HDP'den referandum için çifte başvuru

HDP, Sadi Güven hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' suç duyurusundan bulunduktan sonra YSK'ya başvurarak referandumun iptalini istedi.

HDP'den referandum için çifte başvuru

POLİTİKA- HDP, Sadi Güven hakkında 'görevi kötüye kullandığı ve toplumun düzeninİ bozmaya kalkan kararlara imza attığı' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Diyarbakır Milletvekili ve HDP'li hukukçular, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan HDP'li Yıldırım, "Seçim günü doğuda oylama sona erdikten bir süre sonra YSK’nin bir duyurusu ile karar değişikliğine gidildi. YSK Başkanı ve üyeleri, çok açık bir şekilde görevlerine sahip çıkmamış, kendilerini inkar edercesine referanduma gölgeyi kendileri düşürmüştür. Referandumun iptali yönünde bir karar almadıkları sürece, bu referandum toplum vicdanında meşruiyet kazanmayacaktır" dedi.

Bitlis'in Güroymak İlçesi'nde mühürsüz oy kullanıldığı için seçimlerin iptal edilmesi kararını hatırlatan Yıldırım, "YSK Başkanı hukuka riayet etmektedir. YSK başkanı ihlallere daha sonra yaptığı açıklamalarla da devam etmektedir" diye konuştu. 1982 anayasasını 35 yıldır meşruiyet bulamadığına dikkat çeken Yıldırım, YSK'nin itirazlar lehine alacağı kararlarla barışa hizmet edeceği ve ülkeye yarar sağlayacağını söyledi. Yıldırım, aksi halde rejim değişikliğine tekabül eden değişikliğinde meşuriyetinin olmayacağını ifade etti.

Yıldırım, "Meclis’i dün sadece 4 saat açık tutmalarının ve apar topar kapatmalarının nedeni de, meşruiyet sorunu olan referandum sonucunun gündeme gelmesini istememeleridir" diye konuştu. Yıldırım, YSK'nin görevini kötüye kullandığı ve toplumun düzenini bozmaya hizmet edecek kararlara imza attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yıldırım, yargının ivedikle gerekli işlemleri yapmasını istedi.

İKİNCİ BAŞVURU İPTAL İÇİN

Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulunan HDP'den bir başvuru da referandumun iptali için geldi. YSK'ye referandumu iptal başvurusu yapan HDP heyeti, mühürsüz oy kullanımı için "Seçimin tamamını geçersiz kılacak ağır bir ihlaldir. Seçim sakattır ve düzeltilme ihtimali yoktur" dedi.

HDP Grup Başkanvekilim Ahmet Yıldırım, milletvekillerinden Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan ile Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinden oluşan heyet, Yüksek Seçim Kurulu'na referandum sonuçlarının iptali başvurusunda bulundu. Başvurunun ardından HDP'liler, YSK içinde açıklama yaptı.

Burada konuşan Mardin Milletvekilli Mithat Sancar, OHAL altında bir bir referandum süreci yaşandı. Eşitsiz şartlardı. Birçok kural ihlalli vardı. Bunlar seçimlerde demokratik hakların ihlalliydi" dedi. Sancar, referandumun sürecinde hem medya hem de devlet imkanlarının "evet" lehine kullanılmasıyla oluşan eşitsizliğine değindi. "Bu kadar adaletsiz bir ortamda sandık güvenliği için de büyük şüpheler" vardı diyen Sancar, özellikle Kürt illerinde açık oy ve blok oy kullandığına dair kanıtlar olduğun ve bunu seçimin geçerliliğini bozduğunu rahatlıkla söylenebileceğini diye getirdi.

'SAKATTIR VE DÜZELTİLME İHTİLAMİ YOKTUR'
YSK'nin mühürsüz oy ve zarfları geçerli sayan kararına dikkat çeken Sancar, şunları söyledi:

"Bu karar dışarıdan oy kullanmayı ispat etme olanağını kaldırdı. Seçimi hukuka uygun hale getirme imkanı artık yoktur. YSK'nin mühürsüz oy ve zarfların geçerli olacağına dair karar Kürt illerinde sandık açıldıktan ve sayım başladıktan sonra alındı. Bunun karar olup olmadığını da zaten bilmiyorduk. Sadece YSK'nin internet sitesinde duyuru yapıldı. Oylama diğer illerde devam ederken karar alındı. Bunun çok önemli sonuçları var. Oyları mühürsüz diye kayda geçmek imkan dışı kaldı. Sandıkta görevli kişiler oyları geçersiz kılalım dediklerinde karşılarına YSK'nin duyurusu çıktı. Dışarıdan oy gelmiş mi gelmemiş mi bilmek mümkün olmaktan çıktı. Mühürsüz oy ve zarfların sonradan mühürlendiğine dair de bilgiler var. Bütün bunlar ve daha fazlasını da sayacağımız sebeplerden dolayı mühürsüz oy meselesi basit bir seçim ihlali olarak değerlendirilemez. Seçimin tamamını geçeksiz kılacak ağır bir ihlaldir. Seçim sakattır ve düzeltilme ihtimali yoktur."

Bazı ihlallerin düzeltilebileceğinin ancak YSK'nin mühürsüz oyları geçerli kılan ihlalin düzeltilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sancar, "Mühürsüz oyları tespit etmek imkansızdır, sayısı ne kadardır tespit edilemez. Bu oyların ne kadarı sahte ne kadarı dışarıdan bunları tespit etme olanağı yok. YSK 'tespit edemeyiz' dedi. Tespit edemezseniz bu seçim geçersizdir.101. kanun tartışmaya yer bırakmayan bir kuraldır. Mühürsüz oy ve zarflar kabul edilmez" diye konuştu.

Sancar, YSK'nin mühürsüz oyların iptal edilmesine dair daha önce aldığı kararları hatırlattı ve "Bu seçim yapılış süreci itibariyle adil değildir. Anayasal kurallara, seçim hukukunun temel ilkelerine uygun gerçekleşmedi, oylama ve sayım işlemi de geçersizdir. Bu seçimin düzeltilmesi imkanı yok. Tek bir yol var seçimin iptal edilmesi. Referandumu iptal etmeden bu tartışmalar son bulmayacak" ifadelerini kullandı.

YSK'ye "daha fazla demokrasi kültürünü tahrip etme" çağrısı yapan Sancar, "YSK buna alet olmak istemiyorsa yapacağı tek şey seçimin iptalidir. Eğer bu karar verilmezse 2017 referandumu şaibeli olacaktır" dedi.

'ÇÜRÜK TEMEL ÜZERİNE BİNA YAPMAYIN'

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan değişiklik sıradan değildir. Bir sistem değişikliğini ön gören anayasal değişikliktir. Bu kadar meşruiyet yokluğuyla bu kadar açık şaibe ve ihlal iddialarıyla sakatlanmış olan bir referandumun sonuçları üzerine bir sistem değişikliği inşa edilemez. Edilse de bu sistem ebediyen şüpheli, tartışmalı ve şaibeli kalacaktır... Türkiye de böyle bir derin yara açmamak için YSK'ni iptal kararı verilmesidir." AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da çağrı yapan Sancar, Bu kadar çürük bir temel üzerine bu binayı yapmayın. Gelin yeni bir anayasa süreci başlatın" dedi. (DİHABER)

HDP ysk Sadi Güven