HEDEP Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: Kaybettirme siyaseti yeterli değil

HEDEP Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: Kaybettirme siyaseti yeterli değil
HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Mart 2023 yerel seçimleri stratejisine dair mesajlar verdi: "Sadece kaybettirme üzerine kurulacak bir siyaset bizim için yeterli olmayacaktır. Birlikte yönetmeye talibiz."

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantı öncesi güncel gelişmelere dair açıklamalarda bulunan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yerel yönetim stratejilerine dair atölyeler yapacaklarını açıkladı.

İsrail'in saldırılarına değinen Hatimoğulları, "Gazze’ye dönük saldırıları kabul etmek mümkün değil. Bu savaşta kadınların ruhu ve bedenleri paramparça ediliyor" dedi.

ORTADOĞU'DA KANAYAN İKİ TEMEL YARA: KÜRT VE FİLİSTİN SORUNLARI

Hatimoğulları, Gazze'ye dönük saldırılar sürerken, Rojava'nın da bombalandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Rojava’da elektrik santralleri, hastaneler, yakıt istasyonları, okullar yani bütün sivil alanlar bombalanıyordu. 5 milyon insan hedeflenmiştir bu sivil saldırıların içerisinde. İsrail, Gazze’de yaşayan Filistinlileri, Mısır kabul etmezse şayet Necef çöllerine sürmek istiyor. Türkiye'deki iktidar buna karşı çıkarken, aynısını Efrin’de gerçekleştirdi. Efrin’e kara harekatı düzenleyerek, Efrin’de yaşayan Kürt halkı ve diğer halkı Efrin’den sürüp orada büyük demografik değişimi üzerinde çalıştılar. Şimdi bu projeyi bütün Rojava üzerinden sürmek istiyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ortadoğu'nun kaynayan 2 temel yarası var; biri Kürt sorunu biri Filistin sorunu. Bu iki sorun ulus devlet anlayışının dışında demokratik bir zeminde çözülmediği sürece, çözümlü demokratik konfederal bir yönetimle çözülmediği müddetçe ne yazık ki bölgenin rahat bir nefes almaya imkan yoktur."

TÜRKİYE, SURİYE'DEN ÇEKİLMELİ

"İsrail’in Filistin saldırılarını acilen durdurması lazım. Türkiye’deki iktidarın emriyle Rojava toprakları üzerindeki saldırıları derhal durdurulmalı. Türkiye’nin bütün silahlı unsurları Suriye’den derhal çekilmelidir.

Sayın Abdullah Öcalan üzerinde 24 yıldır İmralı Cezaevi’nde devam eden bir tecrit var. Son 32 aydır ne ailesiyle ne de avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde otoriter rejimlerin en koyu hüküm sürdüğü dönemlerde bile görülmemiş bir tablodur. Bahsini ettiğimiz Kürt sorununun ve bölgedeki haklar sorunun çözümünde Sayın Öcalan'ın fikriyatının önemini bir kez daha vurguluyorum. Kürt sorunu başta olmak üzere halklar sorununun çözümü için tecridin bir an önce ortadan kaldırılması ve Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması, başta Kürt halkı olmak üzere bölge haklarının talebidir."

9 AYDA 323 KADIN KATLEDİLDİ

"Bakın sadece 2023 yılının son 9 ayı içinde 323 kadın erkekler tarafından katledilmiştir. İşte bu katliamların vebali onların boynunadır. Bu teklif derhal geri çekilmelidir. Nafaka hakkının sınırlanmasına dönük Meclise böyle bir görüşmeyi gündemine dahi almamalıdır. Ülkemizde derinleşen ekonomik kriz, açlık, yoksulluk, hayat pahalılığının ve bunun en büyük ceremesini ne yazık ki biz kadınlar çekiyoruz. Görünen ve görünmeyen emek sandığınız kadar sessiz kalmayacak. ‘Emeğime sahip çıkıyorum’ sesleri evlerden, tarlalardan, fabrikalardan, atölyelerden yükselecek ki yükseleceği bir dönemden geçiyoruz."

YEREL SEÇİMLER STRATEJİSİ

Hatimoğulları, konuşmasının devamında yaklaşan yerel seçimlere değindi. Kayyım atamalarına tepki gösteren Hatimoğulları, partisinin yerel seçimler stratejisine değindi. Hatimoğulları, şunları söyledi:

"Bizim bu konuda esas en temel ilkelerimiz var. Bu ilkeler ışığında rol alacağız. En önemlisi belediyelerimizi kayyımlardan geri alacağız. Belediyelerimize yeni belediyeler ekleyeceğiz. 'Batı kentleri ile ilgili yerel seçim stratejimiz 2019 stratejisi gibi devam edecek mi' sorusuna bizim en temel yanıtımız; sadece kaybettirme üzerine kurulacak bir siyaset bizim için yeterli olmayacaktır. Bizler birlikte yönetmeye talibiz. Bizler sadece birileri kaybetsin stratejimizi doğru olmakla beraber bunu daha fazla tartışma yürütmek üzere bir planlama içindeyiz.

Bu nedenle Amed, Mardin, Van ve İstanbul’da kadın atölyelerimiz gerçekleşecek. Bu atölyelerimizde nasıl bir yerel yönetim modeli stratejisi izleyeceğimizi hep birlikte kadınlarla kararlaştıracağız. Daha sonra yapacağımız konferansımızda esas stratejimizi belirleyecek ve kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yapacağız.

Bizler 3'üncü Yol'da kadın ittifakını, dayanışmasını büyüterek yeni yaşamı oya gibi sımsıkı bir şekilde ilmek ilmek hep birlikte öreceğiz."

Hatimoğulları'nın açıklamaları sonrası toplantı basına kapalı bir biçimde devam etti. (MA)

Öne Çıkanlar