İnsan hakkı savunucuları Meclis önünde adalet talep etti: '12 eylül mahkemeleri daha adaletliydi'

Mahpus aileleri ve barış akademisyenlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Meclis önünde bir araya gelerek adalet talep etti. KHK’liler Platformu adına söz alan Emin Korkmaz "12 Eylül mahkemeleri daha adaletliydi" dedi.

İnsan hakkı savunucuları Meclis önünde adalet talep etti: '12 eylül mahkemeleri daha adaletliydi'

Artı Gerçek - Ekmek ve Adalet Çalışma Grubu, mahpus aileleri, 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, insan hakları savunucuları, KHK’liler ve Barış Akademisyenlerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Meclis Çankaya Kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerinin de katıldığı açıklamada çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı.

Açıklamada, “Tecrit insanlık suçudur”, “Siyasi yargılamalara son verilsin" “10 Ekim’i unutmayacağız” ve “KHK’lar gidecek biz kalacağız” dövizleri kaldırıldı.

'ADALET ARAYIŞIMIZ HALA DEVAM EDİYOR'

Eylemde İlk olarak konuşan Barış Akademisyeni Yasemin Özgün, 2016 yılından itibaren çok sayıda akademisyenin işsizliğe ve açlığa mahkûm bırakıldığını hatırlatırken, “Kendimizi uzun yıllar süren bir mücadelenin içinde bulduk. Hala pek çok arkadaşımız mahkeme kararıyla dönmeyi bekliyor. Pek çok arkadaşımız bu hukuksuzluklara mücadelesini sürdürüyor. Adalet arayışımız hala devam ediyor. 2016’dan bu yana yaklaşık 8-9 yıl geçti ve bu haksızlık, hukuksuzluk tüm boyutlarıyla devam etmekte pek çok arkadaşımız tam zamanlı işlerde çalışamıyorlar. Var olan sistem içerisinde kendilerine yer bulamıyorlar ve öğrencilerinden, akademiden ve barış mücadelesinden uzaklaştırılmaya çalışıldılar ama mücadelemiz sürecek bütün arkadaşlarımız dönene kadar” dedi.

‘12 EYLÜL MAHKEMELERİ DAHA ADALETLİYDİ’

Sonrasında KHK’liler Platformu adına söz alan Emin Korkmaz, sorunların çözümü olarak Meclis’i işaret etti. Korkmaz, “Sadece barış istedikleri için sadece sendikal eylemlere katıldıkları için sadece çocuğunu dershaneye gönderdiği veya sendika üyesi olduğu için ceza alanlar da adil bir şekilde yeniden yargılanacaklar. Bu kadar düşman hukuku olamaz. Ben 12 Eylül’ü de yaşadım 12 Eylül’de sadece 4 yıl süren bir süreç vardı. O dönemki mahkemeler dahi buradan daha adaletliydi” diye konuştu.

MAHPUS YAKINI: HASTA TUTUKLULARI SERBEST BIRAKIN

Ardından konuşan Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği’nden (AATUHAY-DER) Refika Akın, hasta tutsak kız kardeşi Gulazer Akın'ın 28 yıldır cezaevinde olduğunu söyleyerek, “Hasta tutukluları bırakın” çağrısında bulundu. Refika Akın, “Bizi dövdüler, çocuklarımızı sürdüler biz yine barış istiyoruz. İlla ölümlerini mi bekliyorlar. Yeter. Biz de insanız” dedi. Konuşmanın ardından “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” sloganları atıldı. (MA)