HDP'den cumhurbaşkanı seçimi anketi

HDP'den cumhurbaşkanı seçimi anketi
HDP, cumhurbaşkanı adayı ve seçimiyle ilgili anket yaptırdı. Ankete göre, HDP seçmeni ağırlıklı olarak adayın kadın olması gerektiği yönünde görüş belirtti. Ankette, olası adaylara HDP seçmeninin desteği de ölçüldü.

Artı Gerçek - Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Kürt seçmenlerin yoğun yaşadığı kentlerde yaptırılan ankette öncelikli olarak, "HDP’nin cumhurbaşkanı adayı kadın mı, erkek mi olmalı" sorusu yöneltildi. Ankete katılan Kürt seçmenin yüzde 41’i kadın adayı tercih ederken, yüzde 30’u fark etmez dedi. Geri kalan yüzde 29’u erkek aday için tercih belirtti.

Euronews’ten Dilek Gül'ün haberine göre, ankette seçmenlere "Alevi bir ismi destekleyip, desteklemeyecekleri" de soruldu. Katılımcıların yüzde 85’i Alevi bir adayı destekleyebileceklerini söyledi. HDP kulislerinde bu oran için, "AKP-MHP bloğunun kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dili Kürtlere kendilerini öteki hissettiriyor ve ötekileştirilen inanç ile kendini yan yana hissettiği için inanç farklılığı belirleyici değil. İktidarın yarattığı kirlilik görülüyor artık" değerlendirmesi yapıldı.

OLASI ADAYLAR SORULDU

HDP’nin yaptırdığı ankette doğrudan isimler sorularak kime oy verecekleri de soruldu. Yüzde 74.3’u HDP’nin adayına, yüzde 10’u Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 3.8’i Kemal Kılıçdaroğlu’na, yüzde 1.4’u ise Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini açıkladı.

"Seçim ikinci tura kaldığında kime oy veririsiniz" sorusuna ise Kürt seçmenin yüzde 63.1’i “HDP’nin işaret edeceği aday”, yüzde 14.2’si Millet İttifakı ve yüzde 10.7’si ise Cumhur İttifakı'na yanıtını verdi. Kararsızların oranı ise yüzde 7.4.

Ankette dikkat çeken bir diğer soru, "İkinci tura HDP’nin adayı ve Erdoğan kalırsa kime oy verecekleri” oldu. Yüzde 82.7’si HDP’nin adayı, yüzde 11.04’ü ise Erdoğan derken, kararsızların oranı yüzde 4 olarak ölçüldü.

ERDOĞAN MI, KILIÇDAROĞLU MU?

İkinci turda Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı için yarışması durumunda ibre ağırlıklı olarak CHP liderinden yana. Kürt seçmenin yüzde 58.6’sı Kılçıdaroğlu’na, yüzde 9.3’ü Erdoğan’a oy vereceğini belirtirken, ikisine de oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 24.

ERDOĞAN MI, İMAMOĞLU MU?

İkinci tura Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kalması durumunda ise kararsızların oranı yüzde 20’ye düşerken, İmamoğlu’na destek yüzde 58.7, Erdoğan’a destek ise yüzde 11.07 olarak çıktı.

HDP ADAY ÇIKARMALI MI?

"HDP ilk turda aday çıkarmalı mı?" sorusuna Kürt seçmenin yüzde 76.1’i “HDP kendi adayını çıkarmalı”, yüzde 14.7’si “Çıkarmamalı ve Millet İttifakı’nın adayı desteklenmeli”, yüzde 0.7’si “Çıkarmamalı, Cumhur İttifakı’nın adayı desteklenmeli” yanıtı verdi. Bu soruda kararsızların oranı ise yüzde 16.

PARTİ KAPATILIRSA SANDIK TAVRI NE OLACAK?

HDP’nin anketindeki bir diğer önemli soru partinin kapatılması durumunda Kürt seçmenin tavrının ne olacağına ilişkin. Katılımcıların yüzde 79.4’ü partinin kapatılması durumunda yine HDP’nin işaret edeceği partiye, yüzde 7 CHP, yüzde 1.7’si AKP’ye oy vereceğini açıklarken, yüzde 7’i ise boykot edeceğini söyledi.

'SEÇMENİN CİDDİ UYARISI VAR'

Euronews’e konuşan HDP yetkilisi şu değerlendirmede bulundu: "Seçmenin HDP’ye ciddi uyarısı var. Bize diyor ki; kendi adayını birinci tura hazırla, her iki ittifakına karşı kendi alternatifini oluştur ve kendi yolunuzu büyütün, mesafenizi koruyun. Bir diğer husus da, Erdoğan’ı asla tercih etmezse de Kürt seçmen Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin havasında değil, güven istiyor, güvence istiyor."

Öte yandan haberde, Kürt seçmenin nabzını ölçen HDP'nin bu kez de Türk seçmenin eğilimlerini öğrenmek için anket yaptırdığı da belirtildi. Anketin ardından partinin hem seçimler hem de cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki yol haritasını netleştirileceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar