Kayyım nöbeti: İktidar meşruluğunu yitirmiştir

Kayyım nöbeti: İktidar meşruluğunu yitirmiştir
Kayyım nöbetleri İzmir ve İstanbul'da devam etti. Eylemde "Sandığa ve seçmen iradesine saygı duymayan bir iktidar artık meşruluğunu yitirmiştir" denildi.

Artı Gerçek - Kayyıma karşı nöbet eylemleri İzmir ve İstanbul'da sürdürüldü. Eylemlerde Kürtlerin seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığına vurgu yapılarak mücadelenin süreceği mesajı verildi.

İZMİR

Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) Sümerbank önünde kayyıma karşı başlattığı "Adalet Nöbeti" bu hafta da sürdü.

Çok sayıda kurum temsilcisi ve yurttaşın katıldığı eylemde, ”Kayyıma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlükler giyildi. Eylemde, “Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz” pankartı açılarak “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyımları kabul etmiyoruz” dövizleri taşındı. Kitle sık sık “Bijî berxwedana Colemêrg”, “Kayyım darbedir, darbeye hayır” ve “Hakkari diren İzmir seninle” sloganları attı.

'KAYYIM YOK HÜKMÜNDEDİR'

Eylemde konuşan TİP İzmir İl Yöneticisi Sena Yazıbağlı, AKP ve MHP tarafından hukuksuz bir şekilde kayyım atandığını vurgulayarak, "Bu hukuksuzluğun ve irade gaspının karşısındayız. Ismarlama suçlarla bir halkın iradesi gasp edilemez. Sandığa ve seçmen iradesine saygı duymayan bir iktidar artık meşruluğunu yitirmiştir. Seçilmişlerin yerine atanmışlar atanamaz. Kayyum anlayışın kendisi demokratik bir hukuk devletinde yok hükmündedir" dedi.

SÖMÜRGE POLİTİKASI

Sosyalit Mücadele İnisiyatifi üyesi Tuğçe Kızıldemir de kayyım atamalarının provasının Van'da yapıldığını anımsatarak, buradaki direniş sonucu Van'daki irade gaspının önüne geçildiğini anımsattı. Aynı direnişin şuanda Hakkari için sürdürüldüğünü söyleyen Kızıldemir, halkın iradesine yönelik kayyım zihniyetinin sömürge politikasından bağımsız olmadığını aktardı.

DAD AŞURE PAY ETTİ

Konuşmaların ardından Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Muharrem Ayı nedeniyle Adalet Nöbeti'nde aşure pay etti. Aşurenin pay edilmesinin ardından konuşan DAD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Fırat Dikmen, "Kürt halkının iradesine ve Alevi kurumlarına kayyım atayanlar aynı yezid zihniyettendir. Bu zihniyete karşı Hüseyni duruşu sergileyerek canların yanındayız. Bu lokmalarımızı hem birliğimizin hem de beraberliğimizin yerine getirilmesine vesile olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet 41'inci gününde devam etti. "Kayyım defol" tişörtlerinin giyildiği eylemde, “Taksim Hakkari bizim, 1 Mayıs’a özgürlük, kayyım defol” ve "Hakkari için İstanbul nöbette" pankartları açıldı. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana Colemêrg’ê” ve “Kayyımlar gidecek biz kalacağız” sloganları atıldı.

Eylemde ilk sözü alan emekli öğretmen Hulusi Zeybel, kayyımın demokrasiyi yok saymak olduğunu ifade etti. Ardından DEM Parti Başakşehir İlçe Eş Başkanı Yunus Önal söz aldı. “Kayyım zihniyeti gidene kadar biz bu direnişe devam edeceğiz” diyerek sözlerine başlayan Önal, “Kürt olduğum için Türkiye’nin batısında devamlı faşizme maruz kaldım ve şu an geldiğimiz süreçte 2024 yılındayız bu ülkede Kürtler’in seçme ve seçilme hakkı olmadığını görüyoruz. 21’inci yüzyılda, uzay çağında uzaydan, teknolojiden, bilimden, felsefeden, tarihten konuşmamız gerekirken biz şu süreçte Kürtler’in seçme ve seçimi hakkın olmadığını konuşuyoruz. Bu çok büyük bir utançtır, bu utancı faşizmi bu ülkeye getiren AKP ve MHP faşizmi tarihin çöplüğünde kendini bulacaktır” ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar