Kılıçdaroğlu, Kurtulmuş’un anayasa çıkışını 'bölücülük' saydı

Kılıçdaroğlu, Kurtulmuş’un anayasa çıkışını 'bölücülük' saydı
Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın 3'üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Numan Kurtulmuş’a tepki gösterdi. "Anayasanın maddesini tartışmaya açmak bölücülüktür" dedi.

Artı Gerçek - Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Anayasa’nın 3’üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a tepki geldi.

X hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Kurtulmuş'u 'bölücülükle' suçladı. Kılıçdaroğlu'nun ilgili açıklaması şöyle:

"Hiç kimse bu topraklardaki Atatürkçü, Kuvvâcı ve Sevr’i parçalayıp atan kuvveti hafife almasın! Hilafet sevdalısı küçük bir grubun saraydan aldığı destekle, meydanlarda yaptıkları çağrı bizi rahatsız etmektedir. Karun olmuşlara meftun olanlar ve onların cahil cesaretleri de bizi rahatsız etmektedir.

‘Değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ olan anayasanın maddesini tartışmaya açmak bölücülüktür. Sizin derdiniz anayasa falan değil. Derdiniz; ‘Bölünmez bütünlüğümüzdür’. Derdiniz; ‘Bayrağımız ve Bağımsızlığımızdır’. Bu ülkede değişecek tek bir şey vardır o da: ‘Saray ve şürekasıdır’. Değiştirmek mi istiyorsunuz? Hodri Meydan!"

KURTULMUŞ NE DEMİŞTİ?

Kurtulmuş, dünkü açıklamasında Anayasa’nın 3’üncü maddesinin değiştirilebileceğini savunarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu devletin aslı millettir. Devlet milletin işlerini iyi yönetmek için vardır. Mesela çok sıradan gibi gözüken, Anayasada yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri bu perspektiften bakıldığında değiştirilmelidir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin, 'milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı' ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

ANAYASA'NIN 3'ÜNCÜ MADDESİ

Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceği Anayasa’daki 4’üncü maddeyle garantiye alınmıştır. Söz konusu 4’üncü maddede yer alan hüküm şöyle:

“Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar