Gazeteci Ahmet Kanbal: Soylu tweet atacak diye gözaltına alındık

Gazeteci Ahmet Kanbal: Soylu tweet atacak diye gözaltına alındık
Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan gazeteci Ahmet Kanbal, konuya ilişkin açıklama yaptı. Kanbal, “Soylu’nun propaganda amacıyla atacağı bir tweet, yayınlayacağı 3-5 kelime için bir operasyon gerçekleştirdi” dedi.

Artı Gerçek - Diyarbakır merkezli 21 kentte 25 Nisan’da 'örgüt üyesi' oldukları iddiasıyla gözaltına alınanlar arasında yer alan ve ardından serbest bırakılan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun propaganda amacıyla atacağı bir tweet, yayınlayacağı 3-5 kelime için bir operasyon gerçekleştirdi" dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında 21 ilde aralarında gazeteci, siyasetçi, sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 216 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan 145 kişiden 51’i 'örgüte üye' oldukları gerekçesiyle tutuklandı, 94'ü serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan gazetecilerden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, 4 günlük gözaltı sürecinden sonra çıkarıldığı mahkemece “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı. Kanbal, gazetecilere yönelik operasyonun seçim arifesinde yapılan “siyasi soykırım operasyonu” olduğunu belirtti.

'SOYLU, TWEET ATACAK DİYE OPERASYON DÜZENLENDİ'

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlere giderken, aralarında gazeteci ve hukukçuların da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının 'iktidarın seçim çalışması' olarak değerlendiren Kanbal, “İktidar kendince KCK adı altında bir operasyon düzenledi. Seçime giderken iktidar alanlarda kendi propagandasını yapamadığı için Kürtlere saldırıyor. Son süreçte özellikle gazetecilere yönelik operasyonlarda bir senaryo kapsamında gazeteciler gözaltına alınınca bir kurguyla görüntüleri çekiliyor. Bu görüntüler daha sonra servis ediliyor. Bu anlamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun propaganda amacıyla atacağı bir tweet, yayınlayacağı 3-5 kelime için bir operasyon gerçekleştirdi” dedi.

Seçime giderken Kürt siyaseti, medyası ve Kürt hukukçuların çalışmalarını engellemek amaçlı bir operasyon olduğunu söyleyen Kanbal, “14 Mayıs’a giderken kendi dinamik tabanını ayakta tutmaya dönük bir operasyon olduğu gibi hukukla da bağdaşmadığını görüyoruz. Operasyon bir şahısın ifadesine dayandırıldı, bu kişi nerdeyse adını verdiği kişilerin birçoğunu tanımıyor. Bu iktidarın kendi seçim propagandasını sürdürme amaçlı bir operasyondur” diye belirtti.

'DOĞRUDAN SİYASİ İKTİDARIN SONUCUNU BELİRLEDİĞİ BİR DOSYA'

Operasyonun talimat doğrultusunda düzenlendiğine vurgu yapan Kanbal, “Gözaltı ve tutuklamalarda verilen kararlar ne savcı ne de hakimlerin kararıydı. Bu doğrudan siyasi iktidarın sonucunu belirlediği bir dosyadır. Verilen kararlar çerçevesinde tutuklamalar gerçekleştirildi. Bu anlamda bu operasyon siyasi soykırım operasyonudur” ifadelerinde bulundu.

'YENİLECEKLERİNİ BİLİYORLAR'

Kürt basına yönelik baskıların ne ilk ne de son olduğunu belirten Kanbal şöyle devam etti:

“Daha önce arkadaşlarımız Ankara merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındılar. Ancak Kürt basınının da direnişi hep sürdü. Kürt basınının geçmişten gelen bir mücadele geleneği var. Ape Musa bu saldırılar çerçevesinde katledildi. Biz kendimize ‘Ape Musa’nın generalleri’ diyoruz. Bu saldırlar karşısında Kürt basını asla susmadı, susmayacak. Bu da böyle bilinmelidir. Yenileceklerini, kaybedeceklerini, Kürt basınının direnmeye devam edeceğini biliyorlar.”

'KÜRT BASINI DURMAYACAK'

Özgür Basın’ın durmadan mücadeleye devam edeceğini söyleyen Kanbal, “Kürt basınını durdurabileceklerini sananlar bilsinler ki biz durmayacağız, biz yazmaya devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz. Tutuklanan her bir arkadaşımızın yerine de çalışacağız. Biz durmayacağız, onlar kaybedecek, onlar gidecek” dedi. (MA)

Öne Çıkanlar