HDP, KHK’liler için Meclis’e başvurdu
KHK’lilerin özel sektörde çalışmalarının da engellenmesi üzerine HDP, TBMM'nin konuyu araştırmak için bir komisyon kurmasını istedi.
ARTI GERÇEK - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ihraç edilen kamu çalışanlarının özel sektörde çalışmalarının engellenmesi üzerine, konunun araştırılması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu.
Konunun araştırılmasını isteyen Beştaş, 15 Temmuz sonrasında çok sayıda kamu görevlisinin ihraç edilmesine rağmen bunların özlük hakları ile hukuken kazanılmış haklarına ilişkin herhangi bir çalışma yürütülmediğine dikkat çekti. Beştaş, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun da yurttaşların mağduriyetine çözüm olamadığını belirtti.
Araştırma önergesi için yaptığı başvuruda KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerinin kamuda bir daha iş imkânı bulamadıklarını söyleyen Beştaş, "Bu duruma İş-Kur vesilesiyle yaptıkları başka iş başvurularının engellenmesi ve hatta özel sektörde dahi buldukları işe alınmalarının önünü kesen gelişmeler eklenmiştir" dedi.
Araştırma önergesinde Sağlık Bakanlığı’nın valiliklere göndermiş olduğu yazıya da dikkat çeken Beştaş, başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:
"Meslekten ihraç edilen hemşire, ebe, doktor, diş hekimi gibi sağlık personellerinin özelde, özel kliniklerde, özel hastanelerde çalışabileceği belirtilmiş ise de hâlihazırda sağlık emekçileri de özel sektörde çalışma olanağı bulamamıştır. Nitekim Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ihraç edilen kamu görevlilerine ilişkin ‘gitsinler özel sektörde çalışsınlar’ söylemi de karşılık bulmamış ve ne yazık ki kamudan ihraç edilenler büyük bir mağduriyet ile baş başa bırakılmışlardır. Netice itibariyle KHK ihraçları ile mağdur edilen yurttaşların Anayasal güvence altında olan ‘çalışma hakkı’ yok sayılmaktadır."
Araştırma önergesinde çalışma hakkını düzenleyen evrensel bildirgelerin varlığına da dikkat çeken Beştaş, "Hem hukuka aykırı ihraçlardan kaynaklı elde etmiş oldukları kazanımları kaybeden KHK mağdurları hem de eğitim ve liyakatlerine uygun başka bir işte çalışma hakkından mahrum bırakılmaktadır. Onlara gösterilen tek yol ya güvencesiz şartlarda, eğitim ve liyakatlerine uygun olmayan başka işlerde çalışma yahut işsizlik ve onun getirdiği sair sorunlarla baş etme mecburiyeti olmaktadır. Ülkede işsizlik verilerinin çok vahim boyutlara ulaştığı bir tabloda ise KHK mağdurları için tek seçeneğin işsizlik olduğu kuşku götürmemektedir" dedi.
Beştaş, ilerde telafisi imkânsız sonuçlarla karşılaşmamak için sorunun TBMM çatısı altında çözüme kavuşturulmasını istedi.