İYİ Parti: Erdoğan döneminin iflasıdır

İYİ Parti: Erdoğan döneminin iflasıdır
'Türkiye’de güven ortamı çökmüştür. Recep Tayyip Erdoğan döneminin iflasıdır. Bu dönem kapanmalıdır.'

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu düzenlediği basın toplantısında ekonomik gelişmelere ilişkin konuştu. "Maliyeti 2001 krizinden daha derin ve daha geniş çaplı bir kriz sürecini yavaşlatılmış olarak yaşıyoruz" diyen Tatlıoğlu, yaşanan krizin yavaşlatılmış olma sebebinin 2001 sonrası yapısal reform ve kurumların varlığı ve aşınma süresi olduğunu söyledi.

    

Tatlıoğlu, "Uzun süredir bu krizi yaşıyoruz ve artık bu krizde yeni aşamaya geldik. 2003 yılında 100 dolara aldığınız bir sepeti bugün bugün 65 dolara alıyoruz. 1994’de 78 dolarmış, 2001 krizinde 5 Nisan’da 67 dolara düşmüş, Haziran’da 85 dolarmış bu sepet, bugün 65 dolar" dedi.

Tatlıoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türkiye’nin brüt rezervlerin dış finansman ihtiyacını karşılama oranı 2019’da yüzde 64 iken, mayıs ortasında yüzde yüzde 49’a düştü.
Ocak-mayıs döneminde brüt rezervde 22 milyar dolarlık bir düşüş söz konusu. 2019 yılında finansman kalitesi zayıf.

Türkiye, 2020-21 döneminde GSYİH’nın yaklaşık yüzde 23’üne denk gelen yıllık gayri safi dış finansman ihtiyacı ile, küresel ve yerel yatırımcıların yatırımcı duyarlılığındaki olumsuz kaymalara karşı savunmasız. Brüt rezervler, 2019 sonunda yüzde 85’te iken 2020’nin mayıs ortasında yüzde 67. Dış finansman ihtiyacı ve düşük rezervler Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor.
Merkezi yönetim bütçe açığı, ocak-haziran döneminde, yani 2020 yılının ilk altı ayında 109.5 milyar liraya yükselmiştir. 2019’un aynı dönemine göre artış yüzde 39.3.

'İŞ BULMA ÜMİDİ OLMADIĞI İÇİN İŞ BULAMAYANLAR VAR'

İstihdamda olanlar ile iş arayanların toplamı olan iş gücünün, çalışabilir nüfus içindeki payı hızla düşüyor. İş gücüne katılma oranı nisanda yüzde 47.5’e geriledi. Bu oranla, sekiz yıl geriye gitmiş oluyoruz.

İş bulma ümidi olmadığı için iş aramayanlar var. Bu vatandaşlarımızın sayısı aralıkta 800 bin iken, nisan ayı itibariyle 1.3 milyona ulaştı.
‘Ne eğitim gören ne iş sahibi olan ve iş de aramayan’ 15-24 yaşları arasındaki gençlerin sayısı, tam 3 milyon 400 bin.

Son beş ayda iş aramadığı için işsiz olarak kayda geçmeyenlerin sayısı ise 2.3 milyon.

'ERDOĞAN DÖNEMİNİN İFLASIDIR'

Bu sürecin iki temel çözümü olduğunu söyleyen Tatlıoğlu, şunları söyledi: "Birisi kısa vadeli seçime kadar yapılacak birisi de seçimle beraber yapılacaklardır. Türkiye’de güven ortamı çökmüştür. Recep Tayyip Erdoğan döneminin iflasıdır. Bu dönem kapanmalıdır. Seçime kadar derhal Merkez Bankası ekonomi yönetimi 1. ve 2. derecedeki tüm kadroları ve ekonominin yöneticileri değişmelidir. Sosyal güvenlik reformu ve Türkiye Varlık Fonu’nun denetime tabi tutulması, bunun iyi yönetişim şeklinde bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.

Türkiye’nin Türk lirasına sahip çıkılması konusunda kısa dönem adımları atılmalıdır. Bunun için hızla Sayın Erdoğan ve ekibi bütüncül bir plan çerçevesinde bütçenin revizyonu ve ek bütçeyi Meclis’e getirmelidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar