Kadın siyasetçilerden Kışanak için çağrı: Derhal serbest bırakılmalı

Kadın siyasetçilerden Kışanak için çağrı: Derhal serbest bırakılmalı
HEDEP, DBP ve TJA, Kışanak'ın serbest bırakılması çağrısında bulunarak HDP vekili Kaya'nın tutuklanmasına da tepki gösterdi: "İktidarın Kürt düşmanlığının uygulayıcısı konumundaki yargı mekanizması, örgütlü kadın kimliğini kriminalize etmeyi amaçlıyor."

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), uzun tutukluluk süresi dolan Kürt siyasetçi Gültan Kışanak'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Kadın siyasetçiler eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın da tutuklanmasına tepki gösterdi.

HEDEP Diyarbakır İl Binasında yapılan açıklamanın Kürtçesini yerine kayyım atanan Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Naşide Toprak, Türkçesini ise HEDEP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin okudu.

Kürt kadın hareketine yönelik gözaltı ve tutuklamalarının saldırı politikasının bir sonucu olduğunu söyleyen HEDEP İl Eşbaşkanı Tekin, "Bugün iktidarın Kürt düşmanlığının uygulayıcısı konumundaki yargı mekanizması, Kobanê Kumpas Davası ile esasında kadının örgütlü gücü ve mücadelesinin toplumda yarattığı gücü kırma, kayyım rejimiyle yok edemediği örgütlü kadın kimliğini kriminalize etmeyi amaçlamaktadır. Ve biz kadınlar olarak sahip olduğumuz kararlılık, inanç ve örgütlülüğümüzden korkun diyoruz" dedi.

'GÜLTAN KIŞANAK REHİN TUTULUYOR'

Gültan Kışanak'ın tutukluluk süresinin dolduğunu vurgulayan Tekin, "Bugün 168 kadının yargılandığı, siyasi yasak istendiği HDP Kapatma Davası ve Kobanê Kumpas Davası kapsamında da yargılanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanımız, yoldaşımız ve TJA aktivisti Gültan Kışanak, antidemokratik, mevcut anayasa kapsamında dahi öngörülen tutukluluk süresi olan yedi yılı aşmasına rağmen rehin tutulmaya devam ediliyor. Yedi yılın dahi istisnai tutukluluk süresi olduğu göz önüne alındığında Gültan’ın derhal bırakılması gerekmektedir. Hukuksuzluğu, cezasızlığı bir yönetme biçimi olarak başta kadınlar olmak üzere tüm topluma dayatan gerici faşist iktidarı ve yargısını kendi iç mevzuatını derhal uygulamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

HÜDA KAYA'NIN TUTUKLANMASINA TEPKİ

Tekin, eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın tutuklanmasının demokratik siyasete yönelik saldırının değişmediğini gösterdiğini söyledi.

Tekin, "Biz kadınlar olarak diyoruz ki; içeride, dışarıda yaşamı tecrit altında tutmaya çalışan gerici faşişt AKP-MHP iktidarına karşı hepimiz Gültan Kışanak’ız, Sabahat Tuncel’iz, Ayla Akat Ata’yız, Mukaddes Kubilay, Sara Kaya, Dilek Hatipoğlu, Zeynep Bingöl, Leyla Güven, Sabite Ekinci, Hülya Alökmen, Nurhayat Altun, Rojbin Çetin, Ayşe Gökkan’ız… Nice kadın yoldaşımızın mücadele kararlılığıyla aynı duyguda, aynı örgütlülükteyiz. Nefesimizin yettiği, sesimizin ulaştığı her yerde ve daima 'jin, jiyan, azadî' (demeye devam edeceğiz" dedi.

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

HEDEP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü avukat Cemile Turhallı Balsak ise Kobani Davasında savunmalara müdahale edildiğini ve süre sınırlaması getirildiğini vurguladı.

Balsak, "Seçme ve seçilme hakkı yargı kılıfıyla ihlal edilmeye devam ediliyor. Böyle bir yargı şiddeti var kadınlar karşısında. Bugün Hüda Kaya'nın ifadesi tüm Türkiye’ye mesaj vermesi açısından çok değerlidir. 'Hak mücadelesi bir ibadet kadar değerlidir' diyor Hüda Kaya. Bunun için Bugün Hüda Kaya tutuklanıyor. Bizler Kürt kadınlar olarak bu kazanımları sürdürmeye devam edeceğiz ve bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar