İmamoğlu Diyarbakır'da: Birlikte mücadele edeceğiz
Diyarbakır'da kayyımlara ilişkin konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu 'Seçilmişleri görevden almak gaflet ve delalettir' dedi.
ARTI GERÇEK-Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.
Saat 11.30'da Diyarbakır Havaalanına gelen İmamoğlu yoğunluk nedeniyle aracına binerken güçlük çekti. İBB Başkanı İmamoğlu'nu karşılayanlar arasında Amedspor taraftarları da vardı.
İlk durağı partisinin Diyarbakır il binası olan İmamoğlu, burada CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Havalimanındaki karşılanmadan onore olduğunu dile getiren İmamoğlu, "Diyarbakır’ın sıcak karşılaması, havalimanında bütün sıcaklığını hissetirdi. Onore oldum. Seçim öncesi bir gencimiz sosyal medyada, gelip kampanyanda çalışacağım, bunun için düğünümü erteliyorum demişti. Seçimden sonra düğün sizinle birlikte yapmak istiyorum demişti. Akabinde, ben kendisine söz verdim. Mutlaka düğününe katılacağım demiştim. Böyle bir seyahat planlandı. Diyarbakır üzerinden geçerek, selamlamayı arzu ettik. Bu seyahat bir düğünün yanı sıra farklı anlamlar da kazandı" dedi.
31 Mart ve 23 Haziran İstanbul seçim sürecini hatırlatan İmamoğlu, "Bir seçim süreci yaşadık. Türkiye’nin demokrasisi adına, çok önemli bir seçim yaşandı İstanbul’da. İki turlu olması farklı bir anlam yüklemiştir. Vatandaşımızın, toplumun tamamı demokrasiye sahip çıkma duygusu ispat oldu İstanbul’da. Oy versin vermesin, herkes demokrasi için mücadele etmiştir. Günün sonunda Türkiye’de demokrasi kazanmıştır. Devletimizin, milli birliğimizin, üzerine inşa ettiğimiz çok temel kavramlar var. Cumhuriyet, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli irade. Bu kavramların içini boşaltmak, devletimize, milli birliğimize, demokrasimize yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Yüz yıl önce işgal altında Anadolu’da bir tarih var" dedi.
'SEÇİLMİŞLERİ GÖREVDEN ALMAK GAFLETTİR'
Hükümeti eleştiren İmamoğlu, "Bir ailenin, grubun, kesimin değil, milli iradeye göre yönetilmesi için bedeller ödemiş bir ülkenin vatandaşlarıyız. Kendisini milletin iradesinden üstün görenler, bunun bedelini sandıkta en ağır şekilde öderler.
Seçilmiş belediye başlanlarının, kamu vicdanının yerine kayyum atanması da gaflettir. Seçimle gelenin seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne de hukukun üstünlüğü kalır. Vatandaşın sandıktan çıkan iradesi, geçersiz sayılacak bir irade irade değildir."
'HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ'
"Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önünde engeller çıkarmak, bu kesimlere karşı demokrasi dışı kesimlere karşı hep birlikte mücadele etmek gerekiyorsa, demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak zorundayız. Bu ülkeyi yönetenler, bu ülkede 82 milyon vatandaş yaşamasın kabul etmesi, bu anlayışla ülkeyi yönetmesi şarttır. Sandığa atılan bütün oylar, kime verilirse verilsin, eşit ölçüde geçerlidir" ifadelerini kullandı.
'DİYARBAKIR, VAN VE MARDİN BAŞKANLARINA VE SEÇMENLERİNE AYRIMCILIK YAPILDI'
Siyasi partiler ve sendika kuruluşlarının ayırt edilemeyeceğinin altını çizen İmamoğlu, "Sandıktan yetki almış bütün seçilmişler, eşit hak ve yetkilere sahiptir. Bazı seçilmişleri ayrı tutmak, farklı kurallar uygulamaya kalkmak kabul edilemez. Bu tehlikeli bir ayrımcılıktır. Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarına ve seçmenlerine yönelik tavır, böyle bir ayrımcılık ortaya koymaktadır" diye konuştu.
HDP’li belediye eş başkanlarının görevden alınarak, yerine kayyum atanmasına ilişkin konuşan İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'GÖREVDEN ALMALARA NE CEVAP VERİLDİĞİNİ 23 HAZİRAN'I HATIRLATIRIM'
"Siyasi partiler ve yöneticileri, milletvekilleri,belediye başkanları hukukun içindedirler ya da dışında. Buna dair nihai karar verecek makam yargıdır. Kimi partileri, bazen hukukun içinde kabul edip, bazen hukuk dışı yapılar olarak damgalama siyaseti adet haline getirdiler. Onlarda bunu iyi bilsinler, günü kurtarmak için yapılan siyasetten ne bir fayda gelir ne de ülkemize fayda gelir. Mili iradeye dayanarak, sandıktan çıkanların hukuku üstünde olmaları kabul edilemez. Seçilmişler birer vatandaştır. Hukuka tabi olmak mecburiyetindediler. Milletvekillerinini, başkanların hukuk dışında çıktıkları iddialarını yargı organlarına ve topluma kabul ettirmek zorundadılar. Bu kararı yargı verecektir. Toplum vicdanı izin vermedikçe görevden almalar, karşısında ne cevap verildiğini, 23 Haziran günlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. 31 Mar’ta ortaya konulan yalanların, iftiraların sahipleri bugün sözlerinin utancı içindedirler. Kendileri utanmıyorsa, partilileri eşleri onlar adına mahcup oluyorlar."
'KAYYUM İSRAF DÜZENİNİN SÜRDÜRÜLMESİDİR'
Kayyım uygulamasının israf düzeninin sürdürülmesi olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi: "İstanbul veya Diyarbakır, bu ülkenin hangi yasal partisi olursa olsun, bu milletin görev verdiği hangi kişi olursa olsun tavrımızı hiç bir şekilde değiştiremeyiz. Haksızlığa, hukuksuzluğa karşı açıkça hep birlikte hayır demek mecburiyetindeyiz. Aksi taktirde adil bir toplum oluşturamayız. Bu adalet ve demokrasi mücadelesidir. Bu millet iradesini koruma mücadelesidir. İrade ortadan kalktığında, toplumun buna nasıl tepki gösterdiğini hep birlikte yaşadık. Bu cumhuriyete ve demokrasiye hep birlikte sahip çıkma mücadelesidir. Bu devletin yegane sahipleri Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit ve özgür 82 milyon vatandaşıdır. Asıl olan, vatandaşın, onuru, saygınlığı ve mutluluğudur. Siyasi partiler bunu sağlamak için araçtırlar."
'BARIŞTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Barış ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen İmamoğlu, "Hiç bir fanatizme kapılmadan, korkmadan, yılmadan, cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini her zeminde savunmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin olgunlaşma döneminde ülkemizin birlik ve beraberliğine sıkıntı gelmesine müsaade etmeyeceğiz. Barış ve özgürlüğü aramaktan hiç bir zaman vazgeçmeyeceğiz. Ülke insanlarının sağduyusu, birlikte ve huzur içerisinde yaşam arzusu, baskı ve ayrımcılığı yenecek güçtedir. Bunu en iyi ben yaşadım. Gönül zenginliği her zenginliğin üstündedir. Ayrı bir umutla dünyaya bakıyorum" dedi.
'HERKES HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERMELİ'
Kayyım atamalarına karşı nasıl bir mücadele verecekleri sorulan İmamoğlu şu yanıtı verdi:
"Hukuk çerçevesinde her türlü mücadeleyi herkesin vermesi gerekiyor. Bu vatandaşlık sorumluluğudur. Bu kişilerin, partilerin veya başkanların tek başına vereceği mücadele değildir. Karşı duruşu ve yapılan yanlışa karşı mücadele veriliyor. Buna dair tüm hukuki yolları devam ettirmeliyiz. Bunu her ortamda söylemeye devam etmeliyiz. Özgürlük, barış, demokrasi, cumhuriyet hepimiz için bir nefes gibi. Nefes daralmasını İstanbul’da yaşadık. Sadece demokrasiyi bir şehirde var etmek, ülkede var etmek anlamına gelmiyor Bütünlüklü şekilde var olacaksa, Mardin’de, Van’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da, İzmir’de var olmalı."
İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "kayyım" tehditlerine ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi: "Duyacağım tek endişe demokrasi adına olur. Şahsım adına endişe duyan biri değilim. Bunun adı Diyarbakır veya başka yer önemli değil. Milletin iradesinin arkasında hissini elde etmiş biri olarak görevimizi en iyi şekilde, şehre huzur getirmek adına mücadelemize devam ediyoruz. Şahsım adına sıfır endişe. Demokrasi adına endişe duyuyorum."