'İttifak içinde ittifak' zor görünüyor: Çatı partide uzlaşılamıyor, takvim sıkıştı

'İttifak içinde ittifak' zor görünüyor: Çatı partide uzlaşılamıyor, takvim sıkıştı
‘İttifak içi ittifak’ görüşmelerinde henüz sonuca ulaşılamadı. Çatı parti konusunda uzlaşıya varılamazken, Gelecek Partililere göre listelerin teslimine bir hafta kala böyle bir mutabakat sağlanması zor görünüyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Millet İttifakı vekil listelerini hazırlamak için çalışmalarını sürdürürken; Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi arasında da 'ittifak içi ittifak' görüşmeleri de devam ediyor. Ancak ittifak görüşmelerine ilişkin resmi kararın 6 Nisan’da açıklanması beklenirken, Artı Gerçek’in edindiği bilgiye göre 'çatı parti' konusundaki farklılıklar ve sıkışan takvim nedeniyle uzlaşı zor görünüyor.

BABACAN EN FAZLA MİLLETVEKİLİ SAYISI ÇIKARTILMALI DEMİŞTİ

Saadet Partisi öneriyi “hem daha çok milletvekilini Meclis’e sokmak hem de sandık güvenliğini sağlamak için getirdiği” gerekçesiyle destekliyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, ittifak içi ittifak görüşmeleri için “Amaç; Millet İttifakı’nın toplamda en fazla milletvekili sayısını çıkarması. Bu da ancak seçim bölgesi bazında işbirlikleriyle mümkün” ifadelerini kullandı. Ancak 'üçlü ittifak' arasında devam eden görüşmeler kapsamında DEVA ve Gelecek partilerinin kurmayları, girecekleri ilk seçimde kendi logolarının yer almasının önemine vurgu yapıyor.

‘SONUÇ ALINMADI, GÖRÜŞMELER OLUMLU GİTMİYOR’

Bir süredir üç parti konuya ilişkin yoğun görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda hem genel başkanlar hem de genel başkan yardımcıları partiler arası temaslar gerçekleştiriyor. Görüşmelerin geldiği aşamaya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Gelecek Partililer, görüşmelerin olumlu sonuçlanmayacağı görüşünde. Listelerin teslim edilmesine bir hafta kala yeniden bir ittifak kurulmasının çok sağlıklı olmayacağını söyleyen üst düzey bir Gelecek Partili, “Görüşmeler devam etse de hala bir sonuç alınmış değil. Üç parti arasında karar alındıktan sonra bu karar CHP ve İYİ Parti ile görüşülecek. Ortak bir karar verilmesi durumunda da kamuoyuna sunulacak” dedi.

‘GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ’

Bu saat itibariyle ittifakın kurulmasının zor olduğunu söyleyen aynı partili, “Şu an gündemimizde böyle bir şey yok. Biz başından bu yana ittifakın kurulmasını olumlu görüyorduk ancak DEVA Partisi olumsuz bakıyordu. Genel başkanımız böyle bir öneride bulunmuştu ve sonuç alamamıştık. Şimdi son viraja girdikten sonra böyle bir ittifak kurmanın da sağlıklı olduğuna inanmıyoruz ve bu görüşmelerden de sonuç almayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

ÇATI PARTİ KONUSUNDA UZLAŞI SAĞLANAMIYOR

Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek partilerinin adaylarının Saadet listelerinden girmesini öneriyor. Ancak Gelecek ve DEVA partileri seçime kendi logolarıyla girmek istiyor. Özellikle çatı parti olma konusunda üçlü görüşmelerde bir uzlaşı sağlanamadı. Artı Gerçek’e konuşan Saadet Partili üst düzey bir isim, “Çatı parti konusunda uzlaşı şu an itibariyle çözülmedi ancak bu durum her an değişebilir” dedi.

Öne Çıkanlar