Hatay'daki sosyalist dayanışma sandıkta nasıl karşılık bulacak?
Osman ÇAKLI
Artı Gerçek - Maraş depremlerindeki ağır hasarın ardından Hatay'daki kurtarma ve yardım çalışmalarında sol-sosyalist partilerin dayanışması kamuoyunda büyük ses getirdi; depremzedelerin pek çok temel ihtiyacı bu dayanışma ile sağlandı.
Peki, 14 Mayıs seçim sonuçlarının merakla izleneceği kentte, sosyalistlerin sürdürdüğü dayanışma faaliyeti sandığa yansıyacak mı?
Hatay’da dayanışma faaliyeti yürüten örgütlerin temsilcileri, sosyalistlere sempatinin arttığını ve bu durumun sandığa yansıma potansiyelinin olduğunu söylüyor. Hatay’da dayanışma faaliyetlerini organize eden sosyalistlere göre arama, kurtarma çalışmalarından barınma ve gıdaya erişime kadar yaşanan sorunlardan AKP sorumlu tutuluyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları, toplumsal dayanışma ağlarını geliştiren sosyalistlere ilgi olduğunu söylerken, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Hatay milletvekili adayı Mehmet Alvanoğlu da pek çok depremzedenin sosyalistleri yakından tanıma fırsatı bulmasıyla birlikte önyargıların kırıldığını belirtti. Sol Parti Hatay milletvekili adayı Feray Aytekin Aydoğan, AKP’nin kutuplaştırma siyasetinin Hatay’da yıkıldığı yorumu yaptı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili adayı Aylin Açıkgöz ise sürecin sosyalistleri Meclis’e taşıyabileceğini söyledi.
‘DAYANIŞMA HATAYLILARIN DA DAHİL OLDUĞU YÖNE EVRİLDİ’
Sürecin en başından beri Hatay’da bulunan ve 14 Mayıs seçimlerinde kentten milletvekili adayı olan Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, dayanışma faaliyetlerini şöyle özetledi:
“6 Şubat’ta deprem olduktan sonra İskenderun Cemevi’nde 2 binin üzerinde yemek çıkarmaya başladık. Araçlarla merkez ve köylerde dayanışma ilişkilerini güçlendirmeye başladık. Süreç daha sonrasında Hataylıların dahil olduğu bir yöne evrildi. Temel sorun belirsizlik ve muhattapsızlık oldu. Mesela sosyal yardımlara çok sayıda insan ulaşamadı. Yine barınma hakkını da bu kapsamda düşünebiliriz. Hızlı bir şekilde hukuksal bilgilendirme için hukuk buluşmalarına başladık. Psiko-sosyal çalışmaları gerçekleştirdik. Ardından üretici ve kooperatif buluşmaları yaptık. Çeşitli dayanışma biçimi geliştirdik.”
‘SOSYALİSTLERİN VARLIĞI GÜVEN VERİYOR’
AKP’nin kendini var ettiği ‘kutuplaşma’ temellerinin Hatay'da yıkıldığını anlatan Aydoğan, sürecin kırılmaya neden olduğunu ifade etti. Hatay’ın yeniden kurulmasını seçimle sınırlandırmayacaklarını sözlerine ekleyen Aydoğan, şöyle devam etti:
“Bizim açımızdan, yeniden kurma iradesi sadece seçim odaklı değil seçim sonrası bir süreci de içeriyor. Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi olarak Hatay’dan adayım, bu siyasi bir duruş. Sorunları birlikte çözen ve halkın kendisinin dahil olduğu süreci hayata geçiriyoruz. Siz de biliyorsunuz kamulaştırma kararları alınıyor. Bunların temelinin hepsinde, Diyarbakır Sur’da olduğu gibi bir grubu zenginleştirmeyi esas aldığını görüyoruz. Depremle birlikte açığa çıkan sorunlar karşısında bizim için önemli olan dayanışmanın kalıcılaşması. İnsanlar güvensizlik hissettiriyor ve sosyalistlerin burada olması bir güven yaratıyor.”
Aydoğan, son olarak bir çağrıda bulundu ve 22 Nisan saat 15.00’de Defne’deki Dayanışma Gönülleri merkez noktasından Asi Nehri’ne defne ve karanfillerle halk yürüyüşü gerçekleştireceklerini belirtti.
‘İKTİDARIN YENİDEN SEÇİLME İHTİMALİ KAYGI YARATIYOR’
HDP Adana milletvekili Hatimoğulları ise dayanışma faaliyetlerini ‘oy getirsin’ diye değil, insani bir görev olarak ele aldıklarını belirtti. Fakat, dayanışma faaliyetlerinin sandığa yansıma potansiyelinin de olduğunu sözlerine ekleyen Hatimoğulları, “Toplumsal dayanışma ağlarını ören sosyalistlere sempati arttı” dedi.
'SEÇMENLER İÇİN ARAÇ KALDIRACAĞIZ'
Hatimoğulları şöyle konuştu:
“Çok fazla olanağı olduğu halde buraya yardım getirmeyen mevcut iktidarın yeniden seçilme ihtimali güvensizlik yaratıyor. Biz dayanışmayı oy için yapmadık, insani görev olarak gördük. Peki bu sandığa nasıl yansır? Biliyorsunuz deprem bölgesinden büyük göç yaşandı. Ölen de çok oldu. Ben resmi ölü sayısının üçle çarpıldığında doğru sonuç olacağını düşünüyorum. 1.6 milyon insan şu an dışarda ve seçmen kaydığını gittiği yerde yaptırmadı. Bu insanların geri döndürülmesi önemli ve oyunu kullanması değerli olacak. Partiler, seçmenin oyunu nerede kullanması gerekiyorsa biz oraya araç kaldıracağız. Yeşil Sol Parti’nin il ya da ilçe merkezlerine giden depremzedeler isimlerini yazdırırlarsa biz de onları buralara taşırız.”
‘SÜREÇ OY TERCİHLERİNE YANSIYACAK’
TKP Hatay Milletvekili adayı Mehmet Alvanoğlu da kendilerini hiç bilmeyen çok sayıda depremzedenin, "Sizi yanlış tanımışız" dediğini belirtti. Dayanışma sürecinin oy devşirmek için ilerlemediğini anlatan Alvanoğlu, bu ilişkinin güven oluşturduğuna dikkati çekti. Alvanoğlu, şöyle devam etti:
“İnsanlar sandığa gidince tercihini değiştirebilir. Fakat alternatifsiz olmadığını görüyor. Oy tercihi bizden yana olmasa bile yaşam içerisinde ilişki geliştirdikleri ve gönül bağı kurdukları insanlar devrimciler oluyor. Hatta ‘biz sizi çok seviyoruz bu süreçte kusura bakmayın ben oy veremeyeceğim’ diyen de oluyor. Biz zaten oy için burada değiliz, dayanışmak için burada olduğumuzu belirtiyoruz, dayanışma süreci elbette bir değişime neden olacaktır.”
‘SOSYALİSTLER OMUZLADI’
Kendisi de bir depremzede olan ve TİP tarafından Hatay'da milletvekili adayı gösterilen Aylin Açıkgöz, dayanışma sürecinin deprem öncesine dayandığını anlatarak depremle birlikte daha geniş kesimleri kapsayan bir ihtiyacın ortaya çıktığını ifade etti. Hataylıların yıllardır ödediği verginin karşılığını alamadığını ekleyen Açıkgöz, şöyle devam etti:
“Bütün bu süreçte iktidarın yetersizliği ve bilinçli olarak sırtını halka dönmesinin yanı sıra muhalefet de dahi olsa sistem partilerinin sadece birer seçim partisi olduğu görüldü. Bizler sosyalistler olarak halkla olan mücadelemizi sadece seçim sürecinde, sandıkta yürütmediğimiz için her türlü acı ve mücadelede halkla beraber olduk ve olmaya devam edeceğiz. Sosyalistler olarak süreci omuzlandık. Bu sürecin sosyalistleri parlamentoya taşımasını bekliyoruz.”