DDK'ye 'kayyım' yetkisi: Keyfi uygulamalar artacak
Devlet Denetleme Kurulu'na yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini, meslek örgütü temsilcilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verilmesine tepki gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri, "Keyfi uygulamalar artabilir" uyarısında bulundu.
Artı Gerçek- AKP, MHP ve BBP’nin oylarıyla 30 Ocak’ta kabul edilen yasayla birlikte Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK), herhangi bir yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verildi. Böylece bakanlıklar, valilikler, meslek odaları, belediyeler, KİT’ler, BDDK ve SPK gibi düzenleyici kurumlar, barolar, tabip odaları ve kamu bankaları gibi kurumlarda çalışanlar, herhangi bir yargı kararı olmaksızın görevden uzaklaştırabilecek. Seçilmiş yöneticilerin de görevden uzaklaştırılmasının önü açıldı. CHP, düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmaya hazırlanıyor. Meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri de karara tepkili.
'DÜZENLEME ANAYASAYA AYKIRI'
Urfa Baro Başkan Yardımcısı Fırat Melik, düzenlemenin Anayasa'nın 128, 129 ve 130’uncu maddelerine aykırı olduğunu söyledi. Fırat Melik, "Anayasa'nın 128’inci maddesinde ‘Kamu kurum ve kuruluşlarındaki soruşturmacıların ve teftiş kurullarının görev ve sorumluluklarının münhasıran kanunla düzenlenmesi gerektiği’, 129’da ‘Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler’ ibareleri yer alır. Bu düzenleme bu maddelere açıkça aykırı" dedi.
'HUKUK GÜVENLİĞİ İÇİN SORUN YARATIR'
2018’de de benzer bir düzenlemenin yapıldığı ancak AYM tarafından iptal edildiğini anımsatan Melik, düzenlemenin keyfi uygulamalara zemin hazırlayacağı uyarısında bulundu. Melik, "Bu düzenleme hukuk güvenliği için sorun yaratabilir. Bu düzenlemenin bir an önce iptaline karar verilmelidir. Bizler de bu konu hakkında gerekli çalışmalarımızı yapacağız ve düzenlemenin iptali için gerekli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.
'FARKLI GÖRÜŞLERİN İSTENMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ'
Urfa Tabip Odası Başkanı Fırat Erkmen, düzenlemeyle meslek odalarındaki yönetimlerin hedef alındığını kaydetti. Erkmen, "Hekimler olarak yurttaşlar ve devlet arasında toplum sağlığını önceleyen bir köprü görevi görüyoruz. Bu sebeple bizim devlet ile aynı fikirleri paylaşmamız mümkün değil. Farklı fikirleri söyleyeceğiz ki devlet gelişebilsin. Ancak biz DDK eliyle farklı görüşlerin istenmediğine şahitlik ediyoruz" dedi. Meslek odalarının yarı resmî kurumlar olduğunu, yönetimlerin ve üyelerinin oylarıyla seçildiğine dikkati çeken Erkmen, düzenlemeyle söz konusu demokratik haklara ket vurulmak istendiğini ifade etti.
'SÖZÜMÜZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
“Bu meslek odalarının özerk yapılarına da bir müdahaledir” diyen Erkmen, şöyle devam etti:
"DDK’nin ‘görevden el çektirme’ uygulaması, insanların farklı fikirleri ve görüşleri dile getirememesine engel olacak. Bir yandan da muhalefet etmeye karşı korku yaratacak. Biz mesleğe başlamadan önce hem halkımıza hem de hekimlerimize söz verdik. Hekimlerimizin yasal, özlük, maddi haklarını savunmakla mükellefiz. Ayrıca toplum sağlığının daha iyi bir noktaya gelebilmesi için etkili sözü söylemek için yönetimdeyiz. Bu sözden geri adım atmayacağız. Bu müdahaleyi doğru bulmadığımızı her platformda deklere edeceğiz."
'TÜM YARGI ORGANLARI DEVRE DIŞI BIRAKILDI'
TMMOB Urfa İl Koordinasyonu Kurulu (İKK) Sekreteri Rojbin Şahin ise, düzenlemeyle keyfi uygulamaların artabileceğini vurguladı. Rojbin Şahin, "DDK'ye verilen bu yetkiyle tüm yargı organları devre dışı bırakılmıştır. Kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılmasının yolunun açılması bir kişinin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu yetki ülkede demokrasi adına bir kırıntı bırakmamaya yöneliktir. Düzenleme AYM'ye taşınacak ancak biz bir an önce bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Muhalefeti konu ile ilgili kamuoyu oluşturmaya davet ediyor ve kanun geri alınana kadar konunun takipçisi olacağımızı tekrardan hatırlatıyoruz” diye konuştu. (MA)