Financial Times AKP'nin kalesi Konya'da seçmenin nabzını tuttu: 'Değişim isteği var ama...'

Financial Times AKP'nin kalesi Konya'da seçmenin nabzını tuttu: 'Değişim isteği var ama...'
Financial Times gazetesi, 14 Mayıs seçimleri öncesinden AKP'nin kalelerinden Konya'da seçmenlerle görüştü. Gazete, özellikle ekonomik kriz nedeniyle kentte değişim isteği olduğu ama muhalefete henüz güven duyulmadığı yorumu yaptı.

Artı Gerçek - Dünya basınının Türkiye'de 14 Mayıs'ta düzenlenen seçimlere ilgisi sürerken, İngiliz gazetesi Financial Times AKP'nin kalesi Konya'da seçmenlerle görüşerek nabız tuttu. Gazete, haberinin başlığında bir seçmenin "Ekonomiyi batırdılar" yorumuna yer vererek seçmenlerin "Erdoğan'dan usandığını" belirtti. Ancak Financial Times, Konya özelinde AKP'nin ekonomi politikalarına yönelik tepkinin muhalefete oy verileceği anlamına gelmediği gözlemini de aktardı.

'EKONOMİYİ BATIRDILAR'

Haberde görüşlerine yer verilen seçmenlerden Selman Deveci, bölgede giderek daha fazla kişinin "Değişim istiyorum" diye 'fısıldadağını' söyleyerek "Ekonomiyi batırdılar" ifadelerini kullandı. Bir kafede şeflik yapan Deveci, Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin erozyona uğraması ve gücün sadece cumhurbaşkanında toplanmasının da kendisini Erdoğan'dan uzaklaştırdığını belirtti. Bununla birlikte, altı partiden oluşan muhalefet koalisyonuna oy vermek için kendisi adına çok az sebep gördüğünü söyleyerek, "Onlara inancım yok" dedi.

'ENFLASYONA VE DEPREMDEKİ YETERSİZLİĞE RAĞMEN...'

Financial Times haberinde, "Erdoğan ile AKP'nin iktidarda geçirdikleri 20 yılın en zorlu seçim kampanyalarından birini yaşadığını ve "anketlerin Millet İttifakı'nın adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu ile Erdoğan'ı başabaş gösterdiğini" belirterek şöyle devam etti: "Bununla birlikte, Erdoğan'ın yönetiminde yaşanan enflasyon krizine hükümetin depremlerdeki eksikliklerine duyulan öfkenin eklenmesiyle çok sayıda kişinin yaşadığı hayal kırıklığına rağmen, Deveci'nin görüşleri, seçimin niçin muallakta olduğunu gösteriyor."

'MUHALEFET HENÜZ İNANDIRICI BİR ALTERNATİF YARATAMADI'

Haberde, Erdoğan'ın uzun süredir Anadolu'nun Konya gibi muhafazakâr kesimlerindeki seçmenin desteğine güvendiği belirtilirken, Sabancı Üniversitesi'nden Berk Esen de "bu kez yaşanan devasa ekonomik krizin AKP tabanında küçülmeye yol açtığını ama bunun illa ki muhalefete oy verileceği anlamına gelmediğini" söyledi. Esen, "Konya gibi çok muhafazakâr ve dindar bir seçmen blokunun olduğu yerlerde, çoğu AKP seçmeni henüz gemiyi terk etmeye karar vermedi. Bu kısmen, muhalefetin çekici ve inandırıcı bir alternatif yaratamamasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

'ARTIK ERDOĞAN'I SEVMİYORUM, KİTAP BİLE ALAMIYORUM'

Financial Tiimes'ın görüştüğü bir öğrenci ise ailesinin geçmişte Erdoğan'ı desteklediğini ama fikirlerini değiştirdiğini belirterek "Artık Erdoğan'ı sevmiyorum" dedi. "Kitap almak gibi basit zevklerinin bile yüksek fiyatlar nedeniyle zorlaştığını" söyleyen öğrenci, hükümetin baskısı nedeniyle ismini vermek istemedi.

'DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR'

Aynı şekilde adını vermeyen Konyalı bir eczacı da, "Ekonomi her geçen gün kötüye gidiyor. Değişime ihtiyaç var" diyerek, yüksek enflasyon nedeniyle hastaların ilaç bulmakta zorlandığını söyledi. Fakat eczacı, yeni bir hükümetin fazla bir değişime yol açmayacağı görüşünü paylaşarak, "Ne Erdoğan, ne Kılıçdaroğlu, hiçbiri" dedi.

Konya'nın Meram ilçesinin belediye başkanı Mustafa Kavuş ise Financial Times ile söyleşisinde birçok seçmenin ekonomi nedeniyle zorlandığını kabul etmekle beraber, "halkın öfkesinin sadece AKP'ye yönelik olmadığını" ve "zorlukların yakında geçeceğin, refahın yakın olduğunu" savundu.

'LAİKLİK ÇOK ÖNEMLİ'

İsmini vermeyen bir makine şirketinin yöneticisinin ise müşterilerinin "enflasyon daha da yükselmeden" satın alma yapması nedeniyle işlerinin iyi gittiğini söylemesi ancak "dinin iş dünyası ve hükümette daha da derinlere sızmasından" endişe ettiğini belirtmesi dikkat çekti. Mütedeyyin bir Müslüman olduğunu söyleyen bu kişi, "Laiklik çok önemli. Basın ve medya da özgür değil" diyerek bu durumun "son 15 yıldır kötüleşmekte olduğu" yorumunu yaptı.

FT: EKONOMİK DÜŞÜŞ, ERDOĞAN'IN SİYASİ GRAFİĞİNE PARALEL

Financial Times, Konya'da refah seviyesinin ülkenin diğer kentlerine paralel olarak özellikle 2013'ten beri düşmekte olduğuna dikkat çekerken, "Söz konusu düşüş, Erdoğan'ın bir siyasetçi olarak sahip olduğu grafikle uyumlu. Erdoğan 20 yıl önce seçildiğinde, Türkiye için taze bir rota çizebilecek ılımlı, iş dünyasına dost bir İslamcı olarak görülüyordu. Fakat hükümeti özellikle ilk yıllarında önemli reformları hayata geçirmiş olsa da, düzenli olarak sivil özgürlükleri erozyona uğrattı. 2013'teki protestoları şiddet kullanarak bastırdı, üç yıl sonraki darbe girişimi de Erdoğan'a kapsamlı yetkileri veren cumhurbaşkanlığı sisteminin kabule dildiği referandumu yaptırmasının önün açtı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar