En düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL oldu

En düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL oldu
AKP Grup Başkanı Güler, en düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya tamamlanacağını duyurdu. Emekli olup aynı işyerinde çalışanlar için işverene sağlanan yüzde 5 prim desteği kaldırılacak. Yurtdışı çıkış harcı ise 500 liraya çıkartılacak.

Seda TAŞKIN


ANKARA - AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 53 maddelik vergi paketine son şeklinin verildiğini ve bugün Meclis'e sunulacağını duyurdu. En düşük emekli aylığına ilişkin düzenleme de pakete eklendi.

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YOK

Emeklilerin maaş ödemelerinin başlayacak olmasından dolayı mağduriyet yaratılmayacağını ve farkların kanun taslağının kanunlaşmasıyla birlikte hesaplara yatırılacağını belirten Güler, emeklilere seyyanen zam olmayacağını da söyledi.

Emeklilere yapılacak zam ve vergi paketi önce komisyona gelecek, komisyondan sonra TBMM Genel Kurulu'nda tartışılacak ve yapılacak oylama sonucu kanunlaşarak yürürlüğe girecek.

TBMM'DE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Güler, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla, vergi paketi ve en düşük emekli aylığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, uzun süredir üzerinde çalıştıkları bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkında bilgilendirmede bulunmak için bir arada olduklarını söyledi.

Güler şunları söyledi:

VERGİ PAYI ARTIRILIYOR, İSTİSNALAR KALDIRILIYOR: Toplamda 53 maddeden oluşuyor. Uzun zamandır çalışılan kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum. Şu anda hali hazır durum içerisinde bu kanun teklifinin dışında sanki bambaşka konular çalışılıyor gibi dezenformasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Çalışmadığımız, üzerinde herhangi bir inceleme yapmadığımız bir metin haline getirmediğimiz birçok konu varmış gibi basınla paylaşıldı. 53 maddeyi incelediğinizde paylaşılan hususların hiçbirinin olmadığını görmüş olacaksınız. Teklif ile vergi adaletinin güçlendirilmesi, verginin payının artırılması, güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, istisnaların kaldırılması, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV'nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması amacıyla düzenlemeler yapıyoruz.

YÜZDE 30 KURUMLAR VERGİSİ ALINACAK: Öncelikli olarak kısa vadeli prim oranını yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarıyoruz. Yüzde 30 oranında Kurumlar Vergisi alınması, yatırım fon ve ortaklıklarının istisna edilmesi, kazanç istisnasının ihracat gelirleriyle sınırlandırılması başlıklarında düzenlemeler getiriyoruz. Yeni vergi güvenlik müesseseleri de oluşturuyoruz. Yurt içi asgari kurumlar vergisi oluşturulması vergi sistemimizde yer alacaktır. Gelir vergisi mükelleflerinin yılın belli zamanlarında elde ettikleri hasılat tespit edilecek, beyanlarıyla yüzde 20 uyumsuzluk hasılat varsa izaha davet edilecek.

VERGİ CEZASI UZLAŞMA DIŞINA ÇIKARTILIYOR: Kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlamak için cezaların etkinliği sağlanacak, usulsüzlük cezalarında artırıma gidiyoruz. Kayıt dışı çalıştırmada kesilecek cezalar artırılacak. Vergi dairesi bilgisi dışında kesilecek vergi zıyai cezası 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4.5 kat uygulanacak. Başkasının IBAN ve POS cihazı kullananlara ayrıca cezaları artırıyoruz. KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz. Teklifimiz ile vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkıyoruz. Cezalar için uzlaşma yapılacak. Emekli olup aynı işyerinde çalışanlar için işverene sağlanan yüzde 5 prim desteği kaldırılacak.

ASGARİ GELİR VERGİSİ TEKLİFTE YOK: OECD'nin ilan ettiği kurallar çerçevesinde küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden, kârdan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Bu vergi OECD'ye bağlı ülkeler kapsamında küresel şirketin kurulu olduğu ülke tarafından alınacaktır. Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor. Doktor, diş hekimi gibi faaliyet alanlarındaki kişilerin gelir vergisine tabi mükelleflerin belli zaman aralıklarında hasılat tespiti yapılacak. Verilen beyanname ile arasında yüzde 20'lik fark çıkarsa izaha davet edilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 12 BİN 500 LİRAYA TAMAMLANACAK: Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin 788 kişi. Toplam bütçeye maliyeti de 6 aylık dönemde 33 milyar 200 milyon liradır.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 LİRA OLDU: Yurt dışına çıkış harcını 500 lira olarak belirliyoruz. (Zam öncesi söz konusu harç 150 liraydı) Her yıl harç tutarı yeniden değerleme oranıyla artırılacaktır.

Öne Çıkanlar