‘İnce'nin çözüm adımı önemli’
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Artı Gerçek’e konuştu. Temelli, CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin sözlerine dikkat çekti.
İnan KETENCİLER
ARTI GERÇEK - HDP Eş Başkanı Temelli, 24 Haziran seçimlerinde uygulanacak sandık sistemiyle ilgili olarak "Sandık taşıma aslında çeyrek puan etkiler. Ama biz bu çeyrek puanı bile önemsediğimiz için sandık taşımadan dolayı ortaya çıkan bütün sorunları aşıyoruz" diye konuştu.
Temelli, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Diyarbakır’da, "Kürtleri onore edeceğiz, Türklerin kaygılarını gidereceğiz" sözlerinin önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Çözümü artık toplumun bütün kesimleri birlikte üretmeli. Parlamento önemli bir adres. Kimse bunu yadsımadı. Geçmişte de bunu kimse yadsımadı. Parlamentodan bununla ilgili yasalar çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi de o zaman parlamentodaydı. Ama bunu çok daha geniş, çok daha demokratik bir ortama taşımak, toplumun bütün kesimlerini buna katmak önem taşıyor."
Sezai Temelli, Muharrem İnce'nin "Adını koyalım, Kürt sorunu" sözleriyle ilgili olarak ise "Fakat Kürt sorunu adını koyma aşamasında değiliz. Kürt sorununun adı çoktan kondu. Çözüm konusunda adım atmak aşamasındayız ve her şeye yeniden başlamayalım. Geçmişteki yaptıklarımızdan, deneyimlerimizden, çabalarımızdan gerekli dersleri çıkartalım. Yanlışları düzeltelim ama iyi yaptığımız şeylerin üzerine de yeni iyilikler katarak yol alalım. Yoksa her şeyi sıfırlamak anlamında katılmıyorum. Ama önemli bir adım olarak görüyorum" diye konuştu.
- Bu seçim sürecinin en önemli tartışma konularından birisi de sandıkların taşınması meselesi oldu. Daha önce yaptığınız açıklamalarda HDP'nin oy oranının yüzde 10 ila 11 arasında gidip geldiğini söylemiştiniz. Eğer sandıklar taşınmasaydı HDP'nin oy oranının ne olacağı hakkında bir tahmininiz var mı? Kaç sandık taşınacak, kaç seçmene tekabül ediyor, sandık taşıma sırasında yaşanabilecek ihlallere karşı ne gibi somut önlemler aldınız?
Sandık taşıma aslında çeyrek puan etkiler. Ama biz bu çeyrek puanı bile önemsediğimiz için sandık taşımadan dolayı ortaya çıkan bütün sorunları aşıyoruz. Herkesi sandığa taşımak gayretindeyiz. Bu çeyrek puan bile kıymetli. Bu 10-11 arasında gözüküyor ama biz daha fazla bir oyu sandığa taşımalıyız ki bütün bu hileyle, hurdayla baş edebilelim. Bütün oy çalmalarını engelleyebilelim. Bu çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Sandıklardan insanları uzaklaştırmaya çalışsalar da herkes sandıklara ulaşacak.
- Muharrem İnce Diyarbakır mitinginde Kürt sorununu çözeceğini söyleyerek "Bunun adını koyalım, Kürt sorunu. Kürtleri onore edeceğiz, Türklerin kaygılarını gidereceğiz" dedi ve çözüm yeri olarak parlamentoyu işaret etti. Siz ise 2015'te biten süreçte İmralı'nın doğru adres olduğunu dile getirdiniz. Bu iki açıklamanın tezat olduğunu düşünüyor musunuz? Bu iki açıklama ışığında HDP ile CHP'nin çözüm masasına oturması mümkün mü?
CHP ile bir çözüm masasına oturarak çözüm üretmek konusu aslında geçmişteki eksikliklerin tekrardan dile getirilip eleştiri konusu edilmesiydi. Ki CHP bunu dile getiriyordu. İnce de bunu dile getirdi. Parlamentoyu işaret etti. Parlamentodan öte toplumun diğer kesimlerinin de sürece katılması lazım. Çözümü artık toplumun bütün kesimleri birlikte üretmeli. Parlamento önemli bir adres. Kimse bunu yadsımadı. Geçmişte de bunu kimse yadsımadı. Parlamentodan bununla ilgili yasalar çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi de o zaman parlamentodaydı. Ama bunu çok daha geniş, çok daha demokratik bir ortama taşımak, toplumun bütün kesimlerini buna katmak önem taşıyor.
Fakat Kürt sorunu adını koyma aşamasında değiliz. Kürt sorununun adı çoktan kondu. Çözüm konusunda adım atmak aşamasındayız ve her şeye yeniden başlamayalım. Geçmişteki yaptıklarımızdan, deneyimlerimizden, çabalarımızdan gerekli dersleri çıkartalım. Yanlışları düzeltelim ama iyi yaptığımız şeylerin üzerine de yeni iyilikler katarak yol alalım. Yoksa her şeyi sıfırlamak anlamında katılmıyorum. Ama önemli bir adım olarak görüyorum. Ve bütün bu deneyimlerden çıkartacağımız sonuçlarla, şimdi çözüm konusunda önümüzdeki dönem, Türkiye halkları, Türkiye emekçileri, Türkiye kadınları, sokaktaki herkes inanıyorum ki yan yana gelecek. Bu aslında Türkiye’nin barış mücadelesidir.