Kılıçdaroğlu ile görüşen Suriyeliler: Söylediklerinizi yaparsanız ülkemize döneriz

Kılıçdaroğlu ile görüşen Suriyeliler: Söylediklerinizi yaparsanız ülkemize döneriz
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Kilis ziyaretinde Suriyeli sığınmacılarla görüştü ve partisinin Suriye politikasını anlattı. Suriyeli sığınmacılar, anlatılanların hayata geçirilmesi durumunda ülkelerine severek geri dönmeye kabul edeceklerini söyledi.

Seda TAŞKIN


KİLİS - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Kasım’da Suriye’ye en yakın illerden Kilis’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu Kilis programı çerçevesinde kentte bulunan Suriyeli sığınmacılarla da bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya 50’ye yakın Suriyeli katılırken, tercümanlığı CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yaptı.

Artı Gerçek’in edindiği bilgiye göre toplantıda Suriyeliler, talep ve sıkıntılarını Kılıçdaroğlu’na aktardı. Yaşadıkları sıkıntılar arasında ekonomik kriz de öne çıkan başlıklardandı. Suriyelilerin, “Türkiye çok pahalı, Suriye çok ucuz, bunu engelleyin” dediği öğrenildi.

SURİYELİLER ZAFER PARTİSİ'NDEN YAKINDI

Suriyelilerin CHP liderine aktardığı bir başka kaygı da Zafer Partisi'nin söylemleri oldu. Suriyeliler, “Biz buraya gelmek istemedik, zorunluluktan, yaşam koşullarımız orada ortadan kalktığı için buraya geldik. Bize orada bir yaşam imkânı sağlandığında elbette gideriz” diyerek Zafer Partisi'nin söylemleri ile ilgili endişelerini dile getirdi.

'BİZİ OTOBÜSLERE KOYUP GÖNDERECEK MİSİNİZ?'

Toplantıda bir Suriyeli Kılıçdaroğlu’na “Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz?” diye sordu. Kılıçdaroğlu bu soruya, “Öyle bir şey yok. Orada sizlere bir hayat kuracağız” yanıtını verdi.

CHP Lideri uzun uzun Suriye’de hayata geçirmeyi planladıklarını aktardı. Kılıçdaroğlu’nun aktardıklarının ardından salondan bulunan Suriyeliler, anlatılanların hayata geçirilmesi durumunda ülkelerine severek geri dönmeye kabul edeceklerini belirtti. Suriyeliler, “Bunlar yapılırsa biz kendi ülkemize gideriz” dedi.

CHP'NİN SURİYE POLİTİKASINI KİLİS'TE AÇIKLADI

Kılıçdaroğlu, Suriyelilerle yaptığı bu görüşme öncesinde yine Kilis’te yaptığı konuşmasında, Suriye politikasının detaylarını açıkladı. Suriye Yönetimi ile hemen masaya oturacaklarını söyleyen CHP lider şunları söyledi:

“Karşılıklı büyükelçilikler açacağız. Türkiye’deki Suriyeliler nedir, hangi pozisyondalar ve bunlar kendi ülkelerine hangi koşullarda gelebilirler, buradan tekrar Suriye’ye gittikleri zaman acaba orada can ve mal güvenlikleri sağlanacak mı, yoksa bunlar tekrar bir savaş ortamının içinde mi kendilerini bulacaklar? İlk büyükelçilikler açıldıktan sonra oturup konuşacağız ve tekrar kendi ülkelerine dönmeleri için can ve mal güvenliklerini sağlaması ile ilgili oturacağız, bir sözleşeme yapacağız. Bu sözleşme Suriye ve Türkiye arasında değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in de devreye girmesini isteyeceğiz."

‘SİYASAL MÜDAHALE VE BASKI OLMAYACAK’

CHP lideri ayrıca dönüşlerde Suriyelilerin can ve mal güvenliğinin sağlanacağı garantisini de verdi ve şöyle konuştu:

“Bu insanların can ve mal güvenliği gerekiyor. Can ve mal güvenliği için de bizim oturup bir protokol yapmamız lazım merkezi yönetimle, yani Suriye yönetimiyle. Ayrıca Birleşmiş Milletler’in de devreye girmesi lazım. Bunlar kendi ülkelerine geldiğinde, evlerine yerleştiklerinde bunlara herhangi bir siyasal müdahale ve baskı olmayacak, bu güvenliğini de alacağız."

Öne Çıkanlar