'Kayyumunuza da zıkkımınıza da hayır'

'Kayyumunuza da zıkkımınıza da hayır'
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, anayasa paketinin kabul edilmesi halinde bütün yetkilerin tek kişi de toplanacağını belirterek, "Sonra seçilmişlerin yerine...

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, anayasa paketinin kabul edilmesi halinde bütün yetkilerin tek kişi de toplanacağını belirterek, "Sonra seçilmişlerin yerine kayyum atayacaklar. Ha kayyum ha zıkkım. Kayyumunuza da zıkkımınıza da Hayır" dedi.

Baydemir, "Kanla yeni bir iktidar yarattılar. 6 milyon insanın oyunu almış HDP’ye karşı dokunulmazlıkları kaldırılarak bir darbe gerçekleştirdiler. Yetmedi milletvekillerimizi, eş sözcülerimizi ve parti sözcümüzü cezaevine attılar. Buradan içerideki başta eş başkanlarımız olmak üzere milletvekillerine binlerce kez selam olsun" dedi.  HDP’de zorunlu görev değişimi yapıldığını belirten Baydemir, en kısa sürede olması gerektiği gibi HDP Eş Genel Başkalarının grup toplantılarını yapması temennisinde bulundu. Baydemir, "Simalar değişse de asla ve kata direniş ve özgürlük ruhunu yok edemeyeceksiniz. Bu kürsü asla susmayacaktır. Sözümüzü mutlaka ben insanım diyen herkese ulaştırmanın gayreti içinde olacağız" dedi.

CEZAEVİNDEKİ KADINLARA SELAM

Direndikleri için cezaevine atılan ve aralarında 70 yaşındaki kadınların da bulunduğu cezaevindeki kadınların 8 Mart’ını kutlayan Baydemir, Figen Yüksekdağ ve kadın vekillerini de unutmadı. Kadına yönelik şiddeti eleştiren Baydemir, bunu reva gören siyasilerden de siyasi parti çıkmayacağını belirterek, "Bunlar ancak ve ancak hödük olurlar" dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal kararlarına sahip çıkmadığının altını çizen ve hukukun herkese lazım olacağını hatırlatan Baydemir, "Hukuk ve adalet bir gün onlara da lazım olacak. Ant olsun ki bizler onlar gibi adaletsiz olmayacağız" diye konuştu.

‘DİYARBAKIRLI NENO’DAN FARKLARI YOK'

"Ne diyorlar Almanya için faşizm diyorlar. Süphanallah…" diye konuşan Baydemir, iktidarın bu durumdan da mağduriyet çıkarmaya çalıştığını belirterek, "Bunların hali neno yetim sahibi politikasıdır. Her şeyden mağdur oluyorlar" dedi. Baydemir daha sonra Diyarbakırlı Neno’nun hikayesini şöyle anlattı: "İnsanlara el açarak yardım topluyordu ve neno yetim sahibiydi. Yıllarca Neno hep yetim sahibiydi. Belediye Başkanı oldum Neno yetim sahibiydi. Bu yetimler hiç bitmedi. Neno hakkın rahmetine kavuştu ve geride bir servet bıraktı. 15 yıldır iktidardasınız mağdursunuz. Mitinglerimizi yasaklıyorsunuz, milletvekillerimizi tutukluyorsunuz, Şırnak’ı yerle bir ediyorsunuz yine mağdursunuz. Kusura bakmayın bu yüz teşhir oldu."

‘BURNUNUZ YANMIYORSA BİZ NE YAPALIM?'

Urfa’dan bir hikaye ile konuşmasını sürdüren Baydemir, "Bir amca biberleri kırarak, kokluyor bunlar acı değil demişti. Sonra biber sahibi kardeş benim biberlerim acı ama senin burnun yanmıyor demiş. Sizin burnunuz yanmıyor, biz ne yapalım Almanya ne yapsın" diyerek iktidara seslendi. Baydemir, Demirtaş’ın "İlla başkan olacaksan git Devlet beye başkan ol" sözlerini hatırlatarak ittifakla bunun gerçekleştiğini belirtti.

SANDIKLARI KORUMA ÇAĞRISI 

İktidarın işkenceyi savunduğunun altını çizen Baydemir, "İşkenceyi savunanlar müsveddenin kendisidir. Arkadaşlarımıza dedim ki bu müsveddeleri çöpe atalım kabul etmediler. Yok dediler çöp kirlenir. O zaman ne yapalım 16 Nisan’da bu müsveddeleri sandığa gömelim" diye konuştu. İktidarın anayasa değişikliğini savunamadığının altını çizerek, "18 yaşında seçilme yaşı getirdiklerini" belirten Baydemir, "Ne büyük devrim. Peki, siz 1 Kasım’da kaç genç milletvekili çıkardınız. Bu meclisin en geç grubu HDP’dir. Bu gençleri içeri attınız. En geç eş başkanları içeri attınız. Ferhat Encu’yu içeri attınız. Sizi gidi genç düşmanı, kadın düşmanları. Şimdi gençlere yem ve kanca atıyorsunuz. Aman ha gençler, aman ha kadınlar, anneler siz siz olun bunlara kanmayın" şeklinde konuştu. AK Parti’nin "kandırıldık" sözlerini değerlendiren Bayındır, "Herkesi kandırdılar. Şimdi bir kez daha toplumu kandırmaya çalışıyorlar. Şimdi önümüzde bir yol var. Hayır yolu, Hayırlı bir yol var. İnşallah bu yol hayırlı olur" dedi.
Sandığa ilişkin "hırsızlık" riskine dikkat çeken ve "Bunlar sabıkalı hırsızlardır" diyen Baydemir, 1 Kasım seçimlerinde de hırsızlık yaptıklarını belirterek, "İki ayaklı kedilerden sandığı korumak için bütün halkımıza sandığı koruma altına almaya çağırıyorum" dedi.

‘YETİM PARASI İLE KAMPANYA YÜRÜTÜYOR'


Erdoğan’ın yetim parası ile kampanya yürüttüğünü belirten Baydemir, öncelikle AK Partililerin yargılanması gerektiğinin altını çizdi. Baydemir, "Bu hesap dönecek. Kibrin gururun esiri olan, kendi çıkarlarını toplumun çıkarı önüne çıkaran bu siyasetçilerden çektiği kadar bu memleket başka bir şeyden çekmedi. Ne istediniz de bu toplum size vermedi. Yetmedi şimdi tek parti tek adam yönetimi inşaa etme arayışı içindeyiz. Buna hayır diyenleri baskılıyorsunuz, içeri atıyorsunuz. Demirtaş’ları, Yüksekdağ’ları içeride tutmaya devam ediyorsunuz. Hayır demek darbeye destekmiş, çukura düşmekmiş. Bi xwedê siz tepeden tırnağa faşizm çukurunun içindesiniz" dedi.  Anayasa değişiklik paketinde özgürlük, halkların hakkının yer almadığını belirten Baydemir, "Bizi yok sayan bu paket ile 12 Eylül anayasası arasında hiç fark yok. Al birini vur ötekisine. Hayır diyorum hayırlı olsun" dedi.

‘DERMAN DEĞİL FERMANDIR'

Paketin kabul edilmesi halinde bütün yetkilerin tek kişi de toplanacağını belirten Baydemir, "Sonra seçilmişlerin yerine kayyum atayacaklar. Ha kayyum ha zıkkım. Kayyumunuza da zıkkımınıza da Hayır" dedi. Çözüm süreciyle insanların bir birinin yüzüne bakmaya başladığını ancak iktidar için çözüm masasının devrildiğinin altını çizen Baydemir, iktidar uğruna kan ile yeni bir rejim kurulduğunu tekrarladı. Cemaatin "sınav sorusu" çalmakla suçlandığını hatırlatan belirten Baydemir, "Siz ne yapıyorsunuz? Deveyi hamuduyla yutuyorsunuz. Bu paket derman değil, bu paket fermandır. Ferman padişahınsa ‘Hayır’ deme hakkı hepimizindir" dedi.

‘BİR KEZ DAHA HAYIR DİYORUZ'

Paketin iki yıllık savaşı ve yıkım sürecinin halka onaylatmak, çözüm sürecinin oluşmamasının halka kabul ettirmek anlamına geldiğine getiren Baydemir, "Taybet anayı katledenlere, bir yudum su diyenleri öldürenlere bir kez daha hayır diyoruz" dedi. Paketi "fitne ve fesat paketi" olarak nitelendiren Baydemir, "Şengal’de yaşananlar buradaki fitne fesadın sonucudur. Kendilerinin yapamadıklarını fitne fesadı, Kürdün eliyle yapmaya çalışıyorlar. Hayır demek bu fitne ve fesada karşı çıkmaktır" dedi. Baydemir bir kez daha herkesi "Hayır" demeye çağırdı.

‘BU OYUN BOŞA ÇIKARTILMALI'

Daha sonra Kürtçe konuşan Baydemir, Şengal saldırılarına dikkat çekerek, "Êzidîler 74 fermana uğradı. Bir kez daha toprakları savunmalıyız. Bütün Kürtlere sesleniyoruz. Dedelerin ve babaların düşmanından çocuklarına dost olunmaz. Bu oyunu boşa çıkarmaya mecburuz" dedi. Kürt büyüklerinin isimlerini tek tek sayarak, "Onlar bize ne diyordu bir olun birlik olun bunu yapmak zorundayız" dedi.
Özgürlük halayını Diyarbakır’da, İstanbul’da ve Ankara’da çekeceklerini belirten Baydemir, "Bu halayda Eş Başkanımız Demirtaş sazıyla sözüyle, milletvekillerimiz belediye başkanlarımız bu halayın içinde olacaklar. Baydemir, "Gün ola hayrola, şerler def ola. 16 Nisan hayırlara vesile ola" dedi.

 

Öne Çıkanlar