İttifakların seçim stratejisi netleşiyor: En yoğun görüşmeler Millet İttifakı'nda

İttifakların seçim stratejisi netleşiyor: En yoğun görüşmeler Millet İttifakı'nda
Emek ve Özgürlük İttifakı'nda, EMEP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girme kararı aldı. Millet İttifakı'nda 'İttifak içinde İttifak' görüşmeleri sürüyor. CHP ortak listeden, İYİ Parti ise güçlü olduğu illerde kendi listesinden girilmesinden yana.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Seçime 45 gün kala seçimlerin seçime hangi yöntemle girecekleri de netleşmeye başladı. 14 Mayıs’taki seçime 35 parti girmeye hak kazanırken, bu partilerin neredeyse yarısı seçimlerde ittifak olarak oy pusulasında yer almaya karar verdi. Peki seçime günler kala ittifak partileri seçime hangi yöntemle girecek?

EMEP KARARINI DEĞİŞTİRDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) liderleri ortak liste konusunda toplantı yapmış, uzlaşı sağlandığı açıklanmıştı. EMEP ve TİP kendi amblem ve listeleriyle seçime gireceklerini açıklamıştı. Ancak EMEP kararını değiştirerek, seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girme kararı aldı. İttifakın bir diğer bileşeni TİP’in kararında ise henüz bir değişiklik yaşanmadı. Artı Gerçek’e konuşan TİP’li yetkililer, seçime kendi logo ve listeleriyle gireceklerini söyledi.

MİLLET İTTİFAKI’NDA 'İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK' GÖRÜŞMELERİ

Millet İttifakı’nda da ortak liste çalışmaları sürüyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun önerisi üzerine Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile 'ittifak içinde ittifak' görüşmeleri sürdürüyor. Saadet Partisi, İttifak içinde ittifak önerisi olarak, çatı parti olarak kendisini önerdi. Gelecek Partisi bu öneriyi tümden reddetmezken, DEVA Partisi ise bu öneriye karşı çıktı. Bunun üzerine Saadet Partisi hangi ilde kim güçlüyse o partinin çatı partisi ile seçime girilmesin önerdi. Önümüzdeki günlerde konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılması da bekleniyor.

Artı Gerçek’e konuşan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi henüz görüşmelerde bir uzlaşıya varılmadığını söyledi. Edinilen bilgiye göre, DEVA Partisi ise ortak liste konusunda 1 Nisan tarihine kadar bir uzlaşı sağlanamaması durumunda 81 ilde kendi adayları ile seçime girme kararını alacak.

CHP EN ÇOK MİLLETVEKİLİ ÇIKARILACAK FORMÜLDEN YANA

CHP ise ortak liste formülünden yana; parlamentoda çoğunluğu sağlanması için en uygun yöntemin ortak listelerle seçimine gitmek olduğunu ve bu edenle baraj altında görünen ittifak partilerinin CHP listesinden girmesini savunuyor.

İYİ PARTİ ÖN SEÇİMDEN SONRA KARARINI VERECEK

İYİ Parti’nin seçime hangi yöntemle gireceğine ilişkin kararı netleşmedi. Artı Gerçek’e konuşan İyi Parti yetkililer dün yapılan ön seçime dikkat çekti ve “İyi Parti olarak ön seçimler gerçekleşmeden liste görüşmelerini doğru bulmuyoruz, bu nedenle ön seçim sonuçlarını bekleyeceğiz” açıklamasını yaptı. Ön seçim sonuçları ile önümüzdeki günlerde İYİ Parti de tavrını netleştirecek.

Kulislere yansıyan bilgiye göre İYİ Parti belli illerde CHP listelerinden secime girecek. Ancak İYİ Parti’nin güçlü olduğu illerde CHP’den İYİ Parti listelerinden seçime girmesini isteyecek. Bu kapsamda iki parti arasında da görüşmeler sürüyor.

CUMHUR İTTFİAKI’NDA YÖNTEM NETLEŞTİ

Cumhur İttifakı’nda da durum netleşmeye başladı. İttifak partilerinden yapılan açıklamaya göre Hüda-Par AKP listelerinden seçime girecek. İttifakın diğer partileri bu konuda resmî açıklamalar yaptı. Açıklamalar uyarınca MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi seçim yarışına kendi listeleri ve logolarıyla katılacak.

Seçime yeterlilik kazanan partiler, ittifaklar da dahil olmak üzere 10 Nisan tarihine kadar listeleri YSK'ya teslim etmesi gerekiyor.

Öne Çıkanlar