İsveç’in NATO üyeliği görüşmeleri TBMM komisyonunda ertelendi

İsveç’in NATO üyeliği görüşmeleri TBMM komisyonunda ertelendi
İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Dışişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerine başlandı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından, 'Müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması' gerekçesiyle, toplantı ertelendi.

Artı Gerçek - İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Dışişleri Komisyonu'ndaki ilk görüşmesinde karar çıkmadı. Önümüzdeki hafta içi yeni görüşme tarihi belirlenecek.

Teklifin kabul edilmesi halinde protokol Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelecek.

KOMİSYON OKTAY BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

TBMM Dışişleri Komisyonu bugün, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Komisyonunun bugünkü toplantısında, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerindeki müzakerelerin ertelenmesi kararlaştırıldı.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, uluslararası düzeyde derin bir değişim ve dönüşüm döneminden geçildiğini belirtti. Daha önce Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifinin kabul edildiğini anımsatan Akçapar, değişen güvenlik ortamının yarattığı bir durumunun söz konusu olduğunu belirtti.

BAKAN YARDIMCISI: İSVEÇ'İN TUTUMUNDA DEĞİŞİM VAR

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Baltıklar ve Kuzey coğrafyasının güvenliğinin NATO ittifakı için daha da önem teşkil ettiğine dikkati çeken Akçapar, "Bu bölgenin stratejik önemi haiz ülkelerinden olan İsveç, savaşın başlamasından sonra savunma ve güvenlik alanındaki tarafsızlık politikasını terk ederek NATO'ya katılma kararı almıştır. İsveç'in müstakbel müttefikimiz olarak ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını gözetmesi, ittifak ruhuyla hareket etmesi gerektiğini sürecin başından beri en üst düzeydi vurguladık" dedi.

PKK ve 'FETÖ'ye ilişkin İsveç'e bazı taleplerin iletildiğini belirten Akçapar "İsveç'in bu süreçte geçirdiği dönüşüme ve attığı adımlara baktığımızda İsveç hükümeti ve kamuoyu ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını daha iyi anlamaya başladı. Bu süreçte hem hükümet hem de kamuoyu düzeyinde eksik yaklaşımlar sorgulandı ve özeleştiri dönemi başladı. Örgüt baskı altındadır" ifadelerini kullandı. Akçapar, bu dönüşümü İsveç hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalardan gördüklerini, İsveçli yetkililerin bir paradigma değişikliğine gittiklerini her vesileyle dile getirdiklerini söyledi.

YOL HARİTASI SUNULACAK

İsveç'in ikili temaslar çerçevesinde yol haritası taslağını hazırladığını Türkiye'ye bildirdiğini dile getiren Akçapar, İsveç'in, süreç içerisinde sorumluluklarını ve hangi adımlarını atacaklarını içeren bir yol haritasını Türkiye'ye sunacağını belirtti.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından AK Parti milletvekillerinin kabul edilen önergesiyle müzakerelerin ertelenmesi kararı alındı. Önergede, "Görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle teklifin maddelerine geçilmemesi ve sonlandırılması" ifadeleri yer aldı.

ZORLU: ŞERH KOYDUK

Öte yandan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, söz konusu teklifin geri çekilmesini istediklerini, aksi halde şerh koyacaklarını söyledi.

Zorlu, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Bugün İsveç’in üyeliğine ilişkin teklifin görüşüldüğü TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında, İYİ Parti komisyon üyeleri olarak, Türkiye’nin talep ve kaygılarını giderecek adımlar konusundaki sorularımıza Dışişleri Bakanlığı tarafından tatmin edici yanıtlar verilememesi ve bizim dışımızda bir ülkenin de hala onay sürecini devam ettirmesi sebebiyle söz konusu teklifin geri çekilmesini, değilse şerh koyacağımızı açıkladık. Yapılan görüşmelerin ardından Komisyon toplantısı belirlenmemiş bir tarihe ertelendi." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar