Gelecek Partili Şahin: Vekillerin maaşları iade etmesi gerekir

Gelecek Partili Şahin, bir önceki dönem milletvekillerine fazladan maaş ödemesi yapılıp yapılmadığını Bakan Şimşek’e sordu. Şahin, “Böyle bir ekonomik kriz içerisinde bu kadar rahat bir zarar oluşturulmasına müsaade kabul edilemez” dedi.

Gelecek Partili Şahin: Vekillerin maaşları iade etmesi gerekir

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ

ANKARA - Gelecek Partisi - Saadet Partisi Meclis Grup Başkan Vekili ve Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yeniden meclise giremeyen 310 milletvekillerine ödenen fazla maaşlarla ilgili soru önergesi verdi.

Şahin, “Bu konuda oluşan kamu zararının giderilmesi için idari ve yasal işlemler yapıldı mı ya da yapılacak mıdır?” diye sordu. Şahin konuya ilişkin Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Böyle bir ekonomik kriz içerisinde bu kadar rahat bir zarar oluşturulmasına müsaade kabul edilemez. Eğer konu gerçekse öncelikle milletvekillerinin hassasiyet göstererek maaşları iade etmesi gerekir. Etmiyorlarsa idari yasal işlemlerin yürütülmesi, zararın giderilmesi gerekir” dedi.

14 Mayıs Genel Seçimleri sonucunda tekrar görev almayan milletvekillerinin 1,5 aylık dönem için fazladan maaş aldığı bilgisinin kamuoyuna yansıdığını belirten Şahin, “Konunun gerçek olması halinde önceki milletvekillerinin haksız bir kazanç sağlayacağı ve aleni bir kamu zaran oluşacağı aşikardir. Bu hususun toplum nezdinde milletvekilliği makamının ve TBMM'nin itibarına zarar vereceği tartışmasızdır” dedi.

Şahin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

1) TBMM 27. Dönem Milletvekillerine son maaşları hangi tarihte ve kaç aylık olarak yatırılmıştır?

2) 27. Dönemin son maaş ödemesinde fazladan ödeme yapılmış olan kaç milletvekili vardır?

3) Fazla maaş ödemesi almış olan milletvekilleri arasında fazla ödemeyi iade yapan kaç milletvekili vardır?

4) 27. Dönem Milletvekillerine ödenen fazladan maaşlar her bir milletvekili için kaç TL'dir ve bu durumun sonucunda oluşan toplam kamu zararı ne kadardır?

5) Bu konuda oluşan kamu zararının giderilmesi için idari ve yasal işlemler yapıldı mı ya da yapılacak mıdır?

14 Mayıs'ta sona eren 314 eski vekile TBMM'de çalışmayacakları 15-31 Mayıs ve 1-30 Haziran dönemini kapsayan 1.5 ay için 111 biner lira milletvekili maaşı ödendi. Artık milletvekili olarak TBMM'de çalışmayacak vekillerin büyük kısmı kendilerine ödenen yaklaşık 35 milyon lirayı iade etmedi. Normal şartlarda milletvekilliği sona eren 314 kişinin mayıs ayı için aldıkları 37 bin TL ile haziran için aldıkları 74 bin lira olmak üzere toplam 111 bin lirayı iade etmeleri gerekiyor.

‘MİLLETVEKİLLERİNİN MAAŞLARI İADE ETMESİ GEREKİR’

Konuya ilişkin Artı Gerçek’e değerlendirmede bulunan Şahin, milletvekillerinin önceden üç aylık olarak yatırıldığını belirterek “Nisan, mayıs ve haziran maaşları nisan ayında yatırılıyor. Seçimlerin ardından seçilemeyen vekiller 1.5 aylık fazla maaş almış alıyor. Yaklaşık 300 vekilin bu maaşları aldığı ve geri iade etmediğini duyduk. Bunu da kamuoyuna taşıdık” dedi.

Konunun birçok açıdan önem taşıdığını vurgulayan Şahin, “Kamu zararı önemli bir kavram. Sonuçta bir kurumu temsil ediyor. TBMM üyeliği aracılığıyla devletin, kamunun zarar görmesini asla kabul etmeyiz. Diğer yandan, böyle bir ekonomik kriz içerisinde bu kadar rahat bir zarar oluşturulmasına müsaade kabul edilemez. Aynı zamanda, TBMM ve milletvekilliğinin itibarı açısından da bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Eğer konu gerçekse öncelikle milletvekillerinin hassasiyet göstererek maaşları iade etmesi gerekir. Etmiyorlarsa idari yasal işlemlerin yürütülmesi, zararın giderilmesi gerekir” diye konuştu. (ARTI GERÇEK)