesini yapıyor.

'GÖRÜŞME ERDOĞAN'A YARAR'

Özgür Özel’in Erdoğan ile görüşmesine başta eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere parti içinden eleştiriler bulunuyor.

Kılıçdaroğlu’na yakın isimler, onun “Saray’la müzakere edilmez, mücadele edilir” açıklamasına değinerek “Kemal Bey, geçmiş tecrübesiyle Erdoğan’ın görüşme isteğinde samimi olmadığını söylüyor. Bu dönemde yapılacak olan görüşmenin dışarıda ve içeride sıkışmış olan Erdoğan’a nefes aldıracağını düşünüyor” diyor.

'ÇÖZÜM DE ÜRETİYOR'

Ancak Kılıçdaroğlu’na yakın isimler “Özgür Bey seçimlerden sonra 1. parti olmanın sorumluluğu içerisinde tüm ülkenin beklediği istişare mekanizmasını işletmek, sadece sorunları ortaya koyan değil, çözümler de üretip süreçlere dahil olan bir anlayışı ortaya koymaya çalışıyor. Müzakere-mücadele ayrımını da net bir şekilde yapıyor” değerlendirmesini de yapıyor.

CHP’nin mevcut yönetimi de “Mücadelemizi en sert şekilde yürüteceğimizi söylüyoruz. Ancak artık ortada seçimlerden birinci parti çıkan, ülke nüfusunun yüzde 60’ından sorumlu bir CHP var. Bu nedenle Erdoğan’ın bir yüz yüze görüşmede ülkenin sorunlarını dinlemesi ve hizmetlere engel olmayacak bir tavırda olması gerekiyor” diyor.

NE OLMUŞTU?

Özgür Özel CHP’nin birinci parti olarak çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Erdoğan ile görüşmek istediğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

23 Nisan resepsiyonunda Erdoğan ile Özel bir araya gelmiş ve Erdoğan da Özel’e görüşmede bulunmak istediğini söylemişti.

Görüşmede asgari ücretin artırılması, emekli maaşlarını zam, ekonomik kriz, Selahhatin Demirtaş ve Osman Kavala’nın serbest bırakılması da dahil olmak üzere muhalefetin çok sayıdaki talebinin gündeme gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da anayasa değişikliği için destek talebinde bulunacağı öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar