Jeremy Corbyn'den Selahattin Demirtaş'a teşekkür mesajı

Jeremy Corbyn'den Selahattin Demirtaş'a teşekkür mesajı
İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde Londra'nın Islıngton North bölgesinden aday olan sosyalist siyasetçi Jeremy Corbyn için Selahattin Demirtaş da destek mesajı paylaştı. Corbyn, Demirtaş'a sosyal medyadan yaptığı paylaşımla teşekkür etti.

Artı Gerçek - Britanya İşçi Partisi'nin (Labor Party) Keir Starmer'dan önceki lideri Jeremy Corbyn, İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılacak genel seçimlere, 1983'ten beri parlementoda milletvekili olarak temsil ettiği Kuzey Londra'nın Islıngton North bölgesinden bağımsız aday olarak katılacak.

Seçimlerde İngiltere'deki Türkiyeli göçmenlerin de Corbyn'i desteklemesi için yapılan çağrılara, Edine Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı.

ERKAN BAŞ VE MEHMET ALİ ALABORA DA DESTEK ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Emek mücadelesine, İngiltere'deki göçmenlerin, azınlıkların haklarına ve Filistin meselesine olan duyarlılığıyla tanınan Corbyn için aralarında Mehmet Ali Alabora ve Türkiye İşçi Partisi lideri Erkan Baş'ın da olduğu pek çok isim seçim kampanyasında Islıngton North'un mahallelerinde yaşayan Türkiyeli göçmenlerden oy istemişti.

Jeremy Corbyn, Selahattin Demirtaş'ın Edirne Cezaevi'nden gönderdiği destek mektubunun Türkçe ve İngilizce versiyonlarının fotoğrafıyla birlikte paylaştığı mesajında, şu ifadeleri kullandı: "Haksız bir şekilde tutukluğunun devam ettiği Türk hapishanesinden yazdığı destek mektubu için Selahattin Demirtaş'a teşekkürler. Türkiye'de - ve dünya çapında - özgürlük, barış ve adalet için yürütülen mücadele galebe çalmalı."

İŞÇİ PARTİSİ ÜYELİĞİ ASKIYA ALINMIŞTI, SEÇİMLERE BAĞIMSIZ KATILACAK

Ekim 2020'de "Yahudi düşmanlığı" iddiasıyla yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle İşçi Partisi üyeliği askıya alınan Corbyn, bu seçimlere parti çatısı altında değil, tamamen bağımsız katılacak. Corbyn, Mart 2023'te partisinin milletvekili adayı olmasını yasaklama kararı almasının ardından bu kararı aldı.

CORBYN'İN İSTİFASI VE ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMA SÜRECİ

Britanya ana muhalefet partisi İşçi Partisi'nin dört yıl boyunca liderliğini yapan Jeremy Corbyn'in liderliğinde gidilen 2019 genel seçiminde İşçi Partisi'nin oyu yüzde 32'ye gerilemiş, seçimi kazanan Muhafazakâr Parti, Parlamento'da yeniden çoğunluğu elde etmişti.

Corbyn bu sonuç üzerine istifa etmiş, Nisan 2020'de Keir Starmer İşçi Partisi'nin yeni lideri seçilmişti. Corbyn'in parti üyeliği, Ekim 2020'de "Yahudi düşmanlığı" iddiasıyla yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle askıya alınmıştı.

Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, "Yahudi düşmanlığı içeren ırkçılığa karşı tavır almada İşçi Partisi'nin ciddi kusurları olduğu" sonucuna varmış, şikayetlerin ele alınması sürecinde Corbyn'in ofisinin "siyasi müdahalede" bulunduğunu kaydetmiş, Corbyn ise "İşçi Partisi'ndeki Yahudi düşmanlığı siyasi nedenlerle ciddi biçimde abartılıyor" demişti.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, 24 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamayla ülkesinin 4 Temmuz'da erken seçime gideceğini duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar