Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Kürt sorunu canlıyken hangi garantörlükten bahsedeceksiniz?

Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Kürt sorunu canlıyken hangi garantörlükten bahsedeceksiniz?
Hatimoğulları, Eroğan'ın Filistin ile ilgili "Garantör olmaya hazırız" sözlerine Kürt sorununu hatırlatarak tepki gösterdi. Kobanê Davası nedeniyle iktidara yüklenen Hatimoğulları, "Ne pahasına olursa olsun bu darbe mekaniğini paramparça edeceğiz" dedi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, haftalık Meclis Grup Toplantısı’nda gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Selahattin Demirtaş teröristtir" sözlerine yanıt vererek "Demirtaş bu coğrafyanın onurudur, sevgili Demirtaş bizim onurumuz ve gururumuzdur" dedi. Yerel seçimlere ilişkin mesaj veren Oruç, "Kayyumlara feleğin tokadını vuracağız bu seçimlerde" ifadelerini kullandı.

Kobanê Davası üzerinden iktidara tepki gösteren Hatimoğulları, "Ne pahasına olursa olsun sonunda demir kapı, kör pencere bile olsa bu darbe mekaniğini paramparça edeceğiz" dedi.

'TİMSAH GÖZYAŞI DÖKÜYORLAR'

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da değerlendiren Hatimoğulları, bütün dünyanın izleyici konumunda olduğunu ifade etti. Filistin halkının yanında olduklarının altını çizen Hatimoğulları, “Her an büyük bir insanlık dramı yaşanıyor, bir tek devletin doğru düzgün kılı kıpırdamıyor. AKP, Filistin halkıyla dayanışma mitingi yaptı. Mitingde Erdoğan’ın yaptığı konuşmayı hatırlayacaksınız. Adeta yerel seçimlere hazırlanmak üzere yapılmış bir miting gibiydi. Gerçekten Filistin halkı için ağlayan yok. Ağlamıyorlar, doğru söylemiyorlar, timsah gözyaşı döküyorlar. İç siyasette Filistin’in yanındayız diye anlatmaya çalışıyorlar ama bunlar doğru değil. Keşke sadece bu olsa. Biz bu kürsüden defalarca çağrı yaptık, yapmaya devam edeceğiz; İsrail ile ticari ve askeri anlaşmalarınızı devam ettirdiğiniz sürece siz hiçbir şey yapamazsınız. Filistin halkının yanında olamazsınız” diye konuştu.

İsrail'in Gazze'de ateşkes çağrılarını reddederek ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü orantısız hava saldırıları sonrası iktidarın İsrail'e yönelik politikasını eleştiren Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Garantör olmaya hazırız" sözlerine "Hangi barışı sağlamak için elinizi taşın altına koydunuz? Neyin garantörü olacaksınız? Hiçbir şeyin garantörü olamazsınız. Türkiye'de Kürt sorunu bu kadar capcanlı dipdiri ortada iken, bu kadar barış yanlısı insanın barış çağrılarına kulak vermezken hangi barıştan hangi garantörlükten bahsedeceksiniz?" şeklinde tepki gösterdi.

'ARKADAŞLARIMIZ BU ASKERİ CUNTA ZİHNİYETİNİN SİYASİ GÖRÜNÜMLÜ VERSİYONUNU YARGILIYORLAR'

Hatimoğulları'nın açıklamaları şu şekilde:

"Kürt Taybet Ana'nın, Cemile’nin, Filistinli Eber’in, Fatima Ebu Dakka’nın, Ankara sokaklarında satılan Êzidî çoçuğun, baba adı olmayan ama ana adı En-Nakba olan Filistinli Hanzala’nın acısını dindirmek istiyorsak, serhildanın, intifadanın ruhunu büyütmek hepimizin sorumluluğundadır.

Kobanî Kumpas Davası’nda arkadaşlarımız yargılanmıyor. Arkadaşlarımız bu zihniyeti, bu askeri cunta zihniyetinin siyasi görünümlü versiyonunu yargılıyorlar. Ne pahasına olursa olsun sonunda demir kapı, kör pencere bile olsa bu darbe mekaniğini paramparça edeceğiz.

CHP'YE ÇAĞRI

İktidarın alevi karnesi ve geçmiş dönemin iktidarlarının alevi karnesi belli. Buradan muhalefete sesleniyorum. Geleneksel inkar siyasetini devam ettirerek muhalefet olamazsınız! Alevileri yok sayarak, onların haklarını şu kürsülerden savunmaya cesaret etmeyerek bu ülkenin muhalif gücü olamazsınız!

Bu çürümüş sistemi alaşağı edeceğiz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında mahrum bırakıldığı demokrasiye mutlaka ulaştaracağız. 1924 anayasasında başlayıp şimdiye kadar devam eden inkar ve imha siyasetine son vereceğiz."

"TÜRKİYE'NİN DEĞİŞMEYEN İKİ SORUNU VAR"

Hatimoğulları, Türkiye'de değişmeyen iki sorunun olduğunu belirterek, "Cumhuriyet'in ilk 100 yılında iktidarlar değişse de değişmeyen iki sorun var bu ülkede. Biri Kürt sorunu, biri Alevi sorunu... Türk, Kürt, Arap fark etmeksizin Alevilerin kültürünü, inancını, kimliğini yok saydılar. Alevi toplumu süreklileşmiş katliam politikalarına maruz kaldı" diye konuştu.

Hatimoğulları, şöyle devam etti:

"Aleviler, halklar ve inançların hepsi ne zaman haklarına kavuşurlar? Demokratik bir cumhuriyeti inşa ettiğimiz zaman. Demokratik bir cumhuriyette eşit yurttaşlık hakkı temelinde o zaman bu ülkede yaşayan farklı halklar ve inançlar kendini bu ülkede eşit yurttaş görebilirler. HEDEP, Alevi yurttaşlarımızın taleplerini ve haklarını sonuna kadar savunmaya devam edecektir. Aleviler haklarını kazanana dek mücadelemiz devam edecektir."

BAHÇELİ'YE YANIT

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Selahattin Demirtaş teröristtir" sözlerine yanıt veren Hatimoğulları, "Demirtaş bu coğrafyanın onurudur, sevgili Demirtaş bizim onurumuz ve gururumuzdur" dedi.

Bahçeli'nin HEDEP için 'bölücü' suçlamasında bulunduğu sözlerine de cevap veren Hatimoğulları, "Partimize bölücü diyenler dönüp kendilerine bakacaklar. HEDEP, Türkiye ve Ortadoğu coğrafyası için bütün halkların bir arada bulunabildiği tek model partidir. Aslında tekçi ve ırkçı bir anlayışa sahip olan siyasi partilerden ders alacak halimiz yok" ifadelerini kullandı.

YEREL SEÇİM MESAJI

Yerel seçimlere ilişkin mesaj veren Hatimoğulları, "Halkımızla yaptığımız toplantı ve çalışmalarda ortaya çıkan irade tam olarak şuydu; kayyımlara feleğin tokadını vuracağız bu seçimlerde. Ama bunun için gece gündüz demeden çalışmak zorundayız. Halkımızın iradesini gasp edenlere karşı bunu bir onur mücadelesi, bir yaşam hakkı mücadelesi olarak göreceğiz. Hiç kimse seçimlere kadar evinde oturmasın, çalmadık kapı sıkmadık el bırakmayalım. Gidelim ve seçim çalışmalarımızı an itibarıyla başlattığımızı yerellerimizde de ilan edelim" dedi.


ERDOĞAN GARANTÖRLÜK İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsani, siyasi ve askeri varlığımızla Filistin tarafının garantörlerinden biri olmaya hazırız" demişti.

Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısında konuşmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye olarak İslam ülkeleriyle iş birliği içinde hareket etmenin en tesirli yöntem olduğuna inanıyoruz. Bu savaşın kalıcı barışa giden yolu açması için Türkiye sorumluluk almaktan asla kaçınmayacaktır. Teklif ettiğimiz garantörlük müessesesini meseleye gerçekçi çözüm getirmeye yönelik en tutarlı, en etkili yöntem olarak görüyoruz. İnsani, siyasi ve askeri varlığımızla Filistin tarafının garantörlerinden biri olmaya hazırız. Bu konuda hüsnüniyet ve irade sahibi ülkeleri bir an önce bu teklifimizi değerlendirmeye, somut adım atmaya, barışa giden kapıları aralamaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar