HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri toplandı: 'Sokaklar da bizim mücadele de bizim'

HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri toplandı: 'Sokaklar da bizim mücadele de bizim'
HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri, seçim sonuçlarını değerlendirmek için toplandı. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar “Kadın mücadelesinin başarısı seçimlerle ölçülebilecek bir başarı değildir. Sokaklar da bizim mücadele de bizim" dedi.

Artı Gerçek - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, seçim sonuçlarını değerlendirmek ve önümüzdeki dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere HDP Genel Merkezi'nde toplandı.

Toplantının açılışını yapan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, sözlerine 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır'da gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anarak, başladı. Saldırıda 400’e yakın kişinin yaralandığını belirten Uçar, “Bunlara karşı mücadele yürüttük bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.

‘KADIN HAREKETİ REHBERİMİZ OLDU’

Kritik iki seçimin geride bırakıldığını anımsatan Uçar, “Hem dün yaşadıklarımızın muhasebesini hem de gelecek dönemin nasıl inşa edileceğine dair yoğun çalışmalar yürüttüğümüz bir seçimi geride bıraktı. Seçimlere giderken yürüttüğümüz çalışmada rehberimiz elbette vardı. Kürt ve Türkiye kadın hareketi, dün olduğu gibi bugün de rehberimiz oldu ve olmaya devam edecek. Beyannamemizde, söylemlerimizde, mücadelemizde kadın mücadelesini büyütmeyi hedefledik ve bundan sonraki çalışmalarımızda da böyle devam edecek. Seçimlere giderken AKP-MHP iktidarına, tek adam rejimine karşı en çok da kadın politikalarını ele aldık. Kadın düşmanı politikalar ve buna yeni dönemde eklenen kadın düşmanı ittifaklarla birlikte yeni bir hat çizmeye çalıştıklarının farkındayız. Ama bizim için esas olan kadın mücadelesinin kazanımlarını sahiplenmektir” diye belirtti.

‘AKP SALDIRMAKTAN VAZGEÇMEDİ’

Kadınların Yeşil Sol Parti ve HDP’nin yürüttüğü mücadele sonucunda 29 kadın milletvekili ile Meclis’te en güçlü kadın temsiliyetinin sağlandığını dile getiren Uçar, “Bizden önce çalışma yürüten kadın milletvekili arkadaşlarımız hem sokak hem de parlamentoyu kadın mücadelesi açısından en güçlü şekilde kullanmayı başardılar. AKP seçimlere giderken kadın kazanımlarını hedef almaktan vazgeçmedi. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme, istismar düzenlemesiyle kadınların ve çocukların geleceğini gasp etmek, 6284’ü seçim pazarlığı yapma, nafaka hakkını gasp etme, nefret söylemini derinleştirme ana hattıydı. Bundan vazgeçmedi, bunu da yaptığı ittifaklarla güçlendirmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELE KARARLILIĞI SÜRECEK’

Uçar, konuşmasına şöyle devam etti: “Kadın mücadelesinin uzun bir yolculuğu var. Varlığımızın bile tartışıldığı bir parlamento karşımıza çıkmış durumda. AKP-MHP iktidarının, erkek-devlet şiddeti ve tüm saldırılara karşı geri adım atmadık, atmayacağız. Mücadelemiz devam edecek. Hiçbir arkadaşımızın kuşkusu olmasın. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız aslında bu mücadelenin en güçlü dinamikleridir. Eşbaşkanlık, eşit temsiliyet, hayatın her alanında kadınların varlığını güçlendiren politikalarımız elbette devam edecek. Eşit ve özgür bir dünya kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kürdistan'da derinleşen özel savaş politikalarının olmadığı, nefret cinayetleri ve söylemlerinin olmadığı, kadınların beden ve emeğinin sömürülmediği bir dünya için mücadele devam edecek. Açığa çıkan parlamento bize çok güçlü bir mücadele yürütmemiz gerektiğini gösterdi.

Bu güçle seçim sonuçlarını ele alırken ‘başarısızlık’ demiyoruz. Çünkü kadın mücadelesinin başarısı seçimlerle ölçülebilecek bir başarı değildir. Dün neredeysek bugün de oradayız ve bunun güçlenmesi büyütülmesi gerektiğinin farkındayız. Birlikte kazanacağız; sokaklar da bizim mücadele de bizim.” (MA)

Öne Çıkanlar