HDP'li vekillerden Soylu ve Yıldırım'a soru önergesi
Referandum öncesi Bitlis'te köy muhtarlarının görevlerinden alınması ve Şırnak şehir merkezinin Cizre’ye taşınacağı tartışmaları meclis gündemine taşındı.
GÜNCEL – HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Adilcevaz ilçesine bağlı köy muhtarların görevden alınmasını cevaplaması istemiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi sundu. HDP’li Mizgin tarafından sunulan önergede, "Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Gümüşova, Esenkıyı, Aşağı Süphan, Altyazı ve İpekçayır köylerinin muhtarları karakola çağrılarak , ‘Kaymakam Arif Karaman’ın talimatı var’ denilmiş ve muhtarlara görevden alındıkları söylenilmiştir. Bu köylerin muhtarlarının, 16 Nisan referandumundan önce de Kaymakam Arif Karaman tarafından, ‘köylerinden evet oyu çıkmaması durumunda görevlerinden alınacakları’ yönünde tehdit edildikleri kamuoyuna yansımıştır" denildi.
ÖNERGEDE YER ALAN SORULAR
*Bahsi geçen köy muhtarlarının görevden alınmaları bilginiz dâhilinde midir? Bilginiz dâhilinde ise gerekçesi nedir? Eğer bilginiz ve emriniz dâhilinde değilse Kaymakam Arif Karaman nereden emir almaktadır?
*Kaymakam Arif Karaman’ın böyle bir talimat vermesinin hukuki bir gerekçesi ve dayanağı var mıdır? Varsa nedir? Eğer yoksa Kaymakam Arif Karaman hakkında herhangi bir yasal işlem başlatacak mısınız? Eğer yasal işlem başlatmayacaksanız bunun gerekçesi nedir?
* İdari Hiyerarşi ilişkisi içerisinde olan Kaymakam Arif Karaman’ın İdari Vesayet ilişkisine tabi olan köy muhtarlarını "görevden alma talimatı vermesi" Kaymakam Arif Karaman’ı hiyerarşi düzeninin dışına çıkardığını düşünüyor musunuz?
* Referandum sürecinde de Kaymakam Arif Karaman’ın "köyünüzden "evet" oyu çıkmaz ise mühürlerinizi elinizden alırım." Diye köy muhtarlarını toplayıp tehdit ettiği iddialarını medyadan öğrenmiştik. Bahsi geçen köy muhtarlarının görevden alınmasının bu köylerden "hayır" oyu çıkmasıyla bir ilgisi var mıdır? Eğer var ise bakanlığınıza iletilmiş bir bilgi var mıdır? Eğer tarafınıza iletilmiş bir bilgi yoksa Kaymakam Arif Karaman İdari Hiyerarşi içerisinde hangi makama bilgi vermektedir?
*Görevden alınan Muhtarlara, üç yıl önce başlatılan bir soruşturma gerekçe olarak bildirilmiştir. Üç yıl önce başlatıldığı iddia edilen iş bu soruşturma ile ilgili bugüne kadar tek bir işlem yapılmamış olup, 16 Nisan Referandum sonrası ifade alınmak üzere kolluk birimine çağrılan Muhtarlara sözlü olarak mühürlerinin de iade edilmesi istenmiştir.
*Görevden alındıkları bildirilen Muhtarlara, Üç yıldır işlem yapılmaksızın yürütülen soruşturmanın da üç yıl önce seçim çalışmalarında köyden geçen konvoylara zafer işareti yaptıkları fotoğraflarla ilgili olduğu bildirilmiştir. Soruşturma, kovuşturma aşamaları devam eden fotoğraflar görevden alınmaları için tek başına geçerli bir neden olabilir mi? Üç yıl önce başlatılan iş bu soruşturmalarla ilgili bu tarihe kadar neden herhangi bir işlem başlatılmamıştır?
* Bahsi geçen köy muhtarlarının, haklarında henüz herhangi bir soruşturma- kovuşturma olmadan görevlerinden alınması Anayasal hak olan seçme ve seçilme ilkesine aykırılık teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?
* Bakanlığınızın referandumda "Hayır" oyunun çıktığı köy ve mahallelerle ilgili, tarafsızlık ilkesine göre davranması gereken valilere ve kaymakamlara verdiği bir talimat söz konusu mu? Eğer bakanlığınızca verilmiş bir talimat söz konusu ise bu talimatın gerekçesi ve içeriği nedir?
ŞIRNAK ŞEHİRMERKEZİNİN TAŞINMASI MECLİS GÜNDEMİNDE
HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şırnak şehir merkezinin Cizre’ye taşınacağı tartışmaları gündeme getirmesine ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için Meclis Genel Kurulu’na soru önergesi verdi. 1990’lı yıllarda Şırnak’ın askeri ve siyasi gerekçelerle idari yapısının değiştirilerek il yapıldığının hatırlatıldı. Önergede, Şırnak kent merkezinde 2016 yılında ilan edilen yasak hatırlatılarak, bu yasağın 245 gün boyunca devam ettiği, çatışmaların üzerinden aylar geçmesine rağmen, kent merkezinde yıkımın sürdüğü belirtildi.
Önergede Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için şu sorulara yer verildi:
*Erdoğan’ın söz konusu ifadeleri ne anlama geliyor? Kent merkezinin Cizre’ye taşınması ile ilgili bir yasal hazırlık mı var? Varsa bunun amacı nedir?
*Halihazırda 8 mahallesi haritadan silinen ve nüfusunun büyük bir bölümü göçe zorlanmış Şırnak’ın il statüsünün elinden alınacağı tartışmalarının tekrar alevlendirilmesi ile ne amaçlanıyor?
*12 mahallesinden 8’i tamamen yıkılmış olan Şırnak’ın il statüsü elinden alınarak yıkılan mahallelerinin yapımının daha uzun süreye yayılması mı planlanmaktadır?
*Şırnak’ın idari yapısının ilçe düzeyine düşürülmek istenmesinin amacı burayı uzun yıllara yayılacak bir savaşın merkezi haline getirmek midir?
*Geçtiğimiz sene torba yasa ile getirilen Şırnak’ın il statüsünün değiştirilmesi yasa tasarısı bütün muhalefet partilerinin hatta bazı iktidar partisi vekillerinin desteği ile komisyon aşamasında geri çekilmiştir. Bütün muhalefet partilerinin ortak görüşü, hatta bazı iktidar partisi milletvekillerinin zımnî desteğine rağmen bu tartışmaların tekrar gündeme getirilmesinin amacı ve gerekçesi nedir?
*Devlet tarafından 90’lı yıllarda siyasi ve askeri amaçla il olarak yapılandırılan Şırnak şehir merkezini Cizre’ye taşıma planınız, yine aynı amaçla askeri üs olarak kullanılması doğrultusunda mıdır?
*Kürt kentlerinde son iki yılda yaşanan yıkım, baskı ve demografik müdahaleler geçtiğimiz sene basına da sızan "Çöktürme Eylem Planı" nın gerçek olduğuna dair kanaatleri güçlendirmektedir. Şehir merkezinin taşınması ifadelerinin söz konusu eylem planı ile ilgisi var mıdır?
*Cizre’nin il merkezi yapılması durumunda Şırnak’ın statüsü ne olacaktır? Şırnak’ın Cizre’ye bağlanması mı planlanmaktadır?
*Erdoğan’ın Şırnak’ın il statüsünün değiştirilmesi ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirmesi ile 16 Nisan referandumunda Şırnak’ta HAYIR oranının oldukça yüksek çıkması arasında bir bağlantı söz konusu mudur?
*2015 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen güvenlik operasyonları sonucunda kaç yurttaş göç etmiş ya da ettirilmiştir?