Gazeteci Yıldız Tar'dan CHP'ye Selma Aliye Kavaf eleştirisi: Siyasal homofobinin mimarı

Gazeteci Yıldız Tar'dan CHP'ye Selma Aliye Kavaf eleştirisi: Siyasal homofobinin mimarı
Gazeteci Yıldız Tar, Artı TV'ye yaptığı açıklamada, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan olduğu 2010 yılında “Eşcinsellik bir hastalıktır" diyen Kavaf'ın CHP'den milletvekili adayı olmasını eleştirdi: Cumhur'un LGBTİ+ düşmanı siyasetinin mimarlarındandır.

Artı Gerçek - Gazeteci Yıldız Tar, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan olduğu 2010 yılındaki “Eşcinsellik bir hastalıktır, tedavi edilmelidir” açıklamasıyla hatırlanan Selma Aliye Kavaf'ın CHP listesinden Manisa 4. sıra milletvekili adayı olarak açıklanmasını LGBTİ+'lar açısından değerlendirdi.

Onur Öncü’nün Artı TV’deki Günün İçinden programına konuk olan Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü, Gazeteci Yıldız Tar; LGBTİ+ adayı ve politikası olmayan partilere ilişkin Öncü’nün “LGBTİ+’lara nasıl gidecek bu siyasi partiler?” sorusuna Selma Aliye Kavaf'ın homofobik söylemini hatırlatarak şöyle yanıt verdi:

'KAVAF'IN TARİHİ SİYASAL HOMOFOBİNİN TARİHİYLE EŞGÜDÜMLÜ'

“Cumhuriyet Halk Partisinde mesela LGBTİ+ aday yok, kadın aday sayısı da az; gösterilen kadın adaylardan biri ise Demokrasi ve Atılım Partisinden, daha önce Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinde Aile Bakanı olarak görev yapmış Selma Aliye Kavaf. Ve yüksek ihtimalle de seçilecek bir noktada. Selma Aliye Kavaf’ın tarihi Türkiye’deki siyasal homofobinin tarihiyle eşgüdümlü bir tarih. Yani ilk kez bir bakan nezdinde ‘Eşcinsellik hastalıktır’ denildi, Kavaf şu an Cumhur İttifakının LGBTİ+ düşmanı siyasetinin mimarlarından birisidir. Haliyle CHP’nin, Yeşil Sol Partiyle kıyaslanamayacak kadar kötü bir durumda olduğunu görebiliyoruz.

Keza Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Millet İttifakına ‘gökkuşağı masası’ benzetmesi yapmıştı. Devlet Bahçeli de çok benzer cümleler kullanmıştı. Şimdi şöyle tuhaf bir durum oluyor: Bir tarafta bunun üzerinden Millet İttifakını hedef gösteren bir anlayış var, hedef gösterilen grubun adayı ise bu anlayışı en üst perdeden dile getiren kişi. Yani öyle bir şey ki, iki taraf da bir otursalar anlaşacaklar demek ki LGBTİ+’ları linç etmek konusunda.”

KAVAF'IN 'LGBTİ+ VE KADINA ŞİDDET' GÖRÜŞÜ

Dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf, 7 Mart 2010'da Hürriyet gazetesinden Faruk Bildirici'ye yaptığı açıklamada “Ben eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum. Tedavi edilmesi gereken bir şey bence. Dolayısıyla eşcinsel evliliklere de olumlu bakmıyorum. Bakanlığımızda onlarla ilgili bir çalışma yok. Zaten bize iletilmiş bir talep de yok. Türkiye’de eşcinseller yok demiyoruz, bu vaka var” demişti.

Kavaf'ın bu açıklaması uzmanlar ve LGBTİ+ haklarını savunan örgütler tarafından tepki çekmişti.

Kavaf aynı röportajda kadına yönelik şiddetle ilgili olarak “Mesela bunu o kadar ileriye götüren STK’lar ya da anlayışlar var ki mesela işte eşin erkeğin karısına 'evde yemek var mı?' diye sormasını bile bir psikolojik baskı unsuru, şiddet olarak algılıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Kavaf, 9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan tarafından kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar