HDP'li Paylan: 2023 hedefine ulaşılamayacak
'2023 hedefleri bir vizyon olabilecekse demokrasi, barış vizyonu olmalı.'
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanlığı Bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
"2023 hedefleri bir vizyon olabilecekse demokrasi, barış vizyonu olmalı" diyen Paylan şunları dile getirdi:
Gerçekten çarşıda pazarda yangın var. Vatandaşlarımız yoksullaşıyor, alım gücü düşüyor, fiyat belirlenemiyor, ciddi fiyat hareketlerinin olduğu bir dönemde göreve geldiniz. Şimdi, bu dönemde yönetmeye kalkarken bir bakıyoruz, ifrat tefrit arasında savrulup gidiyoruz.
2023 HEDEFİNE ULAŞILAMAYACAK
Sunumunuzda geçmiş dönemde yapılanları ve yapılacakları anlattınız daha çok. Ama bir vizyon belgesi şeklinde bir nokta göremedim. Cumhurbaşkanı, 2023’te 500 milyar dolarlık bir hedef koymuştu. Ben burada bunu göremedim. Çünkü şunu da diyemiyorsunuz: "Biz 500 milyar dolar değil de 200 milyar dolara ulaşacağız galiba" diye bir şey de söyleyemiyorsunuz. Çünkü hâlâ bazı bakanlarımız ve bazı milletvekilleri "2023 hedeflerinin arkasındayız" diyor. Oysa gerçeklere baktığımızda bu yıl sonu 170 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacağız gibi duruyor. 2023 hedeflerinin ne olabileceğini siz de ortaya koyabilirsiniz, ben de koyabilirim.
KRİZİ GÖREN BAHÇELİ VE ERDOĞAN SEÇİME GİTTİ
50 milyar dolar, 60 milyar dolar cari açık vereceksin, dış borcunu sürekli büyüteceksin ve bu aldığın kaynakları da AVM’lere, betonlara, üretken olmayan alanlara kaydıracaksın. Bu müzik 2015’te zaten bitmişti. Sonrasında AKP iktidarları bunu zorladı. Ne yaptı? "Bünye hasta" dedik siz Kredi Garanti Fonu verdiniz, piyasaya Kredi Garanti Fonu’nu saldınız. "Bünye hasta." dedik daha çok mali alanda genişlemeci politikalar ortaya koydunuz ve dış ticaret açığını hâlâ genişleten anlamda politikalar devam ettirildi. Ta ki seçimlere kadar, seçimlerde de bu devam ettirildi ve o anda kriz zaten görüldüğü için benim tahminin Bahçeli de bunu gördü, Erdoğan da gördü erken seçime gitti ve iktidarı aldı. Ama hemen arkasından büyük bir deprem yaşadık. Enflasyon, faiz, dolar sarmallarını zaten 3-4 yıldır yaşıyoruz ama büyük bir depremi son 3-4 ayda yaşadık.
BU KADAR SORUNU OLAN BİR ÜLKEDE DIŞ MİHRAKLARA GEREK YOK
Bunu dış mihraklar, şunlar bunlar diye anlatmaya çalıştılar ama açıkça söyleyeyim, bu kadar sorunu olan bir ülkede dış mihraklara gerek yok. Yani siz yapısal reformlarınızı yapmazsanız her türlü spekülasyon da tabii ki yapılır.
Yapısal reformlara ihtiyaç var, kortizon tedavileriyle bir yere kadar gidilebilir
Enflasyon, faiz, döviz sarmalından çıkmak için yapısal reformlara ihtiyaç var, kortizon tedavileriyle bir yere kadar gidilebilir. Ama görüyoruz ki, Hükûmetiniz tekrar kortizon tedavilerini öneriyor. Bu kortizon tedavileri kısa vadeli belki işler müdahaleci anlamda ama uzun vadede asla işe yaramaz. Sizin bir Ticaret Bakanı olarak iç ve dış ticaretten sorumlu bir Bakan olarak mutlaka diğer bakanları zorlamanız lazım.
TÜRKİYE'NİN BİR HİKAYESİ YOK
Tüketici Güven Endeksine nerede? Diplerde. Neden? Çünkü içeride ciddi bir huzursuzluk var, kutuplaşma var, kamplaşma var, demokrasi anlamında aşınmışız. Türkiye’nin bir hikâyesi vardı, şu anda Türkiye’nin bir hikâyesi yok. O anlamda da hem vatandaşımız güven duymuyor hem geliri azalmış durumda.
YALNIZCA PATRONLARLA TOPLANTI YAPMAK YETMİYOR
Asgari ücret dolar bazında 250-260 dolarlarda, alım gücü düşmüş durumda. Niye? Türkiye’nin bir hikâyesi yok çünkü. Bu hikâyeyi yaratabilirsek tüketici güven duyar geleceğe, harcamasını yapar, çarklar döner. Ama bunun için de yalnızca patronlarla toplantı yapmak yetmiyor. Ben sizin de yoksullarla toplantı yaptığınızı görmedim. Gidip esnaf odalarının belki başkanıyla görüştünüz. Ama lütfen çarşıya çıkın Sayın Bakan. Bakın çarşıda yangın var. Ben kendi mahallemden söyleyeyim. Kasap Hüseyin Ağabeye gidiyorum "İşler kesat" diyor, ayakkabıcıya gidiyoruz "İşler kesat" diyor, bakkalına gidiyoruz "İşler kesat" diyor. Bütün piyasada işler kesat yani esnaf anlamında işler kesat. AVM’lerde ayrı bir şikâyet. Büyükler de şikâyet ediyor, küçükler de şikâyet ediyor. Ama Sayın Ekonomi Bakanı hep patronlarla toplantılar yapıyor.
ERMENİSTAN'A KAPI 26 YILDIR KAPALI; KARS, IĞDIR, TRABZON KAYBEDİYOR
"Komşularla sıfır sorun" denildi, vallahi komşu kalmadı. Bunun için iç barışımız ı sağlamamız lazım. Türkiye’de Türkler, Kürtler, Ermeniler, Araplar, Süryaniler var. İçte bir birimizle barışacağız Hristiyan’ı, Müslüman’ı, Alevi’si hep beraber bu yönde bir perspektif, yeni bir reform dalgasına gireceğiz. Komşularımız da aynı şekilde Türkmen, Arap, Kürt, Süryani, Ermeni bütün bunlarla barışacağız, kucaklaşacağız. Önce birbirinizle barışacaksınız sonra ticaret yapacaksınız veya beraber yürüteceğiz. "Ermenistan" diye bir devlet var, benim de soydaşlarım orada. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve Türkiye’nin daha iyi olması için hem Türkiye’yle hem bütün komşularımızla ilişkilerimizin iyi olması istiyorum. 26 yıldır kapı kapalı bu Ermenistan’la. Niye kapalı? Gürcistan üzerinden bütün ticaret gidiyor ama malların dörtte 1’i Türkiye’den gidiyor, diğer mallar Çin’den, İran’dan geliyor. Halbuki sınır kapısı açık olsa, ilişkiler gelişir, insanlar daha çok gider gelir, meselelerimiz de varsa bunları çözeriz. Ama kapalı olunca, ne oluyor? Kars kaybediyor, Iğdır kaybediyor, Trabzon limanı kaybediyor.
2023 HEDEFLERİ BİR VİZYON OLABİLECEKSE DEMOKRASİ, BARIŞ VİZYONU OLMALI
Zincir marketler, AVM’ler meseleleri tabii ki ayrı ama esas olarak sizin çağrınız, demokratik adımlar, Türkiye'nin bir hikâye yaratması, iç barışını yaratması, bütün güven endekslerinin yükselmesi buna bağlı. Türkiye'nin yeni bir hikâyeye ancak hani 2023 hedefleri bir vizyon olabilecekse bunlar demokrasi vizyonu olmalı, barış vizyonu olmalı. Bununla beraber iç ticaretimizin de dış ticaretimizin de çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. (POLİTİKA SERVİSİ)