HDP davası için kritik atama: AYM'de Erdoğan dönemi üye sayısı 10'a ulaştı

HDP davası için kritik atama: AYM'de Erdoğan dönemi üye sayısı 10'a ulaştı
Muhterem İnce'nin AYM üyeliğine getirilmesi HDP'yi kapatma davasını da gündeme getirdi. Erdoğan'ın AYM'ye atadığı üye sayısı 10'a ulaştı. Kapatma kararı için 10 'Evet' oyu gerekiyor.

Artı Gerçek - Sayıştay üyesi Muhterem İnce'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine getirilmesi, yargının siyasallaşmasıyla ilgili tartışmaları da yeniden büyüttü.

Muhterem İnce'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine getirilmesiyle birlikte Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde atanmış olan üye sayısı 10'a ulaştı ve dengeler de değişmiş oldu.

Bu durumun en önemli etkilerinden birinin de HDP’nin kapatma davası olabileceği yorumları yapıldı.

Çünkü 15 üyeden oluşan AYM’nin bir siyasi parti hakkında kapatma kararı verebilmesi için 10 üyenin ‘Evet’ oyu kullanması gerekiyor. İnce'nin AYM'ye getirilmesiyle birlikte de Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde atanmış olan AYM üyesi sayısı tam da 10'a ulaşmış oldu.

AYM'den bu ay içinde emekli olması beklenen Hicabi Dursun, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde atanmıştı. Dursun, 15 üyeli AYM'de zaman zaman muhalif kararlara imza atıyordu. Dursun’un emekli olması ve İnce’nin görevine başlamasıyla Erdoğan döneminde seçilen üye sayısı 10’a yükselmiş, Abdullah Gül döneminde atanan üye sayısı da 5'e düşmüş olacak. AYM'nin bu yeni yapısı kapatma kararı verilmesi için yeterli oy çıkabileceği anlamına geliyor.

AYM'DEKİ HANGİ İSİM, HANGİ DÖNEM ATANDI?

AYM’nin mevcut üyelerinin durumu şu şekilde:

Abdullah Gül döneminde atanan isimler: Zühtü Aslan, Hasan Tahsin Gürcan, Engin Yıldırım, Muammer Topal, Muhammed Emin Kuz.

Erdoğan döneminde atanan isimler: Recai Akyel, Yusuf Hakyemez, Kadir Özkaya, Yıldız Seferinoğlu, Selahattin Menteş, Basri Bağcı, İrfan Fidan.

Gül döneminde Meclis'te seçilen ve emekli olması beklenen isim: Hicabi Dursun.

Erdoğan döneminde Meclis'te seçilen isimler: Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar ve son olarak emekli olması beklenen Hicabi Dursun'un yerine gelmesi için seçilen Muhterem İnce.

SOYLU'NUN YARDIMCISIYDI, İNCE'NİN SEÇİLME BİÇİMİ DE TARTIŞILIYOR

Muhterem İnce'nin, AYM üyeliğini getirilme biçimi de muhalefetin eleştiri oklarının hedefinde. İnce, 1 Haziran 2016'da İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, 8 Ağustos 2018'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Yardımcısı, 4 ay önce ise Sayıştay Üyesi oldu. O dönem İnce'nin Sayıştay'a; Sayıştay kontenjanından AYM üyesi olabilmek için girdiği iddia ediliyordu. İnce, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakınlığı ile de tanınıyor. Ayrıca İlim Yayma Vakfı kurucuları arasında da yer alıyor.

OYLAMA NASIL YAPILDI?

Anayasa Mahkemesinden (AYM) emekli olacak Hicabi Dursun'un yerine Sayıştay başkanlığından bildirilen üç adaydan Ali Osman Güçlü, Muhterem İnce ve Nükrettin Parlak için Mecliste seçim yapıldı. İlk oylamada adaylardan hiçbiri, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oyu alamayınca ikinci tur oylama yapıldı. İkinci tur oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğunun sağlanamaması üzerine, en çok oyu alan adaylardan Muhterem İnce ve Nükrettin Parlak arasından üçüncü tur oylamaya gidildi. Üçüncü turda kullanılan 302 oyun 282'sini Muhterem İnce, 14'ünü ise Nükrettin Parlak aldı. 6 oy geçersiz sayıldı. Böylece Muhterem İnce, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. CHP ve HDP oylamaya katılmadı.

İRFAN FİDAN VE ALPARSLAN ALTAN ÖRNEĞİ

2010 yılında da AYM raportörü olan Alparslan Altan, AYM üyesi atama kriterlerini taşıması için üçlü kararnameyle önce Denizcilik Müsteşar Yardımcısı olarak atanmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra yüksek bürokrat kadrosundan Altan'ı AYM üyeliğine atamıştı.

Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyeliğine atamıştı. Fidan, görevinin dördüncü gününde AYM üyeliği aday adaylığına başvurmuş ve en çok oyu alan isim olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 23 Ocak 2021 tarihinde kendisine gönderilen beş adaydan Fidan'ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçmişti.

MUHALEFET NE TEPKİ VERDİ?

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: İçişleri Bakanlığı gibi muhalefete her gün esip gürleyen, tehdit eden, kriminalize eden, partimizi hedef gösteren bir Bakanlığın Yardımcısı Sayıştay’a gidiyor ve oradan da otomatikman Anayasa Mahkemesi üyesi seçilecek, biz bu göstermelik seçimde olmayacağız çünkü yani Anayasa Mahkemesi gibi bir kurumun bu şekilde üye seçimine muhatap olması demokrasisinin aslında dinamitlenmesi anlamına geliyor.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Burada oynadığımız, şimdi yaptığımız seçim demokratik bir seçim değil, demokrasicilik oynuyoruz; milletvekillerimizin buna alet olmasına üzülüyorum, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısının bu oyunlara alet olmasına üzülüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu seçime katılmayacağımızı beyan ediyorum” diye konuştu.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık: Muhterem İnce'nin geçmişte içişleri bakan yardımıcısı olmasından hareketle 'Soylu’nun adamı' diyenlere bir not: Muhterem İnce Saray talimatıyla bakan yardımcısı yapıldı. Siyasi rehineler her zaman kullanışlıdır.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar