İstanbul'un tek kadın adayı: İstanbul'u emeğin başkenti olarak görüyoruz

EHP'li Özge Akman toplumun siyasi konuları yok sayılarak herhangi bir seçim sürecinin asla kazanılamayacağını söyledi.

İstanbul'un tek kadın adayı: İstanbul'u emeğin başkenti olarak görüyoruz

Yerel seçimlere sayılı günler kala Emekçi Hareket Partisi (EHP), İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığına Özge Akman'ı gösterdi.

TEKEL işçisi bir ailenin üyesi olan Özge Akman, genç bir kadın olarak toplumsal sorunlar, emek, kadın ve gençlik mücadelesinde aktif olarak çalışma yürüttüğü kentten aday olma gerekçelerini Mezopotamya Ajansı'ndan Necla Demir'e anlattı.

'EMEĞİN BAŞKENTİ İSTANBUL’DAN GİRİŞ YAPALIM İSTEDİK’

En önemli gündemlerinden birinin ülkede yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda 'AKP’den kurtulmak' olduğunu belirten Akman, ancak ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte emekçilerin sesini dile getirmenin daha büyük bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi:

"Bizler bu emekçilerin içinden gelen insanlarız, çocuklarıyız. Mevcut krizlerden en çok etkilenenleriz. Bu toplumda kadınlar istihdam gücü olarak bile sayılmıyor. Benim öğrencilik yıllarım çalışma hayatı içerisinde geçti. Kaldı ki büyük işsizlik, yoksulluk gibi süreçlerin gelmesi bu gündemi bizim açımızdan da en önemli sıraya getirdi. Toplumsal muhalefet içerisinde az dile getirilmesinden ve içerisinde yaşayanlar olarak gündeme getirme ihtiyacı duyduk. Bunun en üst sıradan gündeme gelmesi için de bir seçim süreci içerisinde olmasını istedik. Emeğin başkenti olarak gördüğümüz İstanbul’dan giriş yaparak emekçilerin sorununu kriz gündemiyle ele alalım dedik. Bu yüzden de kendi adayımızı belirledik."

'İSTANBUL İKTİDAR SINIRLARI İÇERİSİNDE KAZANILAMAZ’

AKP ve CHP başta olmak üzere siyasi partilerin seçim gündemleri ve stratejilerine dair de konuşan Akman, siyasi iktidarın ekonomik kriz gündemini geçiştirmek isrediğini, seçim sonrasına atmak istediğini belirtti:

"AKP, Binali Yıldırım gibi birini aday göstermesinin sebebi seçimde fiziki olarak çok büyük bir emek sarf etmeden seçimde İstanbul’u kazanabileceği bir yer olarak da düşünmesi. Bu bağlamıyla da ekonomik kriz gündemini geçiştirmek, seçim sonrasına atmak istiyorlar. Çünkü AKP çok ciddi bir sıkışıklığın içerisinde. Bunu ortadan kaldıracak olan güç şu an kendisinde yok. Yoksulluk ve pahalılığın kendi seçmenlerinde de bir karşılığı ve aynı zamanda itirazları da var. CHP açısından ise tam buna karşılık getirilen bir siyaset tarzı yok ortada. Mesela Ekrem İmamoğlu gibi bir figürün ‘ben siyasetle ilgilenmiyorum, siyaset Ankara’dan yürütülür, biz İstanbul’daki konularla ilgilenelim’ tarzdaki gidişatı aslında ne AKP’ye itiraz eden seçmene sesleniyor ne de kendince AKP’den kurtulmak isteyen demokratlara sesleniyor. Bu aslında bir çeşit siyasetsizlik. Bizim iddiamız ise şu; toplumun siyasi konuları konuşulamadan, bunlar yok sayılarak herhangi bir seçimli süreç asla kazanılamaz. İstanbul iktidar sınırları çerçevesinde kalarak kazanılabilecek bir kent değil. Kaldı ki Türkiye’nin hiçbir ili bu pozisyonda değil. Burada muhalefetin kendince bu ekonomik kriz gündemini, bu memleketteki ezilen halklar ile de ilgili hiçbir sorunu önüne almaması ve hatta tamamen reddetmesi milliyetçi bloğa yaslanması ve oradan oy isteyen bir pozisyona gelmesi ciddi tartışma konusu."

'KRİZİ GÜNDEME GETİRECEĞİZ'

Toplumun en çok konuştuğu ekonomik krizin gündemin hiçbir yerinde yer almadığını söyleyen Akman, krizin adının bile anılmadığı bir süreçte kendilerini bu gündem ekseninde ayrıştırdıklarını düşünüyor:

"Çünkü artık toplumun kutupları sadece kendi güncel siyasete dair itirazlarına yönelik kutuplardan çıkmıştır. Emek gündemi ve geçim derdi birinci sıraya gelmiştir. Biz de EHP olarak bu gündemleri birbirinden ayrıştırmayı doğru bulmuyoruz. Her ne olursa olsun EHP’nin temel politikası doğrultusunda kriz gündemini gündeme getirmemiz gerekirdi. Bu seçimde ‘Hiçbir şey yapmadan da olur’ gibi bir eğilime gelmek AKP’nin ekmeğine esasen yağ sürmek olurdu diye düşündük."

‘PARTİLER KADIN ADAYLAR KONUSUNDA SINIFTA KALDI’

Siyasi partilerin kadın belediye adaylıkları konusunda da yine sınıfta kaldığını hatırlatan Akman şunları ifade etti: "İstanbul’da ilk kadın belediye başkan adaylığına başvuran da biziz. Bu önemli. Çünkü toplumsal siyaset içerisinde kadınlar ikinci planda tutuluyor. ‘Kadınlar aday olmak istemiyor’ diye yorumlar da geldi. Bu toplumun yarısı kadınlar. Siyasi partiler bu toplumun yarısını oluşturan kadınların kendilerini nasıl seçmelerini bekliyorlar? Kadınları anlayan ve anlayış gösteren siyaset tarzını benimsediklerini söylüyorlar ama bizim anlaşılmaya ihtiyacımız yok ki. Kadınların var olduğunu gösteren şeylere ihtiyacımız var ve kadınlar var. İşte ben de bu adaylardan biriyim. En önemli konumuz emek gündemi olabilir ama yıllarca biz kadın hareketinin içerisinde var olduk. Yerel yönetimler konusunda kadınlarla ilgili çokça açık varken, İstanbul en çok kadının öldürüldüğü ve güvensiz şehir iken bu hepimizin gündemi olmalı. Kadınların yaşam mücadelelerinden tutun da siyaset alanında bulunmalarına kadar tüm meseleler en önemli gündemlerden. Bu açıdan kadınların sesini de dile getirmek için varız."

‘EŞBAŞKANLIK BATIDA DA UYGULANABİLİR’

Akman, Kürt kentlerinde kayyumlar atanana kadar eşbaşkanlık sisteminin çok iyi işlere imza attığını ve bu sistemin aynı şekilde batıdaki belediyelerde de hayata geçirilebileceği dile getirdi. Eşbankanlığın kadınların siyasette teşvik edici bir yerde olduğuna dikkat çeken Akman, "Eşbaşkanlık sistemi tüm adayları erkek olan siyasi partiler açısından gündeme alınması gereken bir konu. Kazanılması kesin bir sürü ilçe var. Buralarda kadın adaylar teşvik edilemez miydi? Ama erkek egemen politikanın sürdürülmesi anlamında böyle değerlendirmiyorlar. Kazanılmış Kürt illerindeki örnek de önemlidir ve yerinden yönetimin geliştirici biçimleri değerlendirme altında tutulmalı" diye belirtti.

‘BÜTÜN DUVARLAR VE MEYDANLAR BİZİM’

Akman son olarak, "Biz kendi elimizdeki imkanlarla üst düzeyde seçim çalışması planlayacağız. İstanbul’un girilmedik sokağını ve çalınmadık kapısını bırakmayacağız. 39 ilçeyi önümüze koyacağız ve bunların hepsinde bir çalışma planı yapacağız. İstanbul’un sorunlarını konuşacağımız ve birlikte karar alabileceğimiz bir seçim çalışması olacak. Billboardlarımız olamayabilir ama bütün duvarlar bizim. Paramız pulumuz olamayabilir ama bütün meydanlar bizim. Televizyonlarımız olmayabilir ama her kapısını çalacağımız halkımız bizim. Elimizden geleni canla başla çalışıp uygulayacağız" diye konuştu.

ekonomik kriz